«Χαστούκι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην ακροδεξιά πολιτική της Ουγγαρίας και της Πολωνίας

«Χαστούκι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην ακροδεξιά πολιτική της Ουγγαρίας και της Πολωνίας
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια ιδιαίτερα σημαντική απόφασή του, απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας που συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς συνδέεται απόλυτα με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη και αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τους από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την περικοπή κονδυλίων σε χώρες που δεν τηρούν τον μηχανισμό που περιλαμβάνει την προστασία σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου και μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Η απόφαση δηλαδή αυτή είναι και καμπανάκι για τις χώρες που επιθυμούν ή σκέφτονται παραβιάσεις του κράτους Δικαίου ή και παραβιάσεις της Ελευθερίας του Τύπου.

Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο της Ε.Ε. καταδίκασε σε πρόστιμο 1 εκατ. την ημέρα την Πολωνία για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της Συνθήκης της Ε.Ε., με την άρνηση της χώρας-μέλους της Ε.Ε. να αποδεχθεί την υπεροχή του Ευρωδικαστηρίου έναντι των εθνικών δικαστηρίων και τον σεβασμό στη νομολογία του πρώτου.

Αλλά και η Ουγγαρία αντιμετωπίζει αντίστοιχες κατηγορίες και την απειλή οικονομικών κυρώσεων.

Η υπόθεση πλέον περνά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασισθεί πότε θα ξεκινήσoυν να εφαρμόζονται οι περικοπές κονδυλίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter