Χαρίτσης: Όπως όλα δείχνουν, η οικονομία γυρίζει σελίδα, μπαίνει πλέον σταθερά στην ανάπτυξη

Χαρίτσης: Όπως όλα δείχνουν, η οικονομία γυρίζει σελίδα, μπαίνει πλέον σταθερά στην ανάπτυξη

«Ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός στοχεύει να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ», υπογράμμισε κατά την ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διεξάγεται στα Ιωάννινα.

Ο αναπληρωτής υπουργός κατά την ομιλία στην συνεδρίαση με θέμα «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Τουρισμός και Αναπτυξιακή Πολιτική», τόνισε πως τώρα είναι ανάγκη να γίνει το επόμενο βήμα, να συζητηθούν οι παρεμβάσεις και οι πολιτικές εκείνες, που θα οχυρώσουν την οικονομία και την κοινωνία, θα δημιουργήσουν ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, ενώ επισήμανε , ότι η συζήτηση αυτή, ανοίγει με καλούς οιωνούς.

« Όπως όλα δείχνουν, η οικονομία γυρίζει σελίδα, μπαίνει πλέον σταθερά στην ανάπτυξη. Η οικονομία ανακάμπτει.

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν μία σταθερή αναπτυξιακή δυναμική που ενισχύεται μήνα με τον μήνα», υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης και παρέθεσε, την στρατηγική της κυβέρνησης.

Ειδικότερα ανέφερε: .

Με βάση το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Περιφέρειας , η στρατηγική μας στηρίζεται σε 3 πυλώνες:

-Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Περιφέρεια. Την αξιοποίηση του μεγάλου ερευνητικού έργου που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ και το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και τη σύνδεσή του με την παραγωγή.

-Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού συμπλέγματος της Περιφέρειας.

-Την ενίσχυση του τουρισμού μέσα και από την αξιοποίηση της πολύ σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους της Περιφέρειας.

Εξειδικεύοντας τους 3 πυλώνες, ο Αλέξης Χαρίτσης, επισήμανε μεταξύ άλλων, πως , η Ήπειρος καταγράφει σημαντικές επιδόσεις σε εθνικό επίπεδο για την Επιστήμη και Τεχνολογία, ενώ αποτελεί μία από τις Περιφέρειες, με το μεγαλύτερο αριθμό ερευνητών και απασχολουμένων σε τομείς έρευνας και καινοτομίας.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία, ήταν μέχρι τώρα πολύ χαμηλές στην Ελλάδα, αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο οι δημόσιες και περισσότερο ακόμη, οι ιδιωτικές ,ενώ πρόσθεσε:

«Την κατάσταση αυτή την αλλάζουμε αποφασιστικά. Αυξήσαμε σημαντικά τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία που για πρώτη φορά, παρά την κρίση, θα ξεπεράσουν φέτος το 1% του ΑΕΠ.

Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μία σειρά από προγράμματα, τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όσο και από εθνικούς πόρους, οικονομικής στήριξης φοιτητών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών φοιτητών αλλά και ενίσχυσης της ερευνητικής δραστηριότητας».

Ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέρθηκε στα στοχευμένα εργαλεία για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας , τη συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ στάθηκε στο εμβληματικό, όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ , το « Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».

Ιδιαίτερη βαρύτητα για την κυβέρνηση, έχει ο σχεδιασμός για τον δεύτερο τομέα της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας και της Αγροδιατροφής.

«Η Ήπειρος διαθέτει σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η οποία συνεισφέρει περίπου το 8% του ΑΕΠ της Περιφέρειας. Λόγω του ιδιαίτερου κλίματος, αλλά και της μεγάλης παράδοσης των γεωργών και κτηνοτρόφων της, παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, περιζήτητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα όμως, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους τομείς της μεταποίησης, της τυποποίησης και κυρίως, της προώθησης των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής να πωλούνται φθηνά, με όρους χονδρικής σε ξένους μεσάζοντες, οι οποίοι τα τυποποιούν και τα μεταπωλούν σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε πως γίνονται παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση και παρέθεσε τις ενέργειες της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα ανέφερε, ότι αυτές τις μέρες προκηρύσσεται στοχευμένο πρόγραμμα για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Το πρόγραμμα «Επιχειρώ Έξω» με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις καθώς και άλλους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές».

Στον τομέα του Τουρισμού, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, αρχίζει το αμέσως προσεχές διάστημα, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, ύψους των 120 εκατ. ευρώ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων και συνέχισε: «Στην Ήπειρο, έχει δρομολογηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ η υλοποίηση δημοσίων έργων για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση έξι έργων συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter