Ξανθόπουλος για οπαδική βία: «Αν δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ συμφερόντων ΠΑΕ και οργανωμένων οπαδών δεν θα λυθεί το πρόβλημα»

Ξανθόπουλος για οπαδική βία: «Αν δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ συμφερόντων ΠΑΕ και οργανωμένων οπαδών δεν θα λυθεί το πρόβλημα»

«Η χρήσιμη και απαραίτητη καταστολή πρέπει να είναι ανάλογη με τα αδικήματα. Τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στον πυρήνα του προβλήματος. Αν δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ ΠΑΕ και οργανωμένων οπαδών, δεν θα λυθεί το πρόβλημα» ανέφερε στην τοποθέτηση του στην Βουλή κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για το θέμα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος και συμπλήρωσε «Πρέπει να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα που καλύπτονται πίσω από τις ΠΑΕ, προωθούν ίδιες βλέψεις και εκμεταλλεύονται την αγνή και συχνά αφελή αγάπη των οπαδών».

Παράλληλα, επεσήμανε την αμηχανία της κυβέρνησης και την μονομερή αντιμετώπιση του σύνθετου κοινωνικού φαινομένου της οπαδικής βίας μέσω της ποινικής καταστολής.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του πρόσφατου Ν.4908/2022, είπε ότι περιλαμβάνει διατάξεις που πλήττουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και απαλείφει με ισοπεδωτικό τρόπο την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, ένα θεσμό ειδικής πρόληψης, απαγορεύοντας στον δικαστή να εκτιμήσει την κάθε χωριστή περίπτωση με βάση την πράξη και την ενοχή του δράστη. «Δεν είμαστε υπέρ της ελεύθερης κίνησης των δραστών ούτε υπέρ της κατάργησης της αναστολής αλλά υπέρ του δικαιώματος του δικαστή να αποφασίζει την ποινή και αν θα ανασταλεί», υπογράμμισε.

«Η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο που δεν ενδημεί μόνο στα γήπεδα, και στις μέρες ,σε συνθήκες κρίσης, αυξάνει. Φασιστικοί πυρήνες δρουν στις οργανωμένες θύρες των οπαδών. Τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης συνδέονται με κάποιο τρόπο με την δολοφονία του φιλάθλου Α. Καμπανού, η οποία ήταν και η αφορμή της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος. Και πρόσθεσε:

«Είμαι ένας οπαδός, ένας φίλαθλος, ένας παθιασμένος εραστής της Δόξας Δράμας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο γήπεδο… Πρέπει να βάλουμε ένα πλαίσιο, ώστε το κοινωνικό γεγονός που είναι το ποδοσφαιρικό παιγνίδι να ξεφύγει από τη μέγγενη των συμφερόντων και των ιδιωτικών στρατών. Να επαναφέρουμε στο ποδόσφαιρο την ιδιότητα του αθλήματος. Σας εγκαλούμε κ. υπουργοί, γιατί παρακολουθείτε αμήχανοι και δεν αντιλαμβάνεστε την κοινωνική διάσταση της οπαδικής βίας. Χρειάζεται να αφυπνιστούμε, και να πάρουμε τα αναγκαία γενναία μέτρα για να επαναφέρουμε το ποδόσφαιρο στο αθλητικό πλαίσιο. Αλλιώς οι κερκίδες θα είναι προνομιακός χώρος για τους ανθρώπους που κινούνται στα λαγούμια της ιστορίας και όχι στο φως της καθημερινότητας», είπε. Κατέθεσε μάλιστα πρόταση φίλων της Δόξας Δράμας, ποδοσφαιριστές του ΠΣΑΠ να επισκέπτονται οργανωμένους οπαδούς άλλων ομάδων και να συζητούν μαζί τους, για να δουν ότι ο ποδοσφαιριστής είναι επαγγελματίας, που τιμά το ρόλο του στο γήπεδο και ότι πρόκειται απλά για ένα παιγνίδι.

Απαντώντας τέλος σε προκλητικές δηλώσεις και απαράδεκτα υπονοούμενα υπουργών ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ εξέθρεψε την βία και τον λαϊκισμό, ξεκαθάρισε ότι πάντα η Αριστερά, σε όλους τους τόνους, τάσσεται κατά των φαινομένων ατομικής βίας κάτι που η ΝΔ κάνει πως δεν ακούει. Εκανε αναφορά στην περίφημη φράση του Κολοκοτρώνη «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», όταν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου τρομοκρατημένοι προσκυνούσαν τον Ιμπραήμ και κατέληξε:

«Σήμερα οι Ουκρανοί αμύνονται υπέρ βωμών και εστιών απέναντι στους εισβολείς Ρώσους. Ασκούν βία οι αμυνόμενοι Ουκρανοί; Αυτή η υποκριτική στάση βλέπετε σε ποια προφανή αδιέξοδα σας οδηγεί. Αμυνόμενοι και επιτιθέμενοι να έχουν ίδια αντιμετώπιση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter