«Χαστούκι» στο Δήμο Παλλήνης για τις κάμερες σε σχολικά προαύλια και παιδικές χαρές

«Χαστούκι» στο Δήμο Παλλήνης για τις κάμερες σε σχολικά προαύλια και παιδικές χαρές

Χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίας ο Δήμος Παλλήνης εγκατέστησε κάμερες επιτήρησης σε σχολικά προαύλια και παιδικές χαρές, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία προειδοποίησε το Δήμο ότι παραβιάζει τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), κάτι που ενέχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

Ειδικότερα, η Αρχή ανέφερε ότι εξέτασε αυτεπαγγέλτως την υπόθεση της εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε σχολικές μονάδες και παιδικές χαρές του Δήμου Παλλήνης κατόπιν και τεσσάρων αναφορών – καταγγελιών οι οποίες υποβλήθηκαν σε αυτή. 

Κατόπιν αυτού, η Αρχή διαπίστωσε ότι: 

α) δεν προκύπτει ότι πριν από την έκδοση της απόφασης για την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης στις σχολικές μονάδες του Δήμου είχε ζητηθεί η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων, όπου υπάρχουν. 

β) ο Δήμος Παλλήνης παρέλειψε να εκπονήσει, ως όφειλε, την προβλεπόμενη στο άρθρο 35 παρ. 1 ΓΚΠΔ μελέτη Εκτίμησης Αντικτύπου σχετικά με την Προστασία Δεδομένων (ΕΑΠΔ), προτού εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία σύστημα βιντεοεπιτήρησης στις παιδικές χαρές της αρμοδιότητάς του. 

Η Αρχή έδωσε εντολή στον Δήμο Παλλήνης να καταστήσει τις πράξεις επεξεργασίας σύμφωνες με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ, με βάση όσα εκτίθενται στις σκέψεις της εν λόγω απόφασης, εντός τριμήνου από την κοινοποίησή της στον Δήμο και επιφυλάχθηκε να επανεξετάσει την υπόθεση στο σύνολό της μετά την πάροδο του τριμήνου. Ακόμα, απηύθυνε προειδοποίηση στον Δήμο Παλλήνης ότι η σκοπούμενη εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε σχολικές μονάδες χωρίς τη διενέργεια ΕΑΠΔ παραβιάζει τις διατάξεις του ΓΚΠΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter