Χάος δίχως τέλος στο Καζακστάν: Έκρηξη και πυροβολισμοί κοντά στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι – Περίπου 2.000 συλλήψεις

Χάος δίχως τέλος στο Καζακστάν: Έκρηξη και πυροβολισμοί κοντά στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι – Περίπου 2.000 συλλήψεις

Μια έκρηξη και πυροβολισμοί ακούστηκαν δίπλα στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.

Στρατιωτικά οχήματα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την πλατεία, σύμφωνα με το Reuters.

Δείτε επίσης: Χάος στο Καζακστάν: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Αποκεφάλισαν αστυνομικό

Περίπου 2000 συλλήψεις στο Αλμάτι

Η αστυνομία στο Καζακστάν συνέλαβε περίπου 2000 ανθρώπους στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Αλμάτι, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

«Οι αστυνομικοί στο Αλμάτι ξεκίνησαν να καθαρίζουν τους δρόμους (…). Συνολικά, περίπου 2000 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα”, επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία TASS και Ria Novosti.

Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε γνωστό πως «εξουδετέρωσε» δεκάδες ταραξίες, με τη χώρα να πλήττεται από τη χειρότερη αναταραχή, αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991.

Επιπλέον, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως το Καζακστάν ανέστειλε προσωρινά την είσοδο στη χώρα των ξένων. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται την πρεσβεία του Καζακστάν στο Ουζμπεκιστάν.

Δείτε επίσης: Βιώνει το Καζακστάν μια πολύχρωμη επανάσταση;

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε ανώτατο όριο για ένα εξάμηνο στις τιμές πώλησης των καυσίμων, με φόντο τις χαοτικές ταραχές στη χώρα, που τροφοδοτούνται από την οργή σχετικά με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το μέτρο αυτό, που εξηγείται λεπτομερώς στον ιστότοπο του πρωθυπουργού της χώρας, στοχεύει να «σταθεροποιήσει την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση» σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

ΕΕ: Η ρωσική παρέμβαση στο Καζακστάν πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία σήμερα να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Καζακστάν, την ώρα που η Ρωσία στέλνει αλεξιπτωτιστές να βοηθήσουν να κατασταλεί η εξέγερση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές.

«Η βία πρέπει να σταματήσει. Καλούμε, επίσης, για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης. Τώρα, προφανώς, η ΕΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να στηρίζει έναν διάλογο στη χώρα», τόνισε ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαβουλευτεί με το Καζακστάν και άλλους συμμάχους σχετικά με το ενδεχόμενο επιπλέον κινήσεων για να στηρίξει την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση εκεί και να απελευθερώσει κρίσιμες υποδομές.

Συνεχίζονται κανονικά η παραγωγή και οι εξαγωγές ουρανίου

Η Kazatomprom , η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, ανέφερε σήμερα ότι λειτουργεί κανονικά με κανέναν αντίκτυπο στην παραγωγή ή τις εξαγωγές.

«Η εξόρυξη ουρανίου συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο να μην υπάρξουν διακοπές. Η εταιρεία τηρεί τα συμβόλαιά της εξαγωγών», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της Kazatomprom.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter