Χαρίτσης για τροπολογία κατάτμησης Δήμων: «Ρυθμίζουμε άμεσα περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο»

Χαρίτσης για τροπολογία κατάτμησης Δήμων: «Ρυθμίζουμε άμεσα περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο»

Τους λόγους που οδήγησαν στην κατάθεση της τροπολογίας για την κατάτμηση των Δήμων Κέρκυρας, Λέσβου, Σάμου, Κεφαλονιάς και Σερβίων – Βελβεντού εξήγησε στην Ολομέλεια ο Αλ. Χαρίτσης, προαναγγέλλοντας παράλληλα τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που θα εξετάσει «ώριμα» παρεμφερή αιτήματα.

«Με τις παρούσες ρυθμίσεις επιχειρείται η αντιμετώπιση οριακών περιπτώσεων μέσα από τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που αποδείχτηκε στην πράξη ότι κατέστησαν μη λειτουργικοί σε σημείο να τίθεται σε διακινδύνευση η βιωσιμότητά τους και να υποβαθμιστεί αισθητά η ζωή των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές» υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για «υδροκέφαλους Δήμους» που αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε, επίσης, ότι για να διαρθρωθεί η εν λόγω ρύθμιση λήφθηκαν υπόψη πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, πολιτιστικά, ιστορικά και χωροταξικά κριτήρια, όπως επίσης κριτήρια βιωσιμότητας των Δήμων.

«Τοπικοί παράγοντες από τον χώρο της αντιπολίτευσης διατύπωσαν θετικές απόψεις για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις» επισήμανε και εξήγησε περαιτέρω ότι η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου «κάθε νησί και Δήμος» λειτούργησε αποτελεσματικά σε μικρά νησιά ή νησιά χωρίς ιδιαιτερότητες στη μορφολογία τους. Κατά τον υπουργό, πλην της Κρήτης και Εύβοιας, η οριζόντια εφαρμογή δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θέτουν σε διακινδύνευση τη λειτουργικότητα των Δήμων, ενώ παράγουν αφόρητες δυσχέρειες και ανισότητες αλλά και ανισομερή ανάπτυξη σε περιοχές του Δήμου.

«Ρυθμίζουμε άμεσα περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Προγραμματίζονται κι άλλες κατατμήσεις

Όπως προανήγγειλε ο Αλ. Χαρίτσης, θα συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με διακομματικό χαρακτήρα, η οποία θα μελετήσει όλα τα «ώριμα» αιτήματα Δήμων, θα συντάξει σχετικές μελέτες και σε λίγους μήνες θα εισηγηθεί ποιες επιπλέον ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και πού. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν και αλλού αντίστοιχες περιπτώσεις» είπε και παρέθεσε μεταξύ άλλων τα παραδείγματα του Δήμου Σοχού, Ζαρού, Αλιβερίου και Αιδηψού. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter