«Χαστούκι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Πολωνία: Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο

«Χαστούκι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Πολωνία: Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο

Η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Πολωνία, στην οποία προχώρησε το 2019 η εθνικιστική λαϊκιστική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και η οποία αποτέλεσε αντικείμενο ενός μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες, παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, σύμφωνα με όσα αποφάνθηκε την Δευτέρα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η μεταρρύθμιση της πολωνικής δικαιοσύνης του Δεκεμβρίου 2019 παραβιάζει το δίκαιο της Ένωσης», ιδιαίτερα η πτυχή της που αφορά το πειθαρχικό σύστημα των δικαστών και την ανεξαρτησία τους, αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του που χαιρετίσθηκε αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και είχε προσφύγει στο δικαστήριο σχετικά με τη μεταρρύθμιση αυτή.

«Είναι μια σημαντική ημέρα για την αποκατάσταση μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης στην Πολωνία», σχολίασε ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, επισημαίνοντας πως ο πολωνικός νόμος «πλήττει την ανεξαρτησία των δικαστών».

«Μετά τη σημερινή απόφαση, ο νόμος για τη δικαστική εξουσία θα πρέπει να προσαρμοσθεί αναλόγως», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζει «οριστικά το ζήτημα» και καλώντας τις πολωνικές αρχές «να συμμορφωθούν πλήρως με την απόφαση».

Το 2021 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε καταδικάσει την Πολωνία σε πρόστιμα ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα για να την κάνει να σταματήσει τις δραστηριότητες του πειθαρχικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, σημαντικού θεσμού της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του πολωνικού δικαστικού συστήματος. Μέχρι σήμερα, το ύψος αυτών των προστίμων έχει υπερβεί τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πολωνίααρνείται να πληρώσει τα πρόστιμα αυτά, όμως οι Βρυξέλλες έχουν παρακρατήσει ένα μέρος των κεφαλαίων που προορίζονται για την Πολωνία.

Πηγή: Euronews

Μυστικά & Documento

01/10/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter