Ανδρουλάκης: Χάσμα με τον Μητσοτάκη αλλά όχι με τη ΝΔ

Ανδρουλάκης: Χάσμα με τον Μητσοτάκη αλλά όχι με τη ΝΔ

Οι αντιφάσεις της πολιτικής Ανδρουλάκη που βάλλει κατά του πρωθυπουργού αλλά δεν κόβει τις γέφυρες με το «γαλάζιο» σύστημα

Διαστάσεις πολιτικοδικαστικές φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, με επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό που ενδεχομένως να αγγίξουν την κάλπη της 21ης Μαΐου ή και την επόμενη αν προκύψει. Και στη μέση μια εκλογική μεζούρα που μετρά με ποιο κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, έχει μικρότερη ιδεολογική και προγραμματική απόσταση το ΠΑΣΟΚ.

Η… ρομφαία Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές δεν πείθει όσο το ΠΑΣΟΚ δεν κόβει τις γέφυρες συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, λένε στην Κουμουνδούρου. «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη για τη στροφή Μητσοτάκη ως προς τη στάση του για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και την αμήχανη επίθεση «προσέγγισης» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η για πρώτη φορά χρήση της λέξης «σκάνδαλο» από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ αναφορικά με τις υποκλοπές το βράδυ της τηλεμαχίας μεταξύ των επικεφαλής των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων προκαλεί γενικό εκλογικό προβληματισμό στα κομματικά επιτελεία, δηλαδή η παραδοχή ότι ξέρει τον λόγο της τηλεφωνικής παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και η διαβεβαίωσή του ότι δεν έγινε για εθνικούς λόγους.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Ν. Ανδρουλάκη είναι αποφασισμένη να μη σταματήσει να αναδεικνύει το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων. Μην ξεχνάμε ότι σύντομα θα εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της ΕΕ Juri (αναμενόταν η έκδοσή της στο τέλος Απριλίου αλλά έχει καθυστερήσει). Είχε προσφύγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης για να πιστοποιηθεί αν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβίασαν τους κοινοτικούς κανόνες ευρωβουλευτικής ασυλίας του με την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Παράλληλα, βγαίνουν συνεχώς νέα στοιχεία.

Δεν είναι λίγο ο Ν. Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της τηλεμαχίας να τονίζει ότι στόχος του είναι να πάνε στη φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες «αυτοί που έστησαν το παρακράτος» των υποκλοπών και να δείχνει ευθέως προς τη ΝΔ για την παρακολούθησή του. Δεν είναι χωρίς στάθμιση από το επιτελείο του το ότι βγήκε την επόμενη μέρα και σε δημοσιογραφική ερώτηση (ραδιόφωνο Σκάι) αν περιλαμβάνει στις αναφορές του για ποινικές ευθύνες και τον Κυρ. Μητσοτάκη, δεν το απέκλεισε λέγοντας: «Μα, εγώ θα το πω αυτό; Η ελληνική Δικαιοσύνη θα το πει».
Ομως το ζήτημα των υποκλοπών δυσκολεύει όχι τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ αλλά τη συγκυβέρνησή τους με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Ν. Ανδρουλάκης απορρίπτει τον Κυρ. Μητσοτάκη διότι με την πολιτική κουλτούρα που έχει δεν μπορεί να εκφράσει μια συμμαχική κυβέρνηση. «Θα βάλουμε πρωθυπουργό κυβέρνησης συνεργασίας έναν που στη μονοκομματική του κυβέρνηση είχε τέτοιες ανασφάλειες που παρακολουθούσε τους υπουργούς του;» αναρωτιέται ρητορικά. Πόσο μάλλον που ο πρόεδρος της ΝΔ αναζητά συνεχώς διαύλους για εκλογική στήριξη από στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Αγόγγυστα του την παρείχε με δημόσια παρέμβασή της για ψήφο υπέρ της ΝΔ η πανεπιστημιακός, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής (2004-19) Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία διατέλεσε για ένα διάστημα επικεφαλής του InSocial (δεξαμενή σκέψης του ΠΑΣΟΚ). Η κ. Χριστοφιλοπούλου γνωρίζει καλά τον Κυρ. Μητσοτάκη, μια και επί υπουργίας του την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τα κοινά προγραμματικά σημεία της Χαριλάου Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρητικά διευκολύνουν την προσέγγιση με την Κουμουνδούρου αλλά δεν αναιρούν τη δέσμευση Ανδρουλάκη να πάει ως το τέλος το «χωρίς Μητσοτάκη, χωρίς Τσίπρα».

Σε αυτό το κλίμα δεν είναι παράδοξο ότι υπάρχει και διαγκωνισμός μεταξύ διαφορετικών κομμάτων για την κυριότητα εμβληματικών προσωπικοτήτων-συμβόλων. Είναι φορτισμένες οι εκλογικές μέρες έτσι κι αλλιώς, αλλά φαίνεται ότι το… τραβάει και η εποχή της «θολής» επιδίωξης πολιτικών φορέων είτε να αναβαπτιστούν στο παρελθόν τους με όρους ιδιοκτησιακούς είτε να διευρύνουν την κομματική τους ταυτότητα. Νέα διαμάχη αλλά σε τοπικό επίπεδο προέκυψε μετά την αντιπαράθεση για το ανήκειν συνθημάτων και παπανδρεϊκών συμβόλων που είχαν λάβει διαστάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τις παρεμβάσεις δυσαρέσκειας κατά του ΣΥΡΙΖΑ από την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη, σε αντίθεση με την πιο ευρύχωρη διάθεση που εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σειρά είχε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νοτίων Δωδεκανήσων, που στράφηκε κατά της ΝΔ με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του καθηγητή Καρδιολογίας, στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού στη Ρόδο. Καταγγέλλουν τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησαν να καπελώσουν την εκδήλωση και τους κατηγορούν για τυμβωρυχία και καπήλευση ονομάτων, πολιτικών και συμβόλων της Δωδεκανήσου και του ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη κάνει τα αδύνατα δυνατά να βγει στον εκλογικό αφρό των ημερών κυνηγώντας το ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις κάλπες (άνω του 12%) για να μπει στο μετεκλογικό παιχνίδι και να πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή. Ομως προκαλεί ερωτήματα ότι ο Ν. Ανδρουλάκης προβάλλει συνεχώς το μοντέλο του γερμανικού συστήματος των συνεργασιών με βάση τα προγράμματα των κομμάτων. Καλλιεργεί το έδαφος για συναινέσεις ακόμη και σε θεσμικές αλλαγές εκλογικού χαρακτήρα. Στην ίδια γραμμή και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, που υποστηρίζει ότι παρά τις όποιες διαφορές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό προσανατολισμό για τα μεγάλα ζητήματα (ΕΕ, εθνικά, ελληνοτουρκικά κ.λπ.). Μάλιστα ο συνταγματολόγος προτείνει (συνέντευξη στη διαδικτυακή εκπομπή «Απορίες») όχι μόνο για τις ευρωεκλογές αλλά και για τις βουλευτικές εκλογές λίστα για τους δύο πρώτους υποψηφίους και σταυρό για τους υπόλοιπους, ώστε το κάθε κόμμα να μπορεί να θέσει τους δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίου και ο κόσμος να επιλέξει με σταυρό τους υπόλοιπους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter