Χαρίτσης: Η ακρίβεια φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Χαρίτσης: Η ακρίβεια φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Η κρίση ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ΕΡΤ 1. «Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε στο 12%, 3,5 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μάλιστα με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης μήνα με τον μήνα», τόνισε ο ίδιος και σημείωσε ότι «η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων –με την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και την 3η υψηλότερη απολυτή τιμή στη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη- και η ταυτόχρονη καθήλωση των μισθών σε προ του 2010 επίπεδα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Γι’ αυτό η κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ χειρότερη από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη».

«Η κρίση φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία αρνήθηκε εδώ και ένα χρόνο να την αναγνωρίσει και ακόμη και σήμερα δεν προχωράει σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Αντίθετα, επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει εν μέσω κρίσης την ΔΕΗ μετατρέποντας την από επιχείρηση κοινής ωφέλειας σε επιχείρηση που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ επιτρέπει την αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας και αρνείται να επιβάλει πλαφόν 5% στα υπερκέρδη τους, όπως της προτείναμε με σχετική τροπολογία και όπως έκανε και η Γαλλία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ρήτρα αναπροσαρμογής η κυβέρνηση ‘φτιασιδώνει’ το πρόβλημα. Η ρήτρα δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται στην κυμαινόμενη τιμή την οποία υποχρεούνται οι πάροχοι να δημοσιοποιούν δύο μήνες πριν την αλλαγή των τιμών» διευκρίνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κρύβει το κόστος της ρήτρας, αφαιρώντας ουσιαστικά από τους καταναλωτές το δικαίωμα να προσφύγουν ενώ για ακόμη μία φορά αποτελεί ατομική ευθύνη των πολιτών να ελέγχουν κάθε μήνα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και να αλλάζουν πάροχο».

Fake news κυβερνητικού εκπροσώπου για Novartis

Σε σχέση με τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση NOVARTIS, ο κ. Χαρίτσης στηλίτευσε το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέσπειρε fake news σε σχέση με τι περιεχόμενο του βουλεύματος και προσέθεσε: «Η ουσία είναι ότι έχουμε την πλήρη κατάρρευση της θεωρίας περί σκευωρίας. Είναι ένα καραμπινάτο σκάνδαλο που θα διερευνηθεί σε όλη του την έκταση».

Σχετικά με την υπόθεση “Turkaegean” ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «πρόκειται σαφώς για κυβερνητικό φιάσκο και όχι για διοικητικό λάθος». «Η κυβέρνηση επέδειξε πρωτοφανή ολιγωρία και αδράνεια εδώ και ένα χρόνο που η Τουρκία κατέθεσε το σχετικό αίτημα», πρόσθεσε ο βουλευτής και ξεκαθάρισε ότι συνολικότερα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής «απαιτείται σχέδιο και σοβαρή διαχειριστική ετοιμότητα αλλά και επιστροφή στο διάλογο με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και όχι οι ερασιτεχνισμοί στους οποίους επιδίδεται η κυβέρνηση τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις».

Ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, γιατί θα δώσει πολιτική διέξοδο στην οργή και την ανασφάλεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία» και υπογράμμισε ότι «είναι δική μας ευθύνη να παρουσιάσουμε στους πολίτες ένα εκλογικό πρόγραμμα κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και ρύθμισης των αγορών, στήριξης των ευάλωτων στρωμάτων και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». «Απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας οι οποίες θα κληθούν να απαντήσουν στο στρατηγικό δίλημμα αν θα στηρίξουν μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ ή αν θα συνεχίσουμε με την νεοφιλελεύθερη και αυταρχική πολιτική της ΝΔ» κατέληξ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter