Χάρι: Ο πρίγκιπας που έγινε βάτραχος

Χάρι: Ο πρίγκιπας που έγινε βάτραχος

Η ανακοίνωση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν, ότι σκοπεύουν να αποσυρθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να εργαστούν ως… κοινοί θνητοί άνοιξε ένα νέο μικρό ρήγμα στην αγγλική βασιλεία

Ιντριγκες, διαγκωνισμοί, μίση και πάθη και πάνω απ’ όλα η δημόσια εικόνα της βασιλικής οικογένειας συνθέτουν ένα άκρως ενδιαφέρον παζλ για τους κουτσομπόληδες του πλανήτη. Ωστόσο από το «L’État, c’est moi» (το κράτος είμαι εγώ) του Λουδοβίκου ΙΔ΄ έως το «Ο βασιλιάς είναι γυμνός» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν η απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται.

Η δήλωση «Σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας και να εργαστούμε για να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι…» που ανάρτησαν ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να έριξε το αγαπημένο καπέλο από το κεφάλι της βασίλισσας. Πολλώ δε μάλλον όταν το ρεπορτάζ θέλει την Ελισάβετ να ζήτησε από τον πρίγκιπα Χάρι να μην προχωρήσει σε αυτή του την απόφαση.

Ένα παλάτι… σαπουνόπερα!

Η αλήθεια είναι ότι μετά την απόφασή της να ανοίξει την αγκαλιά της σε μια διαζευγμένη Αμερικανίδα ηθοποιό και να τη δεχτεί για σύζυγο του χαϊδεμένου εγγονού της τα προβλήματα δεν έπαψαν να διαδέχονται το ένα το άλλο στο παλάτι. Μπερδεμένο παρελθόν, ένας απρόβλεπτος πατέρας που συνεχώς δημιουργεί προβλήματα προσπαθώντας να εξαργυρώσει τον πετυχημένο γάμο της κόρης του, μια φτωχή Αφροαμερικανίδα μητέρα, μια ζηλιάρα αδερφή… Ένα παλάτι αμερικανική σαπουνόπερα.

Και αίφνης τα προβλήματα μεταφέρθηκαν επί βρετανικού εδάφους: οι φήμες ότι οι δυο συννυφάδες (Μέγκαν και Κέιτ) δεν τα πάνε καθόλου καλά, η ψυχρότητα στις σχέσεις Ουίλιαμ και Χάρι, η μετακόμιση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ από το παλάτι του Κένσινγκτον στο Ουίνσδορ και η παραδοχή της Μέγκαν πως δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα καθήκοντά της ως μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Τον Νοέμβριο η βασιλομήτωρ δέχτηκε ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα από τον γιο της, πρίγκιπα Αντριου. Η «καταστροφική» συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC για τη σχέση του με τον Αμερικανό παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν οδήγησε στην παραίτησή του για να μην αμαυρωθεί περαιτέρω η εικόνα της μοναρχίας.

Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ, αντί να σταθούν στο πλευρό της, πήραν άδεια για έξι εβδομάδες από τα βασιλικά τους καθήκοντα και πέρασαν τις γιορτές στον Καναδά, μακριά από τη βασίλισσα και την υπόλοιπη οικογένεια που κάθε χρόνο κάνουν Χριστούγεννα στο Σάντριγχαμ. Το γυαλί είχε ήδη ραγίσει…

Καθόλου… ξυπόλυτος

Ως μέλη της βασιλικής οικογένειας ο Χάρι και η Μέγκαν λάμβαναν ετησίως 200.000 λίρες από το βρετανικό κράτος. Από τη βασίλισσα Ελισάβετ ο Χάρι και ο Γουίλιαμ μαζί εισπράττουν 5 εκατ. λίρες ετησίως για τα έξοδά τους (επίσης προέρχονται από τις τσέπες των Βρετανών φορολογουμένων). Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ο Ουίλιαμ παίρνει 3 εκατ. λίρες και ο Χάρι τα υπόλοιπα 2 εκατ. Τα δύο αδέρφια μοιράζονται επίσης 3,16 εκατ. λίρες για «ανεπίσημα έξοδα», καθώς και 1,2 εκατ. λίρες από ένα ακίνητο του πατέρα τους. Τέλος, το «χαρτζιλίκι» του Καρόλου στον μικρό του γιο το 2019 ξεπέρασε τα 4,9 εκατ. λίρες.

Εάν η αντίδραση της βασιλικής οικογένειας είναι, όπως αναμένεται, οργισμένη, τα χρήματα αυτά θα κοπούν. Ωστόσο Μέγκαν και Χάρι δεν πρόκειται να πεινάσουν καθώς η προσωπική τους περιουσία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Στα 30 εκατομμύρια λίρες εκτιμάται η περιουσία του δούκα του Σάσεξ, αφού κληρονόμησε περισσότερα από 20 εκατ. από τη μητέρα του Νταϊάνα και σχεδόν 7 εκατ. από την προγιαγιά του. Η Μέγκαν Μαρκλ έχει προσωπική περιουσία 4 εκατ. λιρών, καθώς είχε φτάσει να αμείβεται με 40.000 δολάρια ανά επεισόδιο στο σίριαλ «Suits».

Κάν’ το όπως ο Εδουάρδος…

Με την κίνησή του αυτή ο πρίγκιπας Χάρι θυμίζει ακόμη περισσότερο τον πρόγονό του (θείο της γιαγιάς του) πρίγκιπα Εδουάρδο Η΄. Γεννηθείς το 1894, ήταν ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Γεωργίου Ε΄. Αστατος, υπερόπτης, αδιάφορος για τις συνέπειες των πράξεών του, με πολλές ερωμένες και τρομερά ωραιοπαθής.

Λίγα χρόνια προτού γίνει βασιλιάς, το 1931, γνώρισε την Μπέσι Γουάλις Γουόρφιλντ Σίμπσον, που εκείνη την εποχή ήταν ακόμη παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγό της, τον Αγγλοαμερικανό ναυτικό διευθυντή και πρώην αξιωματικό.

Εκείνη χώρισε και άρχισαν να ζουν έναν παράφορο έρωτα. Οταν έντεκα μήνες μετά τη στέψη του ανακοίνωσε στον τότε πρωθυπουργό Στάνλεϊ Μπάλντουιν ότι σκοπεύει να την παντρευτεί και εκείνος του εξήγησε πως ο λαός δεν θα αποδεχόταν μια δις διαζευγμένη Αμερικανίδα ως βασίλισσα, δεν δίστασε να υποβάλει την παραίτησή του. «Δεν μπορώ να συνεχίσω να διεκπεραιώνω τα καθήκοντά μου χωρίς να έχω δίπλα μου τη γυναίκα που αγαπώ» έγραψε στην επίσημη ανακοίνωσή του.

Οι δυο τους έφυγαν για το Παρίσι όπου παντρεύτηκαν και έζησαν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Τον Εδουάρδο διαδέχτηκε στον θρόνο ο Γεώργιος ΣΤ΄, πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ένα είναι σίγουρο, ότι στους διαδρόμους του Μπάκιγχαμ ακούγεται το ερώτημα της Αγγλίδας συγγραφέα Νάνσι Μίτφορντ: «Είναι βέβαιο ότι ένας βασιλιάς που του αρέσει η ηδονή είναι λιγότερο επικίνδυνος από έναν βασιλιά που του αρέσει η δόξα;». Ισως ο ελληνολάτρης Μπόρις Τζόνσον να ξέρει κάτι παραπάνω.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter