Μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα

Χαρίτσης: Στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ μόνο το 2017

Σε πείσμα των αρνητικών συσχετισμών και της πρόθεσης ισχυρών κέντρων εξουσίας να καταστήσουν βραχύβια παρένθεση την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε και τώρα οδηγεί με ασφάλεια την Ελλάδα στην έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία, σημειώνει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρεται στη σκληρή δουλειά της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα και την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει «παθογένειες πολλών ετών». Συγκεκριμένα γράφει: «Χρειάστηκε σκληρή δουλειά και ισχυρή πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, να αντιμετωπιστούν παθογένειες δεκαετιών στη δημόσια διοίκηση και να παρθούν μέτρα στήριξης της κοινωνίας, σε ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων ετών».

Όσον αφορά τους στόχους με τους οποίους κινείται το υπουργείο του από την αρχή της διακυβέρνησης, όπως αναφέρει είναι δύο. «Ο πρώτος ήταν η αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης αποεπένδυσης και η διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήσαμε αποτελεσματικά τους πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, ερχόμενοι για τρία συνεχόμενα χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης, αυξήσαμε σημαντικά το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και φέραμε πρόσθετα κεφάλαια μέσα από διμερείς συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Χάρη σε αυτή την προσπάθεια έπεσαν στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, μόνο το 2017 και ολοκληρώθηκαν έργα που χρόνιζαν για δεκαετίες, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, ενώ χρηματοδοτούνται κρίσιμες κοινωνικές παρεμβάσεις όπως η μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να κατευθύνουμε τους πόρους σε κλάδους και δραστηριότητες που θα αποδώσουν το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Αυξήσαμε σημαντικά τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία, και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή, θέσαμε ως προτεραιότητα την επαναβιομηχάνιση της χώρας και πήραμε μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη βελτίωση της εξωστρέφεια τους. Δημιουργήσαμε επιπλέον, νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη στοχευμένη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Οι παρεμβάσεις αυτές στο χρηματοδοτικό πλαισιώνονται από μία σειρά πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Φέραμε νόμους που επιταχύνουν δραστικά τη σύσταση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων και ένα νέο πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς που διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και προστατεύει το δημόσιο συμφέρον».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.