Ξανθός: Το «θρίλερ» της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ αρχίζει σύντομα

Ξανθός: Το «θρίλερ» της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ αρχίζει σύντομα

«Προφανώς το «θρίλερ» της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ αρχίζει σύντομα και η «ανατριχίλα» δεν θα αφορά την αντιπολίτευση (που υποτίθεται ότι έχει ιδεοληψίες με τον κρατικό τομέα της υγείας) αλλά τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και την κοινωνική πλειοψηφία», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Αφορμή η αναγγελία από τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του «πιλοτικού» προγράμματος σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε 3 νοσοκομεία του ΕΣΥ. 

«Οι πολίτες που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη δημόσια περίθαλψη παρά τα προβλήματα και τις παθογένειές της, θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι οι ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση δεν στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στην ενίσχυση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες , αλλά στην εκχώρηση των “φιλέτων” του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στη δημιουργία “ζωτικού χώρου” κερδοφορίας για τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα», προσθέτει ο κ. Ξανθός.

Δήλωση τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθού, για την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη περί «πιλοτικών» ΣΔΙΤ σε 3 νοσοκομεία

«Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα «πιλοτικό» πρόγραμμα ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα) σε 3 νοσοκομεία του ΕΣΥ. Κατ’αρχήν είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι την ανακοίνωση του προγράμματος δεν την κάνει ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ίσως γιατί θέλει να δώσει το «σήμα» προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (επιχειρηματίες υγείας, ασφαλιστικές εταιρείες, διαγνωστικές αλυσίδες) ότι η υπόθεση αυτή είναι υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, αλλά και για να στείλει ένα «μήνυμα» αποφασιστικότητας. Επειδή καταλαβαίνει πολύ καλά ότι είναι μια κίνηση πολύ επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη που θα προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ανακοινώνοντας τις ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι «τώρα είναι που θα ανατριχιάσετε»! Προφανώς το «θρίλερ» της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ αρχίζει σύντομα και η «ανατριχίλα» δεν θα αφορά την αντιπολίτευση (που υποτίθεται ότι έχει ιδεοληψίες με τον κρατικό τομέα της υγείας) αλλά τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και την κοινωνική πλειοψηφία. Οι πολίτες που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη δημόσια περίθαλψη παρά τα προβλήματα και τις παθογένειές της, θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι οι ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση δεν στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στην ενίσχυση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες , αλλά στην εκχώρηση των «φιλέτων» του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στη δημιουργία «ζωτικού χώρου» κερδοφορίας για τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα .

Η απάντηση σ’ αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο είναι ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης. Η «γραμμή» των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία δεν έχει κοινωνικές συμμαχίες στην Ελλάδα. Ούτε πρόκειται να υπάρξουν συναινέσεις στην «αγοραία» μετάλλαξη του ΕΣΥ, στην ακύρωση της διαρκούς προσπάθειας για ένα δημόσιο σύστημα προσβάσιμο και αξιόπιστο. Το Δημόσιο Σύστημα, αυτή η μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης, εξακολουθεί να έχει ηγεμονική κοινωνική επιρροή. «Θεματοφύλακας» της δωρεάν και δημόσιας υγείας δεν είναι ο Υπουργός Υγείας , όπως επαίρεται, αλλά οι έντιμοι και αφοσιωμένοι υγειονομικοί, η κοινωνία των πολιτών, οι σύλλογοι των ασθενών, οι αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου. »

Κικίλιας σε Ξανθό: Η υγεία θα παραμείνει δωρέαν

«Οι πολίτες της χώρας αξίζουν τις καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες ήταν, είναι και θα παραμείνουν δωρεάν» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στον προκάτοχο του, Ανδρέα Ξανθό, για την κριτική που άσκησε στην ομιλία του πρωθυπουργού και αφορά στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα).

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τη δωρεάν δημόσια υγεία. Μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση, στήριξη και αναβάθμιση. Οι πόροι που απαιτούνται θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ευρωπαϊκά κονδύλια και από το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει στη δήλωση του ο υπουργός Υγείας.

Για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, συνεχίζει, αλλά κυρίως για τους πολίτες που πρέπει να γνωρίζουν, «η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί, για παράδειγμα, να διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων, τον εξορθολογισμό του κόστους για τα νοσοκομεία μας, δηλαδή για τον φορολογούμενο και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση».

Ο Β. Κικίλιας καταλήγει επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει το θράσος να ασκεί κριτική, μας παρέδωσε, μεταξύ άλλων, κατά δήλωση των διοικητών που όρισε:

-1 στα 2 νοσοκομεία χωρίς σύστημα διαλογής.

-3 στα 4 νοσοκομεία χωρίς καταγραφή του χρόνου αναμονής για τους πολίτες που ταλαιπωρούνται.

-4 στα 10 νοσοκομεία χωρίς ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.

-1 στα 2 νοσοκομεία χωρίς ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς.

   -85 από τα 118 νοσοκομεία χωρίς ισολογισμό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter