Χάος στα νοσοκομεία της Αχαΐας: Καταδικασμένοι σε θάνατο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ – Θάλαμοι χωρίς οξυγόνο

Χάος στα νοσοκομεία της Αχαΐας: Καταδικασμένοι σε θάνατο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ – Θάλαμοι χωρίς οξυγόνο

Σε σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία των νοσοκομείων της Αχαΐας και το χάος που επικρατεί σε αυτά, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και των ελλείψεων σε προσωπικό και δομές προχώρησε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, κρούοντας τον κώδωνα πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι καταδικασμένοι σε θάνατο.

Σύμφωνα με την «Πελοπόννησος», ο  πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς, χαρακτήρισε ψέμα την ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ για δημιουργία νέας αίθουσας με 11 κλίνες ΜΕΘ λέγοντας ότι «απλά θα συγκεντρώσουν σε έναν κοινό θάλαμο, τους διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Η νοσηλεία παραμένει ίδια σε άθλιες συνθήκες, από μη εξειδικευμένο και μη έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτοί οι ασθενείς, δυστυχώς το έχουμε επισημάνει εμείς και η ομοσπονδία, είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους. Η θνητότητα των νοσηλευόμενων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ αγγίζει το 95-100%».

Όπως είπε ότι με βάση τα ελάχιστα διεθνή στάνταρ, το ΠΓΝΠ θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 60 κρεβάτια ΜΕΘ και ο «Αγ. Ανδρέας» τουλάχιστον 50. Μέσα σε 16 μήνες όμως από την έναρξη της πανδημίας, δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα.

Ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα καταγράφει ένα μαύρο ρεκόρ, με πάνω από 19.000 νεκρούς και 700 διασωληνωμένους, εκ των οποίων πάνω από 170 παραμένουν για πάνω από μια εβδομάδα διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.

Την ίδια στιγμή μειώνεται ο προϋπολογσμός για τα νοσοκομεία κατά 140 εκ. ευρώ και για την πρωτοβάθμια υγεία κατά 50%. Το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» έχει μετατραπεί σε μονοθεματικό, έχοντας περιορίσει την λειτουργία του κατά 80%, με γιατρούς να κάνουν οκτώ και εννιά εφημερίες άσχετες με το αντικείμενό τους.

Το νοσοκομείο Αιγίου έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας χωρίς να γίνονται χειρουργεία, ενώ στη ναυαρχίδα του υγειονομικού συστήματος της περιοχής, στο ΠΓΝΠ πέντε κλινικές έχουν μετατραπεί σε Covid, αφαιρώντας περί τις 100 κλίνες από άλλες νοσηλείες.

Αποτέλεσμα είναι να στοιβάζονται ασθενείς σε ράντζα σε απάνθρωπες συνθήκες. Οι δε ελλείψεις γιατρών, φτάνουν τις 45 οργανικές θέσεις σε σύνολο 157 και νοσηλευτών πάνω από 500 σε σύνολο 1700.

Χωρίς οξυγόνο

Μια από τις σοκαριστικές καταγγελίες που έκανε πνευμονολόγος του ΠΓΝΠ, είναι ότι, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (Ρίο), υπάρχουν θάλαμοι με 6 ασθενείς covid, αλλά με 4 παροχές οξυγόνου. «Αύριο εφημερεύουμε και δεν ξέρουμε που θα βάλουμε τους νέους ασθενείς που θα εισαχθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», είπε ο γιατρός. Ο ίδιος τόνισε ότι το νοσοκομείο «έχει μπουκώσει. Δεν χωράει άλλους ασθενείς με covid. Εχει γίνει μονοθιεματικό». Παράλληλα, δεν υπάρχουν γιατροί, γιατί μετά το 2012 έγιναν ελάχιστες προσλήψεις κι αυτό έχει οδηγήσει σε 2 ΜΕΘ με 6 γιατρούς που κάνουν 60 24ωρες εφημερίες. Ακόμα, έχουν επιστρατευτεί γιατροί, μη ειδικοί, να εφημερεύουν και ειδικευόμενοι χωρίς πείρα να μεταφέρουν διασωληνωμένους και σοβαρά ασθενείς.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΙΝΑ έξω από την 6η ΥΠΕ, παραβρέθηκε, η αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, η οποία δήλωσε την συμπαράσταση της Δημοτική Αρχή, στους αγώνες και στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

23/01/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter