Χάος στη Βρετανία με την έλλειψη καυσίμων – Πιθανή ανάληψη της τροφοδοσίας από τον στρατό

Χάος στη Βρετανία με την έλλειψη καυσίμων – Πιθανή ανάληψη της τροφοδοσίας από τον στρατό

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του στρατού στην τροφοδοσία καυσίμων, παράλληλα η κυβέρνηση απέσυρε νόμο περί ανταγωνιστικότητας ενώ οι Ολλανδοί οδηγοί αρνούνται να μεταναστεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Brexit και η εξώθηση των μεταναστών σε έξοδο από τη χώρα δημιούργησε μία μεγάλη έλλειψη στους οδηγούς οχημάτων μεγάλου κυβισμού. Η οποία έλλειψη με τη σειρά της έχει δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις σε βασικά προϊόντα στα σουπερμάρκετ και κυρίως στη παροχή καυσίμων.

Η βρετανική κυβέρνηση πλέον αντιμετωπίζει μία μεγάλη κρίση που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, πόρους και υπομονή ώστε να αποκλιμακωθεί. Οι βρετανοί πολίτες με τη σειρά τους έχουν πανικοβληθεί και σπεύδουν να προμηθευτεί όσο παραπάνω προϊόντα και καύσιμα μπορούν να βρουν αλλά και να αποθηκεύσουν. Η συγκεκριμένη τάση δημιουργεί πολιτικούς προβληματισμούς στους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον για επιπλέον φθορά της κυβέρνησης αφού στο βάθος η κρίση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εκλογές.

Η κρισιμότητα της κατάστασης

Η κρίση είναι ιδιαίτερα σοβαρή αφού σύμφωνα με την BP το 1/3 των βενζινάδικων της χώρας δεν έχει βενζίνη ενώ η Πετρελαϊκή Ένωση Λιανικής (Petrol Retailers Association – PRA) που εκπροσωπεί 5,500 ανεξάρτητα βενζινάδικα ανέφερε ότι το 50-90% εξ’ αυτών έχουν ξεμείνει από βενζίνη επίσης.

Ποιο είναι το σχέδιο για τον στρατό

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιχείρηση «Escalin», όπου προβλέπεται η ανάπτυξη εκατοντάδων στρατιωτικών που θα αναλάβουν αρμοδιότητες οδηγών ώστε να ξαναλειτουργήσουν οι αλυσίδες της τροφοδοσίας.

Ο βρετανικός Τύπος σήμερα το πρωί αναφέρθηκε στα διάφορα σενάρια. Συγκεκριμένα οι Times μίλησαν για ενδεχόμενη ανάπτυξη του στρατού εντός ημερών, ο Guardian πιστεύει ότι μία πιθανή επιχείρηση απαιτεί τρεις εβδομάδες για να υλοποιηθεί ενώ ο Daily Telegraph θεωρεί χρειάζεται αρκετός χρόνος για την εκπαίδευση των στρατιωτικών οδηγών. Παλιό σχέδιο του στρατού που είχε δημιουργηθεί τη περίοδο του Brexit προέβλεπε την ανάπτυξη εκατοντάδων στρατιωτών και την κινητοποίηση ενός στόλου 80 βυτιοφόρων.

Έκτακτη κατάργηση νόμου από τη Βρετανική κυβέρνηση

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ακύρωσε έναν νόμο περί ανταγωνιστικότητας ώστε να διευκολυνθούν οι πετρελαϊκές εταιρείες στην προμήθεια καυσίμων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι του ΗΒ έκαναν λόγο για ευκολότερη πρόσβαση των εταιρειών στην πληροφορία, αφού με αυτόν τον τρόπο θα προτεραιοποιούνται τα πιο πληττόμενα τμήματα της χώρας.

Οι ολλανδοί οδηγοί αρνούνται να βοηθήσουν

Το ΗΒ κάλεσε 5.000 οδηγούς από την Ε.Ε να αποδεχθούν συμβόλαια μικρής χρονικής διάρκειας και μεγάλης αμοιβής. Εντούτοις, η συνδικαλιστική τους ένωση FNV δήλωσε ότι το σχέδιο δεν θα πάει μακριά εξαιτίας κακών εργασιακών συνθηκών. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για έλλειψη στέγης και απουσία τουαλέτας για τους οδηγούς του σωματείου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter