Χαρδαλιάς: Οι πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες – Αρνητικός σε ένα γενικό lockdown

Χαρδαλιάς: Οι πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες – Αρνητικός σε ένα γενικό lockdown

Στοιχεία για τις πρώτες 19 ημέρες που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας αναφορικά με τους ελέγχους για κορονοϊό έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε από 1 – 19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα. 

Συγκεκριμένα, από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720, από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. 

Συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. 

Πρώτη σε θετικά κρούσματα είναι η Σερβία με 78, Βουλγαρία με 63 , Ρουμανία με 61, Αλβανία με 23 και ΗΠΑ με 6.  Από τα 295 εισαγόμενα κρούσματα «το 76% είναι από τις τέσσερις φίλες βαλκανικές χώρες.

«Δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, το ραντεβού δίνεται για να υπάρχει ενημέρωση με το τι γίνεται με το άνοιγμα της χώρας» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι «γνωρίζαμε ότι θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα από ξένους επισκέπτες».

«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεκτημένο» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς επαναλαμβάνοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η υγεία. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει χαμηλός, ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ χαμηλός».

«Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δευτερο κύμα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή των συναθροίσεων» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτηρίζοντας «περίεργο να υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις οπαδών. Πραγματικά μας λυπούν τέτοιες καταστάσεις. Ο ιός δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε οπαδικά συναισθήματα, ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που συνέβη αυτό».

Ο κ. Χαρδαλιάς εμφανίστηκε, ακόμα, κατηγορηματικά αρνητικό στο ενδεχόμενο γενικού lockdown. «Δεν υπάρχει κανείς σχεδιασμός για γενικό lockdown, τα τοπικά lockdown είναι στον σχεδιασμό».

Εκτίμησε επίσης ότι δεν θα πρέπει να διεξαχθούν πανηγύρια και τον Αύγουστο. 

Η ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, συγκεκριμένα κάθε Τρίτη, από το νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

Έντεκα νέα κρούσματα κορωνοϊού και ένας θάνατος

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού δύο εκ των οποίων εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου τις χώρας, ενώ καταγράφηκε άλλος ένα θάνατος, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να φτάνει τις 195.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τις 5 Ιουλίου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι 4.012 από τα οποία, τα 1.112 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2.051 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 12 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter