«Χαστούκι» σε Αμβρόσιο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ομοφοβικό του παραλήρημα

«Χαστούκι» σε Αμβρόσιο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ομοφοβικό του παραλήρημα
EUROKINISSI

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την προσφυγή του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου κατά της καταδίκης του για το ομοφοβικό του παραλήρημα στο προσωπικό του ιστολόγιο το 2015.

Πιο αναλυτικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η καταδίκη του από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και τον Άρειο Πάγο δεν παραβίασε την ελευθερία της έκφρασής του, «καθώς οι απόψεις του ήταν ικανές να προκαλέσουν διακρίσεις και μίσος κατά των ομοφυλόφιλων».

To κύριο επιχείρημα του Αμβρόσιου ήταν ότι το κείμενο δεν αφορούσε τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα αλλά τους «πολιτικούς» που ψήφιζαν το σύμφωνο συμβίωσης. Ωστόσο η υπερασπιστική του αυτή γραμμή απερρίφθη από τα εθνικά Δικαστήρια, κάτι που υιοθέτησε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, «το Ε.Δ.Δ.Α. κατηγοριοποιεί πλέον ως τυπική ομοφοβική ρητορική την γνωστή φράση «δεν μας νοιάζει τι κάνουν στο κρεβάτι τους».

Όπως υπογραμμίζει, «το πιο σημαντικό σε αυτή την απόφαση είναι ότι έκρινε πως εδώ χρησιμοποιήθηκε η ελευθερία της έκφρασης για άλλον σκοπό από αυτόν για τον οποίο έχει θεσπιστεί και σε αντίθεση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς η επίδικη ανάρτηση περιέχει προτροπή σε επιβολή διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού»

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα σε σχέση με τον μισαλλόδοξο λόγο εναντίον τους για όλη την Ευρώπη, επικυρώνοντας την απόφαση 858/2020 του Αρείου Πάγου, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι ο ελληνικός νόμος 927/1979 δεν πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε να περιλαμβάνει κάθε αντιΛΟΑΤΚΙ κήρυγμα μίσους κι όχι μόνο όσα προτρέπουν σε βία, μίσος ή διακρίσεις επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμβρόσιος είχε προβεί σε ομοφοβικό παραλήρημα που είχε αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο:

«Ε, λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρισχειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους που ζουν στα τρελοκομεία!», έγραφε μεταξύ άλλων.

«…Στην προκειμένη περίπτωση, ο προσφεύγων, ο οποίος ήταν ανώτερος αξιωματούχος της Εκκλησίας, όχι μόνο διέδωσε εκφράσεις που ισοδυναμούν με τη σοβαρότερη μορφή ρητορικής μίσους, δεδομένης της σοβαρότητάς τους και του πραγματικού περιεχομένου, αλλά τις συνδύασε και με υποκίνηση σε βία και τις κοινοποίησε μέσω του προσωπικού του blogspot, το οποίο αναπαρήγαγαν αργότερα διάφορα μέσα ενημέρωσης..» αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter