Χάος στο Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες συλλήψεις – «Αποκαταστάθηκε η τάξη» λέει ο Καζάκος πρόεδρος (Photos – Video)

Χάος στο Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες συλλήψεις – «Αποκαταστάθηκε η τάξη» λέει ο Καζάκος πρόεδρος (Photos – Video)

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τόνισε σήμερα ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χώρα της κεντρικής Ασίας, όπου μαίνονται αιματηρές ταραχές εδώ και ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Ο κ. Τοκάγεφ θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ατελείωτη αιματοχυσία

Τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 748 τραυματίστηκαν στις ταραχές που συγκλονίζουν το Καζακστάν εδώ και ημέρες, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 353 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι 2.298 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Επιπλέον, «δεκάδες» διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

ΗΠΑ: Οι συνομιλίες με τη Ρωσία θα γίνουν, παρά την κατάσταση στο Καζακστάν

Οι ταραχές στο Καζακστάν δεν θα επηρεάσουν τα σχέδια για τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους πρόκειται να πραγματοποιήσουν τρεις σειρές συνομιλιών με τη συμμετοχή των Ρώσων την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζοντας με μια συνάντηση στη Γενεύη.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ειρηνευτικές δυνάμεις του υπό τη Ρωσία Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) έχουν αναπτυχθεί στο Καζακστάν για την καταστολή της εξέγερσης στη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η συνολική ειρηνευτική δύναμη θα αριθμεί περίπου 2.500 μέλη και μπορεί να ενισχυθεί εάν χρειαστεί.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ειλικρινά ολόκληρος ο κόσμος, παρακολουθούν οποιαδήποτε τυχόν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και παρακολουθούμε επίσης οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για απόκτηση του ελέγχου θεσμών του Καζακστάν”, πρόσθεσε ο Πράις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με τον Καζάκο ΥΠΕΞ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τλεουμπερντί σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Καζακστάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Ο υπουργός επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στους συνταγματικούς θεσμούς του Καζακστάν και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υποστήριξε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης με σεβασμό των δικαιωμάτων”, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νέα βίαια επεισόδια μαίνονται σήμερα στο Αλμάτι, την κύρια πόλη του Καζακστάν, μετά την ανάπτυξη από τη Ρωσία αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καταστείλουν την εξέγερση σε όλη τη χώρα, πρώην σοβιετικό κράτος που είναι στενά συνδεδεμένο με τη Μόσχα.

Ρωσία: «Έξωθεν επιχείρηση»

Η Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνει «την προσήλωσή της στις συμμαχικές υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ)», γι’ αυτό και υποστήριξε τη λήψη άμεσων μέτρων «λόγω της ταχύτατης επιδείνωσης της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και της αύξησης της βίας στο Καζακστάν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «τα τελευταία γεγονότα στη φίλη χώρα ως υποκινούμενη έξωθεν προσπάθεια με βίαιο τρόπο, με χρήση εκπαιδευμένων και οργανωμένων σχηματισμών, να υπονομευθεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα του κράτους».

Σύμφωνα με την επίσημη ρωσική ανακοίνωση η απόφαση στρατιωτικής συνδρομής ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας από 15 Μαΐου 1992, «το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση πραγματοποίησης επίθεσης (ένοπλης εισβολής, που απειλεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία) σε οποιοδήποτε από τα κράτη-μέλη, όλα τα υπόλοιπα κράτη, έπειτα από αίτημά του, θα παρέχουν χωρίς καθυστέρηση σε αυτό την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής».

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει τις στενές διαβουλεύσεις με την καζάχικη πλευρά και τους άλλους συμμάχους στον ΟΣΣΑ για την ανάλυση και την επεξεργασία, σε περίπτωση που χρειαστεί, περαιτέρω αποτελεσματικών βημάτων, πρωτίστως για τη συνδρομή στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση, που διεξάγουν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν, την κατοχύρωση της ασφάλειας όλων των αμάχων πολιτών της χώρας αυτής χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και των κρίσιμων για τη ζωή εγκαταστάσεων και υποδομών, την απελευθέρωση και την επιστροφή τους υπό τον έλεγχο των Αρχών του Καζακστάν. Ενδιαφερόμαστε για την ταχύτατη αποκατάσταση της ομαλότητας στη Δημοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι έπειτα από αίτημα του προέδρου του Καζαχστάν Κασίμ Τοκάγεφ, ο ΟΣΣΑ αποφάσισε «την αποστολή κοινών ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΣΣΑ στη Δημοκρατία του Καζακστάν για περιορισμένη χρονικά περίοδο με σκοπό τη σταθεροποίηση και την ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα αυτή», σημειώνουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία αναφέρουν ότι συμμετέχουν στο υπό διαμόρφωση ειρηνευτικό σώμα στρατιωτικοί και αστυνομικοί από την Αρμενία, το Κιργκιστάν, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και το Τατζικιστάν.

Τη σχετική ανακοίνωση για την απόφαση των αρχηγών κρατών-μελών του ΟΣΣΑ, που δόθηκε τη νύχτα στη δημοσιότητα, υπέγραψε, ως προεδρεύων για το 2022 του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του ΟΣΣΑ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Αλληλεγγύη» Ερντογάν στον Καζάκο ομόλογό του

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Καζάκο ομόλογό του Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Πέμπτη, ότι η Τουρκία στέκεται αλληλέγγυα προς το Καζακστάν μεσούσης της εξέγερσης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Στην ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Τοκάγιεφ πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσφέρει “κάθε μορφή τεχνικής πληροφόρησης και εμπειρίας”, εάν χρειαστεί. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι εντάσεις να κατευναστούν και μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν, προστίθεται.

Ο Ερντογάν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, αναφέρει η τουρκική προεδρία.

 Μπορέλ: «Μεγάλη ανησυχία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “ανησυχεί πολύ” από την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν και η αποστολή εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας θυμίζει “καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

“Μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν. Η εξωτερική στρατιωτική βοήθεια θυμίζει καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν”, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά την αποστολή “ειρηνευτικών δυνάμεων” στο Καζακστάν από τη Ρωσία και τους συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ/ CSTO).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter