Χάρβαρντ: Σε αδιέξοδο οι ξένοι φοιτητές μετά την ανάκληση εγγραφών από την κυβέρνηση Τραμπ

Χιλιάδες ξένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ βρίσκονται πλέον σε διοικητικό αδιέξοδο και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, αφού η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε την δυνατότητα του Χάρβαρντ να εγγράφει φοιτητές από το εξωτερικό.

Την Παρασκευή, ένας δικαστής των ΗΠΑ μπλόκαρε προσωρινά την κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ, ώρες αφότου το Χάρβαρντ κατέθεσε μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης, αφήνοντας ασαφές το μέλλον.

Το Χάρβαρντ έχει σήμερα σχεδόν 7.000 διεθνείς φοιτητές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 27% του συνόλου των εγγραφών του.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει επιτεθεί στα λεγόμενα πανεπιστήμια του Ivy League, κατηγορώντας τα ότι καλλιεργούν αντιαμερικανικές, μαρξιστικές και «ριζοσπαστικές αριστερές» ιδεολογίες.

Ενώ άλλα πανεπιστήμια πιθανότατα θα άρπαζαν την ευκαιρία να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές επιπέδου Χάρβαρντ, η υποδοχή πολλών από αυτούς είναι απίθανο να είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απομένουν μόνο τρεις μήνες μέχρι την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

Ο Michael Gritzbach, Γερμανός φοιτητής που σπουδάζει για μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση, μιλώντας στο Reuters, περιέγραψε την κίνηση ως «ένα όνειρο που μετατράπηκε σε εφιάλτη», ειδικά για όσους είχαν κάνει οικονομίες για χρόνια ή είχαν κερδίσει υποτροφίες.

Προειδοποίησε ότι ακόμη και μια δικαστική νίκη δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι ξένοι φοιτητές θα μπορέσουν να συνεχίσουν να σπουδάζουν στο Χάρβαρντ, επειδή «δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση θα το δεχτεί αυτό ή αν όλη η κατάσταση θα μας πάρει πολύ χρόνο για να αντιδράσουμε εγκαίρως».

Μια Βρετανίδα φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει το μεταπτυχιακό της στη Σχολή Εκπαίδευσης του Χάρβαρντ τον Σεπτέμβριο, δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρούσε στην απαγόρευση των διεθνών φοιτητών.

Η φοιτήτρια, η οποία επικοινωνεί τακτικά με άλλους διεθνείς φοιτητές που γίνονται δεκτοί στο Χάρβαρντ και ζήτησε να μην κατονομαστεί για να μιλήσει ελεύθερα, είπε ότι «ειλικρινά δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι αυτή τη στιγμή». Πρόσθεσε ότι αν πήγαινε στο Χάρβαρντ όπως είχε προγραμματίσει, ανησυχούσε για το αν θα μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά.

«Είναι ανησυχητικό παντού, αλλά ειδικά σε μια φοιτητική πανεπιστημιούπολη όπου η ανταλλαγή ιδεών υποτίθεται ότι είναι μια γιορτή. Αν τελικά έρθω στο Χάρβαρντ, πάω στην πανεπιστημιούπολη, ξέρω ότι θα με παρακολουθούν ως διεθνή φοιτητή με ορισμένους τρόπους».

Καθυστερήσεις στη θεώρηση βίζας

Μιλώντας ενώπιον της παρέμβασης του Αμερικανού δικαστή την Παρασκευή, οι διεθνείς φοιτητές δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν ήδη καθυστερήσεις στις αιτήσεις τους για βίζα στις ΗΠΑ από την Πέμπτη.

Ένας φοιτητής ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο συνέντευξης για τη βίζα του ότι, ενώ τα έγγραφά του ήταν εντάξει, η αίτηση βίζας είχε ανασταλεί για «πρόσθετη διοικητική επεξεργασία» λόγω πρόσφατων εξελίξεων, σύμφωνα με μια ιδιωτική ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων για ξένους φοιτητές που είδε το Reuters. Είπαν ότι τους είπαν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει 60 ημέρες.

«Όλα είναι σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή και απλώς περιμένουμε και βλέπουμε», είπαν.

Ο Αμπντουλάχ Σαχίντ Σιάλ, φοιτητής του Χάρβαρντ από το Πακιστάν, ο οποίος είναι επίσης συμπρόεδρος του διοικητικού οργάνου για τους προπτυχιακούς φοιτητές, δήλωσε ότι ορισμένοι φοιτητές εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο μετακίνησης σε άλλα πανεπιστήμια.

«Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τη διοίκηση του πανεπιστημίου για να προσφέρουμε ενεργή βοήθεια σε φοιτητές που είναι πρόθυμοι (ή αναγκάζονται) να μεταγραφούν σε άλλα πανεπιστήμια – εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε.

Μεταξύ εκείνων που είναι έτοιμοι να επωφεληθούν είναι τα πανεπιστήμια του λεγόμενου Ομίλου Russell στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος περιλαμβάνει 24 από τα κορυφαία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εάν αυτοί οι φοιτητές αρχίσουν να αναζητούν αλλού στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Ηλεκτροσόκ τα χρέη για το ρεύμα – Κυβερνητικά σχέδια για mega επενδύσεις στην πλάτη της κοινωνίας

Συγκλονίζει η Καρυστιανού για τις «μαχόμενες μάνες» της Γάζας: «Η δική μας φωνή δεν συντάσσεται με το σκοτάδι»

Ιάσονας Λαλαούνης: Κάλεσμα στο Εφετείο αυτή τη Δευτέρα – Η Δικαιοσύνη να γίνει εργαλείο για να μην προστεθούν κι άλλοι στον κατάλογο

«Αμάρτησαν» για να θρέψουν με παράνομες επιδοτήσεις τα δικά τους παιδιά – Την Κυριακή στο Documento

Καιρός: Κυριακή με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη – Ποιες περιοχές αφορούν τα φαινόμενα