Χεβρώνα: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Χεβρώνα: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Ένα άρτι ανακηρυχθέν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς τροφή στην «αιώνια» διαμάχη Παλαιστίνης-Ισραήλ

Τη χαρά των Παλαιστινίων και την οργή των Ισραηλινών προκάλεσε (όπως ήταν αναμενόμενο) η ανακήρυξη της Παλαιάς Πόλης της Χεβρώνας, η οποία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Γνωστή στους χριστιανούς για τον Τάφο των Πατριαρχών, όπου βρίσκονται θαμμένοι ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ και οι γυναίκες τους, η Χεβρώνα έχει μεγάλη θρησκευτική σημασία και για τους μουσουλμάνους, οι οποίοι τον 14ο αιώνα έχτισαν εκεί το λεγόμενο Τέμενος του Ιμπραήμ. Η πόλη των 200.000 Παλαιστινίων, η οποία «φιλοξενεί» μικρή ισραηλινή μειονότητα προστατευόμενη από αντιστρόφως ανάλογη στρατιωτική δύναμη, βρέθηκε στο κέντρο της διαμάχης Ισραήλ-Παλαιστίνης την περασμένη Παρασκευή, όταν μυστική ψηφοφορία που διενεργήθη στην επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε στην έγκριση του αιτήματος των Παλαιστινίων για ανακήρυξη της πόλης σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το Ισραήλ ήταν αυτό που ζήτησε η ψηφοφορία να είναι μυστική, θεωρώντας ότι έτσι θα εξασφάλιζε και την καταψήφιση της πρότασης. Ωστόσο, παρά και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να εμποδίσουν την έγκριση του αιτήματος, η απόφαση τοποθετεί την Χεβρώνα στη λίστα των «επαπειλούμενων πόλεων», γεγονός που συνεπάγεται την παροχή άμεσης βοήθειας από το Ταμείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ.

Εφεξής, η Ουνέσκο υποχρεούται να αξιολογεί σε ετήσια βάση την κατάσταση ασφαλείας στην Παλαιά Πόλη της Χεβρώνας, η οποία θεωρείται μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, καθώς χρονολογείται από τη Χαλκολιθική Περίοδο, δηλαδή περίπου 3.000 χρόνια π.Χ.

«Το Παλαιστινιακό κράτος είναι κυρίαρχο, παρότι βρίσκεται υπό κατοχή. Παίρνοντας την πρωτοβουλία να προτείνει την εγγραφή αυτής της πόλης, η οποία βρίσκεται στα εδάφη του, στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς, ασκεί τα πλήρη δικαιώματά του ως κράτος,» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στην Ουνέσκο, Ελίας Σάνμπαρ.

Από την άλλη, ο εξοργισμένος εκπρόσωπος του Ισραήλ, Καρμέλ Σάμα, κατηγόρησε την επιτροπή για αποτυχία διεξαγωγής μυστικής ψηφοφορίας, ενώ ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου εξήγγειλε τα αντίποινα: 880.000 ευρώ μείον θα υπολογίζει ο ΟΗΕ εκ μέρους του Ισραήλ εφεξής. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη δημιουργία μουσείου εβραϊκής κληρονομιάς στον οικισμό Καριάτ Άρμπα, στα κατεχόμενα περίχωρα της Χεβρώνας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter