Ξέφυγαν 27% οι εκκρεμείς συντάξεις σε δέκα μήνες

Ξέφυγαν 27% οι εκκρεμείς συντάξεις σε δέκα μήνες

Ανικανότητα επίλυσης ενός υπαρκτού προβλήματος που το δημιούργησε η «άριστη ανεμελιά» της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και το πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Εκνευρισμός στους δανειστές και διαπόμπευση της χώρας μας από τους εκπροσώπους των θεσμών, που βλέπουν «κρυφό δανεισμό» στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Άκρατη ροή κρατικού χρήματος σε κομματικούς φίλους του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, οι οποίοι λαμβάνουν τον βαρύγδουπο τίτλο του «project manager» χωρίς να παράγουν έργο αλλά υπάρχουν μόνο για να απομυζούν το ελληνικό δημόσιο.

Είναι τελικά απροθυμία επίλυσης ενός υπαρκτού προβλήματος ή ανικανότητα των πρώην Γιάννη Βρούτση και νυν αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη; Όπως και να το δει κανείς, είναι ένα γεγονός που έχει φέρει στα όρια της απόγνωσης σχεδόν μισό εκατομμύριο δυνάμει συνταξιούχους που περιμένουν να λάβουν τις συντάξεις που δικαιούνται. Σε κάθε περίπτωση οι δύο υπουργοί-επιλογές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία, αφού αφήνουν είτε εσκεμμένα είτε από ανικανότητα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και ενώ όταν παρέλαβαν την εξουσία οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν κατά πολύ λιγότερες.

Μια ιστορία ηθελημένης αποτυχίας

Αφού ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προτού σβήσει τα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων που τον απεικόνιζε ως… σούπερμαν, ο Κ. Χατζηδάκης είχε προλάβει να βάλει τον δικό του άνθρωπο και να τον χρίσει project manager στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Είναι ο οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της ομάδας έργου που αποτελούνταν από την Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια Ασφαλιστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, τον Αλέξανδρο Βαρβέρη, αν. διευθυντή Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής ΕΚΠΑ, την Αρτεμη Δεδούλη, πρώην γενική διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπ. Εργασίας, και την Ελένη Νιαρχάκου, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Οπως είχε αποκαλύψει τότε το Documento, ο project manager Μιχ. Κεφαλογιάννης –κατέχει θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό μόνο όταν κυβερνά η ΝΔ–, που έχει μια ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (ΙΚΕ) με κεφάλαιο 10.000 ευρώ και λιγότερους από πέντε υπαλλήλους, αναλαμβάνει να οργανώσει μια τεράστια εκστρατεία εκκρεμών συντάξεων και να συντονίσει περισσότερους από 100 ανθρώπους ποντάροντας στη γνώση δύο υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και δύο καθηγητών πανεπιστημίου που ουδέν γνωρίζουν από τον τρόπο συνταξιοδότησης!

Εχουν περάσει δέκα μήνες από τότε. Ο project manager και η ομάδα ουδέν έργο έχουν παρουσιάσει. Ο Κ. Χατζηδάκης έκανε μια τρύπα στο νερό. Προσπαθεί να βάλει από το παράθυρο τους ιδιώτες στη διαχείριση δημόσιων πραγμάτων. Ο Κ. Χατζηδάκης καταστρέφει τον e-ΕΦΚΑ όπως κατέστρεψε την Ολυμπιακή Αεροπορία, τον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ, για να παραδοθούν στους ιδιώτες και να αυξηθεί η αισχροκέρδεια εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, όταν παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου οι κύριες και επικουρικές εκκρεμείς συντάξεις ήταν συνολικά 209.000, 125.000 οι εκκρεμείς κύριες και 84.000 οι επικουρικές. Πλέον μόνο από αυτές τις δύο κατηγορίες οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν φτάσει τις 285.000 (160.000 οι εκκρεμείς κύριες και 125.000 οι εκκρεμείς επικουρικές). Ετσι, μόνο στη θητεία Χατζηδάκη έχουμε αύξηση των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 26,7%.

Ομως δεν είναι οι μόνες εκκρεμότητες συνταξιοδοτήσεων. Θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για συντάξεις χηρείας, εφάπαξ και μερίσματα. Αυτά κι αν έχουν πάει πίσω, καθώς προσπάθησαν να επικεντρώσουν το σύστημα στην έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Αν προστεθούν όλα αυτά –που παραμένουν κρυφά υπό το βάρος της αποτυχίας Χατζηδάκη–, ο αριθμός των εκκρεμοτήτων φτάνει τις 450.000! Αν μη τι άλλο, οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι δυο άνθρωποι του ΕΦΚΑ και βέβαια ο project manager Μιχ. Κεφαλογιάννης έχουν αποτύχει παταγωδώς ως ομάδα έργου.

Η αποτυχία με τους επιστήμονες

Για τον υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι αποτυχίες δεν σταματούν εδώ. Προσφάτως διεξάχθηκαν οι εξετάσεις για την πιστοποίηση των λογιστών και των δικηγόρων που θα αναλάμβαναν την έκδοση συντάξεων έναντι πινακίου φακής – πράξη πρόδηλα αντισυνταγματική. Στην πράξη ο υπουργός, που αρέσκεται να τον προσφωνούν «σούπερμαν», δίνει για αμοιβές που αφορούν έγγραφα συνταξιοδότησης ποσά από 30-60 ευρώ και μετακυλίει ουσιαστικά το κόστος στον πολίτη που θέλει να βγει στη σύνταξη.

Ακόμη κι έτσι, θα περίμενε κάποιος να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Κατά τις εξετάσεις έπεσε το ηλεκτρονικό σύστημα! Τα αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες αποτελούν βαθιά απογοήτευση. Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο ΕΦΚΑ, μόλις 179 λογιστές-φοροτεχνικοί και δικηγόροι σε σύνολο 1.200 κατάφεραν να περάσουν επιτυχώς τη διαδικασία!

Είναι προφανές ότι το εγχείρημα βαίνει προς αποτυχία. Αλλωστε στις αρχές Δεκεμβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ολομέλεια) καλείται να αποφανθεί αν η συμμετοχή πιστοποιημένων ιδιωτών στην εκκαθάριση των συντάξεων είναι συμβατή με το σύνταγμα.

Τώρα ο κ. Χατζηδάκης, που δεν φαίνεται να πτοείται από τις συνεχείς αποτυχίες στην προσπάθειά του να καταστρέψει και τον e-ΕΦΚΑ, ζητά να υπάρξει με νομοθετική παρέμβαση εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ. Είναι η πρόφαση για να αναλάβουν μεγάλα κομμάτια της κοινωνικής ασφάλισης ιδιωτικές εταιρείες. Το πώς βλέπει ο Χατζηδάκης το κράτος το θαυμάσαμε κατά την αγορά τηλεφωνικού κέντρου. Με απόφασή του ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η λειτουργία του ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου (1555) έναντι του ποσού των 12 εκατ. ευρώ για ένα χρόνο. Το 15512, ο τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο καλούσαν οι εργαζόμενοι για να κάνουν καταγγελίες, καταργήθηκε σιωπηρά και πλέον όποιος τηλεφωνεί ακούει ένα ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο τον παραπέμπει στο 1555.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter