Χαρίτσης: Βγαίνουμε από την κρίση αλλάζοντας παραγωγικό μοντέλο

Χαρίτσης: Βγαίνουμε από την κρίση αλλάζοντας παραγωγικό μοντέλο

Η έξοδος από το μνημόνιο είναι αλληλένδετη με την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και την ανάκτηση της εργασίας, δηλώνει με συνέντευξή του στον διαδικτυακό τόπο “Euro2day.gr” ο αν. υπουργός Οικονομίας Α.Χαρίτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «καθόλου αυτονόητη δεν είναι η έξοδος από την επιτροπεία, ούτε η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας. Αν ήταν, θα το πετύχαιναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Στην ίδια συνέντευξη προαναγγέλλει μπαράζ νέων προγραμμάτων και αναφέρεται στον ρυθμό απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα ξεκινά ένα πλήθος από προγράμματα και νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία με έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή, τις συνέργειες και τις δικτυώσεις των επιχειρήσεων για τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας. «Δικός μας στόχος είναι η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε», καθιστά σαφές.

Όπως υποστηρίζει, απαντώντας στα ερωτήματα του ειδησεογραφικού και οικονομικού ιστότοπου, οι υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης κοινοτικών πόρων αντικατοπτρίζονται στην πορεία της οικονομίας. “Η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 είναι αποτέλεσμα και αυτής της προσπάθειας. Απορροφήσαμε πλήρως τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενεργοποιήσαμε πρώτοι το νέο ΕΣΠΑ σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% των προγραμμάτων και το 2016 πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης 11,4%. Η δουλειά αυτή αναγνωρίζεται επίσημα και από τους εταίρους μας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο οποίο γίνεται ρητή αναφορά στην «εξαιρετική αξιοποίηση» των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να διοχετευτούν 11 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια. Οι πόροι αυτοί ήταν μία μεγάλη επενδυτική ανάσα για τη χώρα, ενώ κινητοποίησαν επιπλέον τον ιδιωτικό τομέα και το τραπεζικό σύστημα, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία”.

Απαντώντας σε αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η απορροφητικότητα είναι τεχνητή και ότι η κυβέρνηση έχει «παρκάρει» τα κοινοτικά κονδύλια, χωρίς αυτά να κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία, υποστηρίζει ότι “ο μηδενιστικός τρόπος που έχει επιλέξει να αντιπολιτεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση τη φέρνει διαρκώς σε σύγκρουση με την πραγματικότητα και την εκθέτει. Μάλλον στη Νέα Δημοκρατία δεν είδαν ούτε την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων που είχαν παγώσει για μία δεκαπενταετία επί των δικών τους κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ, ούτε την ενεργοποίηση σε όλη την Ελλάδα των μεγάλων έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ, ούτε τα μικρά και μεσαία έργα που υλοποιούνται στους δήμους όλης της επικράτειας, στον τομέα π.χ. των υποδομών, της αξιοποίησης του τοπικού τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος ή της ενεργειακής εξοικονόμησης. Έργα που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες”.

Πάντως, σημειώνει ότι, “όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ συνοδεύονται από ένα πλήθος κανονισμών και βαριές διαδικασίες, οι οποίες κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα είναι πολύ πιο βαριές, εξαιτίας των φαινομένων αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης που υπήρξαν στο παρελθόν. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Για την επιτάχυνση των διαδικασιών έχουμε τριπλασιάσει το προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και έχει πλέον ξεκινήσει η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους. Την ίδια στιγμή, διαπραγματευτήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πετύχαμε τη συνολικότερη ελάφρυνση του κανονιστικού πλαισίου, επιταχύνοντας και απλοποιώντας την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ”.

Τονίζει, επίσης, πως “το επόμενο διάστημα ξεκινά ένα πλήθος από προγράμματα και νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία με έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή, τις συνέργειες και τις δικτυώσεις των επιχειρήσεων για τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων και της κοινωνικής οικονομίας, την προώθηση των εξαγωγών και τη βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, αλλά και την τόνωση της μεταποίησης και της αγροδιατροφής, δύο κλάδων που έχουν προτεραιότητα και στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Φυσικά, ο στόχος που διαπερνά όλες τις παρεμβάσεις μας είναι η δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας. Σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ υπάρχει ρήτρα εργασίας, οι ωφελούμενοι δηλαδή υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ επιδοτούμε για το πρώτο διάστημα το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, με διάταξη που φέραμε πρόσφατα στη Βουλή, αποκλείονται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και κάθε είδους κρατική ενίσχυση, όσοι δεν τηρούν αυστηρά την εργατική νομοθεσία. Για εμάς η ανάπτυξη περνάει μέσα από την αναβάθμιση της εργασίας και την κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων”.

Σύμφωνα με τον κ.Χαρίτση, “το 2016 είχαμε τις υψηλότερες ξένες άμεσες επενδύσεις των τελευταίων ετών, ενώ το 2017 η εικόνα είναι ακόμη καλύτερη καθώς έχουμε ήδη εισροές άνω του 1,6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα είναι μεγάλο και αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ξένων και εγχώριων. Έχει συγκροτηθεί διυπουργική Task Force για τις μεγάλες επενδύσεις με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, ενώ έχουν ξεμπλοκάρει επενδυτικά πρότζεκτ ύψους 670 εκατ. ευρώ και μπαίνουν άμεσα σε φάση υλοποίησης. Τέλος, αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις. Απλοποιούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες και διευρύνουμε τα κριτήρια ώστε να συμπεριληφθούν και επενδυτικά σχέδια σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας, πέραν της ενέργειας και του τουρισμού που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον μέχρι τώρα. Οφείλω όμως σε αυτό το σημείο να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Θέλουμε επενδύσεις που ενισχύουν και αναβαθμίζουν το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής στην οποία λαμβάνουν χώρα και μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με τις υπάρχουσες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες. Και βέβαια, που σέβονται και τηρούν την περιβαλλοντική και την εργατική νομοθεσία της χώρας. Η ασυδοσία και η αδιαφορία για το δημόσιο συμφέρον δεν θα γίνουν ανεκτές. Τέτοιες λογικές, με τις οποίες δυστυχώς φλερτάρει έντονα η αξιωματική αντιπολίτευση, όπου εφαρμόστηκαν, όχι μόνο βιώσιμη ανάπτυξη δεν έφεραν, αντίθετα, φόρτωσαν τις χώρες με τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος”.

Ακόμη, αναφερόμενος στη συμβολή της ΕΤΕπ και του πακέτου Γιούνκερ στη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων, ο κ.Χαρίτσης σημειώνει ότι “η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Χάρη σε αυτή διοχετεύτηκαν 1,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία το 2016, ποσό που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ το 2017. Επιπλέον, τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι το 2020, έχουμε ήδη προγραμματίσει νέες συμφωνίες ύψους 7 δισ. ευρώ που θα κινητοποιήσουν, μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή, επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ. Από τα κεφάλαια αυτά χρηματοδοτούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλα έργα υποδομών, όπως η γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, αλλά και η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας. Σε ό,τι αφορά στο πακέτο Γιούνκερ, σας παραπέμπω σε πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της ΕΤΕπ σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες χώρες στην αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ με εγκεκριμένα έργα 1,2 δισ. ευρώ, που οδηγούν σε επενδύσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία μπορεί να τα βρει ο καθένας στο επίσημο σάιτ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ισχυρισμοί λοιπόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ εντάσσονται στην κατηγορία των fake news και της «εναλλακτικής πραγματικότητας».

Τέλος, αναφερόμενος στην διαδικασία εξόδου από το μνημόνιο, ο κ. Χαρίτσης σημειώνει: “η τελευταία συμφωνία με τους θεσμούς περιείχε και δύσκολα μέτρα, μέτρα που δεν είναι ούτε στο πρόγραμμα, ούτε στη φιλοσοφία μας. Ουδέποτε το αρνηθήκαμε αυτό. Περιέχει όμως, για πρώτη φορά, και ισόποσα αντίμετρα, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο. Με τους πόρους που εξασφαλίσαμε από τα αντίμετρα θα ενισχυθούν περισσότερο το κοινωνικό κράτος και οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες και θα χρηματοδοτηθούν σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Στον βαθμό επίσης που η οικονομία αναπτύσσεται και τα δημοσιονομικά του κράτους βελτιώνονται, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε διορθωτικές κινήσεις προς εκείνες τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια. Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, μετά από όλη αυτή την καταστροφή που προκάλεσαν, θα είναι εύκολη υπόθεση. Για τα δύσκολα όμως μας επέλεξε ο λαός”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter