Χαρίτσης: Στον ιδεολογικό πυρήνα της Ν.Δ. και της δεξιάς οι πολιτικές λιτότητας

Χαρίτσης: Στον ιδεολογικό πυρήνα της Ν.Δ. και της δεξιάς οι πολιτικές λιτότητας

«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο», τόνισε “στο Κόκκινο 105,5″ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι από τη ΔΕΘ δόθηκε το στίγμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Δεν αφήνουμε τίποτα να κρυφτεί κάτω από το χαλί», δήλωσε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «προσπαθεί να επαναφέρει εκείνες τις λογικές της δεξιάς, οι οποίες μας οδήγησαν στην κρίση -από τα θεσμικά ατοπήματα σε μια σειρά από υποθέσεις, μέχρι τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που ξηλώνουν σημαντικές κατακτήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά, και μέχρι την προσπάθεια οικειοποίησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία».

«Έχοντας πλήρη επίγνωση πού βρισκόμαστε σήμερα, τι πετύχαμε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, πώς παραλάβαμε την ελληνική οικονομία στις αρχές του 2015 και πού φτάσαμε μέχρι τον Ιούλιο του 2019, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τις αδυναμίες μας, έχουμε τον καμβά για να σχεδιάσουμε πώς ξεκινάμε αυτή τη νέα φάση, σε αυτή την νέα συνθήκη στην οποία βρίσκεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης.: 

«Εμείς θα ασκήσουμε μία αντιπολίτευση προγραμματική και τεκμηριωμένη, με πολύ σαφείς αιχμές, μια αντιπολίτευση μαχητική, για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού, και να προωθήσουμε αλλαγές σημαντικές προοδευτικής κατεύθυνσης», πρόσθεσε.

«Κινήσεις αποπροσανατολισμού στην υπόθεση Novartis»

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Novartis, και τη νέα δικογραφία η οποία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, έκανε λόγο για ένα «πολύ μεγάλο σκάνδαλο», που «στοίχισε δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, με διεθνείς προεκτάσεις». «Να σας θυμίσω ότι ήταν το FBI αυτό το οποίο εκίνησε την όλη έρευνα”, είπε, και κατήγγειλε “κινήσεις αποπροσανατολισμού, οι οποίες έχουν στόχο να μεταθέσουν το κέντρο βάρους της δημόσιας προσοχής αλλού». «Ας κινηθεί η κυβέρνηση με όποιον τρόπο κρίνει, με εξεταστική, με προανακριτική. Εμείς, εδώ είμαστε να απαντήσουμε σε οτιδήποτε τεθεί. Αυτό που έχει για εμάς σημασία είναι να μάθει ο ελληνικός λαός σε όλη του την έκταση και το βάθος, το μέγεθος αυτού του πολύ μεγάλου σκανδάλου», τόνισε.

Μάλιστα, ο Αλέξης Χαρίτσης συνέδεσε τις «κινήσεις αποπροσανατολισμού» με τα «εσωτερικά προβλήματα της Ν.Δ.»: «Η διχογνωμία που υπάρχει στο εσωτερικό της, είναι ένα θέμα που αφορά την κυβέρνηση και το κόμμα της Ν.Δ.. Δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Στον ιδεολογικό πυρήνα της Ν.Δ. η λιτότητα»

Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων επανέλαβε ότι «υπήρχε έτοιμος, δρομολογημένος μηχανισμός για τη μείωσή τους». «Η μείωση των πλεονασμάτων δεν είναι ένα ζήτημα τεχνικό, δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τους πίνακες και τους οικονομολόγους. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την ελληνική κοινωνία, γιατί σχετίζεται με τα μέτρα ελάφρυνσης που θα μπορούσε να έχει η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα. Όπως αυτά τα οποία είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα ακυρώνει. Μέτρα πολύ σημαντικά για την ελάφρυνση κυρίως των μικρομεσαίων στρωμάτων, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του ΦΠΑ», δήλωσε. Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “δεν υπάρχει πειστική απάντηση από τη μεριά της ” στο γιατί το κάνει αυτό, και εξήγησε πως «είναι ακριβώς στον ιδεολογικό πυρήνα της Ν.Δ. και της δεξιάς οι πολιτικές λιτότητας».

«Είναι εξάλλου οι συγγενικές πολιτικές δυνάμεις της Ν.Δ., του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που οδήγησαν την Ευρώπη σε αυτή την κατάσταση», είπε.

Τέλος, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «προοδευτικό αριστερό πόλο του πολιτικού φάσματος», υπογραμμίζοντας την εν εξελίξει προσπάθεια «για οργανωτική αναβάθμιση της δουλειάς του κόμματος, για μεγαλύτερη γείωση, για μεγαλύτερο ρίζωμα σε μαζικούς χώρους». 

«Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει την απεύθυνσή του στα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκπροσωπήσει», κατέληξε.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

18/07/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter