«Χειρουργεία μόνο για όποιον πληρώνει, αλλιώς… αναμονή»

«Χειρουργεία μόνο για όποιον πληρώνει, αλλιώς… αναμονή»

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την «περικύκλωση» του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας από τους ιδιώτες έχουν ξεκινήσει να ξετυλίγονται. Προτού καλά καλά πέσουν οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας ο υπουργός Υγείας σε συνεντεύξεις του ανέπτυξε ξεκάθαρα τα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και αμειβόμενες υπηρεσίες υγείας –απογευματινά χειρουργεία–, με οικονομική συμμετοχή των ασθενών δηλαδή (όσων έχουν κομπόδεμα να ανταποκριθούν), αλλά και ιδιώτες γιατρούς που θα καλύπτουν τα κενά σε νοσοκομεία.

Τι κι αν η πανδημία έδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο τη χρησιμότητα ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας για όλους τους ασθενείς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστή στις δεσμεύσεις της, προχωράει με βήμα ταχύ στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, μετατρέποντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας κυριολεκτικά σε ένα νέο και αγνώριστο σύστημα. «Το νέο ΕΣΥ θα φέρει λουκέτα και συγχωνεύσεις σε κλινικές, τμήματα,

ολόκληρα νοσοκομεία, στα οποία το εάν κάποιος θα χειρουργηθεί και πότε θα εξαρτάται από το αν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στα απογευματινά χειρουργεία» δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέτζιου στην πανυγειονομική απεργία της περασμένης εβδομάδας.

Οπως εξηγούν νοσοκομειακοί γιατροί στο Documento, από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί φαίνεται ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας θα μείνει σε λιγοστές υπηρεσίες, οι οποίες δεν θα εξάπτουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των ιδιωτών. «Θα είναι μια ιδιωτική περικύκλωση. Θα μείνει ένας στενός πυρήνας σε δομές στις οποίες δεν είναι και εύκολο να επενδύσει ο ιδιώτης» λέει ο εντατικολόγος και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν Μιχάλης Ρίζος.

Εν τω μεταξύ, οι νοσοκομειακοί γιατροί από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας προέβλεπαν ότι η τακτική της κυβέρνησης να μην προχωρά στην πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν σχεδιασμένη με σκοπό να πετύχει τον στόχο της σε τρία βήματα: εγκατάλειψη, απαξίωση και στο τέλος έφοδος των ιδιωτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη μορφή του σωτήρα. Δυστυχώς, φαίνεται ότι βγαίνουν αληθινοί στις προβλέψεις τους. «Η απαξίωση είναι συνειδητή, είναι σκόπιμη. Το ότι δεν παίρνεις προσωπικό αποσκοπεί κάπου. Οταν ο κόσμος βλέπει ένα διαλυμένο σύστημα μπορεί στο μυαλό κάποιου να φαντάζει ως μια λύση και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα» αναφέρει ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.

Ερωτηθείς πώς εκτιμά ότι θα είναι το ΕΣΥ σε δύο χρόνια αν όλα όσα αρχικά ανακοινώνονται γίνουν τελικά πράξη, σημείωσε: «Βλέπω ένα πολύ μικρό κομμάτι των εργαζομένων, κυρίως των γιατρών, να βγαίνει ωφελημένο επειδή θα βγάζει περισσότερα λεφτά. Ενα μεγάλο κομμάτι των υπόλοιπων εργαζομένων να πέφτει στην κοροϊδία ότι αφού δεν μας αυξάνουν τον μισθό, ας κάτσουμε και το απόγευμα για να βγάλουμε περισσότερα χρήματα, κάτι που δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αντέξει βιολογικά για να βγάλει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Το τρίτο και κυριότερο είναι ότι βλέπω τους ασθενείς, που σήμερα μέχρι ενός σημείου έρχονται και βρίσκουν μια πόρτα ανοιχτή, να βρίσκονται μπροστά σε ένα τείχος απροσπέλαστο γιατί θα χρειάζεται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη».

Νοσοκομεία σε δύο ταχύτητες

Για δομές υγείας δύο ταχυτήτων κάνουν λόγο οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, κατακρίνοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν για τις ιατρικές υπηρεσίες που θα τους προσφέρονται. «Μόνο και μόνο ότι μπαίνει ανταλλαξιμότητα, δηλαδή ότι για να μας αβγατίσουν το μεροκάματο θα πληρώνουν οι άνθρωποι, είναι κατακριτέο» εξηγεί η Μερόπη Μανταίου, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία».

Την ίδια ώρα αναφέρονται και στις ανισότητες που θα προκύψουν μεταξύ ενός ασθενή που έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει στα απογευματινά χειρουργεία και ενός άλλου που είναι οικονομικά αδύναμος, δεν δύναται να πληρώσει για να κάνει ένα απογευματινό χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο και θα είναι αναγκασμένος να περιμένει τη σειρά του. «Η λίστα αναμονής είχε μια αντικειμενικότητα. Εδώ μπαίνει το κριτήριο ποιος έχει να πληρώσει· και όποιος δεν έχει θα περιμένει. Αρα αυτό είναι αδικία σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα έπρεπε να δίνει δυνατότητα ισότιμης προσέλευσης σε όλους» εξηγεί ο Μιχ. Ρίζος.

Υπάρχει λύση, αλλά δεν αρέσει

Οπως εξηγούν οι γιατροί, λύσεις υπάρχουν ώστε να μη συμμετέχουν οι ασθενείς στην αμοιβή του γιατρού για ένα απογευματινό χειρουργείο, αλλά και για τη μείωση της λίστας αναμονής των χειρουργείων, η οποία έχει εκτοξευτεί στα ύψη λόγω της πανδημίας και της μονοθεματικότητας των νοσοκομείων. «Υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία –τουλάχιστον της Πάτρας που μπορώ να πω– η δυνατότητα να αναπτυχθούν, αν όχι τα διπλάσια, επιπλέον 1/3 αιθουσών με την υπάρχουσα δομή των νοσοκομείων. Δηλαδή να αναπτυχθούν πλήρως οι χειρουργικές αίθουσες, το οποίο σημαίνει προσλήψεις αναισθησιολόγων, χειρουργών και νοσηλευτικού προσωπικού. Προφανώς έτσι θα μειωθεί και η λίστα αναμονής και θα υπάρχει δυνατότητα ο ασθενής να μην περιμένει πάρα πολύ καιρό για να χειρουργηθεί. Επίσης, αν η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις λίστες αναμονής, μπορεί να θεσπίσει δωρεάν απογευματινά χειρουργεία» εξηγεί ο Στέλιος Τσόχατζης, χειρουργός στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter