Χατζηλιάδου – Τσανικίδης: To Tόκιο και το… «γαμώτο» του κορονοϊού

Χατζηλιάδου – Τσανικίδης: To Tόκιο και το… «γαμώτο» του κορονοϊού

Η καρατέκα Έλενα Χατζηλιάδου και ο πυγμάχος Αλέξανδρος Τσανικίδης είδαν το Ολυμπιακό τους όνειρο να γίνεται φτερό στον άνεμο.

Όταν η Έλενα Χατζηλιάδου και ο Αλέξανδρος Τσανικίδης κάθονται να συζητήσουν στο τραπέζι της καραντίνας, η λέξη που κυριαρχεί είναι: «γαμώτο». Η πανδημία έκοψε στη μέση το Ολυμπιακό όνειρο των δύο αθλητών και η αναβολή της προκριματικής διαδικασίας τους άφησε μετέωρους. Για καλή τους τύχη, έχουν ο ένας τον άλλον. Το Τόκιο εξακολουθεί να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, αλλά οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι για το ζευγάρι βουτηγμένοι στην αγωνία.

Η πρωταθλήτρια του καράτε μάζεψε ένα σωρό μετάλλια στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα της προηγούμενης διετίας, αλλά χρειαζόταν μερικούς πόντους ακόμη για να εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Mπορούσε να τους διεκδικήσει στον αγώνα Premier League της Χιλής, μπορούσε και στο Ραμπάτ. Το ταξίδι στη Νότια Αμερική τον Ιανουάριο ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό, οπότε προτιμήθηκε το Μαρόκο, που είχε προγραμματιστεί για τις 13-15 Μαρτίου.

«Πρέπει να πάω καλά στους αγώνες που απομένουν, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρω», δήλωνε η Έλενα στους αρχές του έτους. Ακολούθησε το λουκέτο, που άφησε την Χατζηλιάδου εκτός προκρίσεων για μερικούς πόντους. Οι προβολείς στο Ραμπάτ δεν άναψαν ποτέ.

«Η Παγκόσμια Ομοσπονδία βιάστηκε να κλείσει το ranking και με αδίκησε», εξηγεί η ίδια. «Κανονικά η βαθμολογία θα επικυρωνόταν στις 6 Απριλίου, μετά το τέλος των προκριματικών αγώνων. Eίναι εξωφρενικά αυτά που έγιναν, ξεπερνούν κάθε λογική».

Η Χατζηλιάδου έμεινε έξω από τη λίστα που ανακοινώθηκε στις 21 Μαρτίου, αφού είναι πρώτη επιλαχούσα στην κατηγορία των +61 κιλών του κούμιτε, πίσω από τις Αμπασαλί (Ιράν), Κιρίτσι (Ελβετία), Χοτζάογλου (Τουρκία). Η «οικοδέσποινα» Γιαπωνέζα Ουεκούσα που προκρίνεται δικαιωματικά εκτός σειράς.

Βεβαίως, υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία, μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Παρίσι, για τρεις αθλήτριες ανά κατηγορία. «Αλλά δεν είναι εκεί η θέση μου, αφού πόνταρα στη βαθμολογία και πήρα όλα τα μετάλλια», εξηγεί η Χατζηλιάδου.

«Άλλωστε αυτό το τουρνουά είναι πολύ δύσκολο. Γίνονται πολλοί αγώνες την ίδια μέρα και αγωνίζονται και οι δύο κατηγορίες μαζί. Αντιμετωπίζεις αθλήτριες άλλης κατηγορίας, με τις οποίες δεν έχεις παίξει ποτέ στο παρελθόν. Μπορεί μία αθλήτρια να βρεθεί σε κακή μέρα και να αποκλειστεί. Προσπαθούμε τώρα να διορθώσουμε την αδικία, με τη βοήθεια του κυρίου Σπύρου Καπράλου. Ευτυχώς ήταν και ο ίδιος αθλητής και καταλαβαίνει το πρόβλημα».

Η Χατζηλιάδου αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην προετοιμασία της. «Η ψυχολογία μου στους τελευταίους αγώνες δεν ήταν καλή. Άλλη στη θέση μου μπορεί να σταματούσε», ομολογεί. «Οι περισσότεροι αθλητές περνάμε τέτοιες καταστάσεις, αλλά έφτασα στα όρια».

Η 27χρονη Κατερινιώτισσα αποκάλυψε ότι έχασε τέσσερις αγώνες λόγω τραυματισμού στο γόνατο. «Είναι πολύ κουραστικό και σωματικά και ψυχολογικά», έλεγε στις αρχές του 2020. «Το δικό μας άθλημα έχει χτυπήματα και, επειδή δεν υπάρχει ιατρική ομάδα να με παρακολουθεί, δεν προλαβαίνω να αναρρώσω. Είναι ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου. Χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα διότι εγώ πληρώνω και τον προπονητή μου».

Το Τόκιο -κοιτίδα του αθλήματος- μπορεί να είναι η μοναδική ευκαιρία της Έλενας για Ολυμπιακή διάκριση, αφού το καράτε προβλέπεται να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα για τους Αγώνες του Παρισιού το 2024. Μελλοντικά, η Χατζηλιάδου σκοπεύει να σπουδάσει δημοσιογραφία.

H Tρίτη 17 Μαρτίου θα ήταν η μεγαλύτερη μέρα της καριέρας του Αλέξανδρου Τσανικίδη. Μετά τη νίκη του επί του Βορειομακεδόνα Λιάμα, ο Έλληνας πυγμάχος των 63κ. έφτασε στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Προολυμπιακού τουρνουά και χρειαζόταν άλλη μία νίκη (επί του Ουκρανού Γιάροσλαβ Χάρτσιζ) για να σφραγίσει τη βίζα του για το Τόκιο.

Τότε, τα φώτα έσβησαν. «Οι αγώνες διακόπτονται λόγω της πανδημίας», ανακοίνωσαν οι Βρετανοί διοργανωτές. Το τουρνουά ξεκίνησε στο Λονδίνο με γεμάτες κερκίδες, συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Οι αθλητές υποχρεώθηκαν να πληρώσουν από τη δική τους τσέπη τα πανάκριβα λόγω αυξημένης ζήτησης αεροπορικά εισιτήρια της επιστροφής στην Ελλάδα και μπήκαν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Το οικονομικό κόστος για την αποστολή ήταν αστρονομικό και η στήριξη ανύπαρκτη, αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας βρίσκεται σε καθεστώς εξοστρακισμού λόγω διαφθοράς, ενώ η αντίστοιχη Ελληνική πορεύεται μέσα σε ορυμαγδό αντεγκλήσεων και καταγγελιών.

«Ο Τσανικίδης ήταν σε τρομερή κατάσταση και θα περνούσε σίγουρα», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος. Ελπίδες πρόκρισης είχαν επίσης η Νικολέτα Πίτα (60 κ.) και Διονύσης Πεφάνης (69 κ.).

Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Τρεις Τούρκοι πυγμάχοι, δύο Κροάτες προπονητές και δύο συνοδοί της αποστολής της Αρμενίας επέστρεψαν από το Λονδίνο «θετικοί» στον κορονοϊό. Η ΔΟΕ, υπό την αιγίδα της οποίας διοργανώθηκε το Προολυμπιακό τουρνουά με 350 αθλητές και αθλήτριες (που έμεναν όλοι στο ίδιο ξενοδοχείο), κατηγορείται για ανευθυνότητα, αφού εκείνες τις μέρες η Βρετανία ακολουθούσε πολιτική «ανοσίας της αγέλης».

Αν με τι άλλο, το Προολυμπιακό τουρνουά θα συνεχιστεί -σε άγνωστη ημερομηνία- από το σημείο όπου σταμάτησε. Ο Τσανικίδης εξακολουθεί να απέχει μία νίκη από την πρόκριση, αλλά ουδείς γνωρίζει σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται οι αθλητές όταν επιστρέψουν στο ρινγκ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter