Ξανθός – Πολάκης: Τεχνητή εικόνα κατάρρευσης του συστήματος υγείας κατασκευάζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ξανθός – Πολάκης: Τεχνητή εικόνα κατάρρευσης του συστήματος υγείας κατασκευάζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε το δίδυμο του υπουργείου Υγείας, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι προσπαθεί να καλλιεργήσει μία τεχνητή εικόνα κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για τον διορισμό του διοικητή της υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Π.Νικολόπουλου, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης απάντησαν, τόσο στην σχετική κριτική των βουλευτών Κ.Παπακώστα (Ν.Δ) και Α.Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ) που έκαναν λόγο για υποχρηματοδότηση της υγείας, όσο και σε δημοσιεύματα.

Ο υπουργός Υγείας, Α.Ξανθός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ «να μην επενδύουν στην υποτιθέμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας», γιατί «αυτό τελείωσε με την παρέμβασή μας το 2015» και «διασφαλίστηκε με το φιλότιμο και την ανιδιοτέλεια του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτοί κρατάνε τα νοσοκομεία όρθια. Αυτό που κάνουμε σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, είναι ότι προωθούμε ένα άλλο πολιτικό σχέδιο που δίνει προτεραιότητα στην συνολική κάλυψη του πληθυσμού και στην δημόσια περίθαλψη, γιατί μέχρι τώρα, η κουλτούρα ήταν ο ελεύθερος ανταγωνισμός ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» ενώ αναφέρθηκε και σε σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα που λειτουργούσαν στην υγεία.

Ο Π.Πολάκης σημείωσε ότι με αφορμή μεμονωμένα περιστατικά, γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί μια εικόνα διαφορετική από την πραγματικότητα. ‘Οπως ανέφερε ο Π.Πολάκης, «έχουμε αυξήσει το ποσοστό του προϋπολογισμού» από 1 δισ. στο 1.275 δισ., ενώ αναφέρθηκε στο τι ίσχυε μέχρι τώρα: «Πώς έκαναν χρέη τα προηγούμενα χρόνια τα νοσκοκομεία; Δίνατε ένα όριο αγορών. Ο κρατικός προϋπολογισμός έδινε ένα ποσό και το ενδιάμεσο καλυπτόταν από τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Τι δίνατε από τα ασφαλιστικά ταμεία; Τίποτε; Αυτό που δεν δίνατε το συσσώρευαν χρέος. Από εκεί είναι το χρέος των νοσοκομείων». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε πως «φέτος δώσαμε όλο το ποσό» και «αν το είχατε κάνει εσείς, θα βαράγαν τα κανάλια που σας στηρίζουν, καμπάνες στο Σύνταγμα».

Ειδικά για τα χρέη των ταμείων, σημείωσε πως «τα 14 δισ. χρέος του ΕΟΠΥΥ προς το ΙΚΑ κάποιος φταίει που υπάρχουν. Έτσι χρηματοδοτήθηκε ένα μεγάλο μέρος της μάσας». Ειδικά για τις προσλήψεις γιατρών και προσωπικού σημείωσε πως «όσο κι αν δεν το λέει το Πρώτο Φλέμα», αυτές υπάρχουν «επειδή δεν τα γράφουν οι εφημερίδες, δε σημαίνει πώς δεν ισχύουν». Επισήμανε ότι έχουν γίνει 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών και 2.700 είναι στο δρόμο, καθώς και ότι «για πρώτη φορά ο ΟΑΕΔ έχει προκηρύξει τέτοιο πρόγραμμα», ενώ τρέχουν και οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Ειδικά για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο Π.Πολάκης επισήμανε ότι το 2015, οι ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ ήταν 578 και το 2017 είναι 675».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter