«Χαστούκι» από την ΕΕ στην Ελλάδα για τις μονομερείς αποφάσεις για την τρίτη δόση – Η πρόταση των Ευρωπαίων

«Χαστούκι» από την ΕΕ στην Ελλάδα για τις μονομερείς αποφάσεις για την τρίτη δόση – Η πρόταση των Ευρωπαίων

Σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους φαίνεται πως έρχεται η ελληνική κυβέρνηση και τα σχέδιά της για επίσπευση των εμβολιασμών με τρίτη δόση καθώς οι ευρωπαίοι δε φαίνεται να της κάνουν το χατίρι για λήξη των πιστοποιητικών πριν από τους εννιά μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η λήξη των πιστοποιητικών μετά τη δεύτερη δόση θεωρείται το μόνο βέβαιο το οποίο βρίσκει σύμφωνους άπαντες, ωστόσο, δεν έχουν βρει έναν κοινό τόπο μεταξύ τους για το διάστημα που θα απαιτηθεί για τη λήψη της τρίτης αναμνηστικής δόσης, η οποία θα προσφέρει παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών και μεγαλύτερο τείχος προστασίας από την πανδημία.

Η ελληνική κυβέρνηση, προσφάτως έλαβε μια μονομερής απόφαση ώστε η τρίτη δόση να μπορεί να γίνει από τους τρείς μήνες και έπειτα ως μέθοδο για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εξήγησε στους Ευρωπαίους πως η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα την ενισχυτική δόση «ακόμη και νωρίτερα από το εννεάμηνο», προσθέτοντας πως «θα πρέπει σιγά- σιγά να συζητήσουμε την ισχύ των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών».

Οι Ευρωπαίοι όμως δε φαίνεται να συμφωνούν με τον Θάνο Πλεύρη και την ελληνική κυβέρνηση αφού έχει ήδη προτείνει η λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού να έρχεται στους εννιά μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης (ή της πρώτης στην περίπτωση της Johnson & Johnson) και να αρχίσει να ισχύει από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, οπότε ανοίγουν τα ταξίδια στην ΕΕ. Η πλειοψηφία των χωρών στηρίζουν την πρόταση των εννέα μηνών, ενώ κάποιες ζητούν το όριο λήξης του ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού να παραταθεί ακόμα και στους 12 μήνες.

Σε περίπτωση λοιπόν, που η Ελλάδα θέλοντας και μη προσαρμοστεί στα δεδομένα της ΕΕ και στο ενιάμηνο της λήξης του πιστοποιητικού, αυτό φέρνει ανατροπή στα ελληνικά σχέδια για επίσπευση των εμβολιασμών της τρίτης δόσης, καθώς οι πολίτες που δεν είναι θερμοί να εμβολιαστούν θα παρατείνουν τον εμβολιασμό τους από τον νέο χρόνο την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας δεν είναι καθόλου καλά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter