Ξανθόπουλος: Να κατατεθεί στη Βουλή η αγωγή του δημοσίου κατά της Novartis

Ξανθόπουλος: Να κατατεθεί στη Βουλή η αγωγή του δημοσίου κατά της Novartis

Την ανάληψη κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας για να κατατεθεί στη Βουλή η αγωγή κατά της εταιρείας Novartis, «ώστε να δούμε τι περιλαμβάνει, ποια είναι η συνολική αξίωση του ελληνικού δημοσίου και σε ποια επιχειρήματα τεκμηριώνεται», ανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος.

«Το ελληνικό δημόσιο άσκησε τα κατά νόμου δικαιώματά του, μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ και παλινωδίες πολλών μηνών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας που κατέθεσε την αγωγή, η αξίωση αποζημίωσης ανέρχεται στα 214 εκ ευρώ, για παράβαση καθήκοντος, υπερυνταγογάφηση και άλλες παράνομες πράξεις γιατρών. Και αυτό, ενώ είναι κοινό τοις πάσι ότι αν δεν υπήρχε πολιτική επίνευση, πρωτοβουλία και ευθύνη, το σκάνδαλο δεν θα έφτανε σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη. Αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειρισθεί την αντίφαση της πολιτικής της ότι δηλαδή, δεν πρόκειται για σκάνδαλο αλλά για δήθεν σκευωρία. Γι’ αυτό ζητάμε να κατατεθεί στη Βουλή η αγωγή κατά της Novartis», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Αγωγή αποζημίωσης με καθυστέρηση και αφού εκτέθηκαν – Bλάβη 214 εκατ. ευρώ αλλά… μόνο από τους γιατρούς

Ο κ. Ξανθόπουλος κατήγγειλε για μια ακόμη φορά τις «απίθανες υπερβολές και τα κραυγαλέα ψεύδη που ακούστηκαν ξανά για το νόμο Παρασκευόπουλου. «Όλες οι κυβερνήσεις ψήφισαν νόμους για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Κάποιοι είπαν τερατώδη ψέματα για 17.000 αποφυλακίσεις  που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια», υπογράμμισε. Στηλίτευσε επίσης την προσπάθεια αυστηροποίησης των ποινών που επιχειρεί η κυβέρνηση, απευθυνόμενη στα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, τροποποιώντας διαρκώς διατάξεις ΠΚ με νομοτεχνικά αδύναμες διατυπώσεις, δυσανάλογες ποινές και πρόχειρη, αποσπασματική διαδικασία που δεν συνάδουν ούτε με την ποινική νομοθεσία ούτε με την νομοθετική διαδικασία.

Άσκησε ακόμη σκληρή κριτική στη κυβέρνηση για την επιμονή της να εξαιρεί μετ΄ επιτάσεως τα τραπεζικά στελέχη από την αυτεπάγγελτη δίωξη της κακουργηματικής απιστίας, απαιτώντας έγκληση. «Είναι τεράστια η πολιτική η ευθύνη της κυβέρνησης η οποία δεν νομιμοποιείται να μιλά για πάταξη των εγκλημάτων του λευκού κολάρου όταν φροντίζει πρωτίστως να απαλλάξει, όσους είναι πιθανό να έχουν σχέση με αυτά», τόνισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος επανέλαβε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και κατά πόσο μπορεί να ακυρώνονται διατάξεις του Συντάγματος και να περιορίζονται πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα ελλήνων πολιτών. «Θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ σοβαρά ζητήματα. Η Γερμανία απαγορεύει την έκδοση εάν έρχεται σε σύγκρουση με την αξία του ανθρώπου», σημείωσε. Κίνδυνος για τα δικαιώματα μπορεί να υπάρξει με τη τροποποίηση στις τρομοκρατικές πράξεις. Η οδηγία απαιτεί συγκεκριμένη διακινδύνευση  ενώ η απάλειψη του όρου «δημόσια» από την υποκίνηση, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και μια ιδιωτική συζήτηση να είναι κολάσιμη πράξη, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τέλος τις αναβολές δικών και την υποχώρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης μπροστά στην ομόθυμη αντίδραση, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρά σε ρυθμίσεις χωρίς διαβούλευση και συναίνεση με αυτούς τους οποίους αφορά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter