Χαρίτσης: Τους έχει ανοίξει η όρεξη να μας επαναφέρουν σε μόνιμη επιτροπεία (Audio)

Χαρίτσης: Τους έχει ανοίξει η όρεξη να μας επαναφέρουν σε μόνιμη επιτροπεία (Audio)

Την αναγκαιότητα να γίνουν σαφείς οι διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Μεσσηνίας και π. υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

«Το βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε πριν φτάσουμε στην 7η Ιουλίου είναι να επιμείνουμε στην ανάγκη η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των διεκδικητών της διακυβέρνησης να γίνει με προγραμματικούς όρους, γιατί δυστυχώς βλέπουμε εδώ και πολύ καιρό μία συστηματική προσπάθεια από την ΝΔ να αποπροσανατολίσει την συζήτηση σε κατευθύνσεις που δεν έχουν σχέση με τα βασικά ζητήματα και προβληματισμούς της ελληνικής κοινωνίας, όπως η πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα, το πόσο αυτά που πετύχαμε στην οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάταξη της παραγωγής και την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, θα διατηρηθούν και ενισχυθούν, ώστε να έχουμε τα επόμενα χρόνια μία εντελώς διαφορετική κατάσταση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει -και αυτό κάνει- να απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες με ευθύτητα, με ειλικρίνεια και πάντα στη βάση της προγραμματικής αντιπαράθεσης. Σε αυτή την λογική θα επιμείνουμε στις δύο εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας μέχρι την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε: «Ορισμένοι δεν κρατιούνται να μας γυρίσουν πίσω σε πολιτικές λιτότητας που οι ίδιοι εφάρμοσαν μέχρι το 2014. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μία προσπάθεια να προλειανθεί το έδαφος για όσα θα φέρει η ΝΔ αν πάρει την εξουσία. Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν καταλάβει το διακύβευμα και με γνώμονα αυτό, θα προσέλθουν στις κάλπες της 7ης Ιουλίου».

Περισσότερα από την συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση:

Σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις και κόσμοι ως προς το πώς πρέπει να πορευτεί η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια … αυτό προκύπτει και από αυτά που ζήσαμε την προηγούμενη οκταετία, μην ξεχνάμε την καταστροφική πενταετία 2010-2014 που λόγω και των πολιτικών επιλογών των τριών κυβερνήσεων της περιόδου ζήσαμε μία κατάσταση πρωτοφανούς κοινωνικής καταστροφής, με ποσοστά φτώχειας σε επίπεδα που δεν συναντώνται σε ανεπτυγμένη δυτική κοινωνία σε καιρό ειρήνης, ο κόσμος της εργασίας υπέστη πρωτοφανή καθίζηση και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν κυρίως οι δυνάμεις που ήταν στην διακυβέρνηση δημιούργησαν μία τεράστια κρίση εμπιστοσύνης προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Από το 2015 δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα βαίνουν καλώς … αλλά μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια με ειλικρίνεια, να τους πούμε για τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, που σήμερα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, τρέχει για έννατο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για το ότι το 2019 υπάρχουν 50.000 περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ότι το 2015, ότι οι εξαγωγές έχουν φτάσει σε ποσοστά πρωτοφανή ακόμη και για την προ κρίσης περίοδο, στο 33% ενώ το 2010 ήταν στο 22%, το ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν διπλασιαστεί, κτλ.

Τα πολύ σημαντικά σημάδια βελτίωσης λοιπόν υπάρχουν, το ζητούμενο είναι να τα νιώσει στην καθημερινότητά του ο πολίτης και αυτό έγινε το τελευταίο διάστημα σε σημαντικό βαθμό, με τα θετικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Χρειάζεται χρόνος ώστε όλα αυτά να γίνουν ορατά από τους πολίτες και ήταν λίγος ο χρόνος μέχρι τις Ευρωεκλογές, είναι βασικός λόγος που δεν πρόλαβε να εκτονωθεί η πίεση και ήρθε το αποτέλεσμα, νομίζω όμως τώρα που μπροστά μας έχουμε μία τελείως διαφορετική μάχη και “παίζονται” τα πάντα, το πώς θα πορευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια, οι πολίτες θα αντιληφθούν την κρισιμότητα, την ιστορικότητα της συγκυρίας, θα προσέλθουν στην κάλπη με εντελώς διαφορετική λογική και ψυχολογία. Αυτό διακυβεύεται, εάν θα συνεχιστούν να μεταφράζονται οι επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας σε βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ή αν θα γυρίσουμε στις πολιτικές και το πολιτικό προσωπικό της πρώτης περιόδου της κρίσης, που μάλιστα “κουνάει το δάχτυλο” στους πολίτες, αυτοί που οδήγησαν την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα εμφανίζονται ως σωτήρες τη ελληνικής κοινωνίας. Είναι ένα δίλημμα ιστορικών διαστάσεων, πραγματικά αισιοδοξώ ότι ο λαός θα συμπεριφερθεί εκλογικά με τελείως διαφορετικό τρόπο από ότι στις Ευρωεκλογές.

Κάποιοι δεν κρατιούνται να μας γυρίσουν πίσω στις πολιτικές λιτότητας και περικοπών που εφάρμοσαν με καταστροφικά αποτελέσματα την περίοδο 2010-2014. Αυτή την στιγμή η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία κατάσταση με αποθεματικό 30 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, τα ελληνικά ομόλογα στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, το ζήτημα των κόκκινων δανείων να αντιμετωπίζεται και να αποκαθίσταται. Αν το έλεγε αυτό κανείς πριν τέσσερα χρόνια, ούτε ο πιο αισιόδοξος δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα γίνει πράξη τόσο σύντομα.

Είναι συνειδητή η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να προλειανθεί το έδαφος για αυτό που θα έρθει εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Επαναφορά των πολιτικών περικοπών, υλοποίηση προγράμματος φοροελαφρύνσεων για τα ανώτερα στρώματα, τους πολύ λίγους (οι φοροελαφρύνσεις της ΝΔ αφορούν μόνο το 5% των ελληνικών νοικοκυριών). Πώς θα προκύψει ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνει κάτι τέτοιο; Είτε με νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που θα οδηγούσε σε ανάγκη νέου δανεισμού και νέο μνημόνιο είτε περικοπές για την κοινωνική πλειοψηφία, σε μισθούς, συντάξεις, δαπάνες στην Παιδεία και την Υγεία, δαπάνες για τα βασικά επιδόματα του κράτους.

Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών τόσο της αντιπολίτευσης όσο και ισχυρών συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη, των οποίων έχει ανοίξει η όρεξη να επαναφέρουν την Ελλάδα σε καθεστώς μόνιμης επιτροπείας και διαρκούς λιτότητας. Ο λαός έχει συναίσθηση και συνείδηση του τι ακριβώς διακυβεύεται, στην κάλπη της 7ης Ιουλίου θα δώσει την απάντησή του σε αυτούς που απεργάζονται τέτοια σενάρια επιστροφής σε πολύ σκοτεινές περιόδους που όλοι θέλουμε να αφήσουμε στο παρελθόν.

Πηγή: stokokkino.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter