Ξεκάθαρη δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για την κατεύθυνση της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Ξεκάθαρη δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για την κατεύθυνση της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την κατεύθυνση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία θα ολοκληρωθεί από την επόμενη -άρα και αναθεωρητική- Βουλή.

Μετά από μία δίωρη συζήτηση με νομικές, πολιτικές και ιστορικές προσεγγίσεις και διχογνωμίες που έφτασαν έως και τις αρχές του 20ου αιώνα, η Ολομέλεια απεφάνθη κατά πλειοψηφία ότι το κάθε κόμμα δικαιούται να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του και το περιεχόμενο της μεταβολής των υπό αναθεώρηση άρθρων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί δεσμευτική δικλείδα για το κόμμα ή τα κόμματα που θα υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμπολίτευση να προλαμβάνει με αυτόν τον τρόπο πολιτικούς ελιγμούς εκ του πονηρού. Λόγου χάρη, αν η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίξει με την ψήφο της την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 που αφορά την αποδέσμευση της εκλογής ΠτΔ από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής, δεν θα μπορεί -λόγω αυτής της πολιτικής δέσμευσης- να προσδώσει διαφορετικό περιεχόμενο στο άρθρο από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη δι’ εγέρσεως, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ της αναγραφής του περιεχομένου στα ψηφοδέλτια που θα απαρτίσουν τα κόμματα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ απείχαν. 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε στη δεσμευτικότητα

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους ως προς τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων, όπως αυτό θα διατυπωθεί από την παρούσα Βουλή.

«Η παρούσα Βουλή προτείνει τα άρθρα αλλά δεν της υπαγορεύει το περιεχόμενο αυτής αναθεώρησης στην επόμενη» είπε ο Αν. Λοβέρδος, επικαλούμενος παράλληλα την εμπειρία του παρελθόντος.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Κ. Τζαβάρας σημείωσε πως η παρούσα Βουλή διαπιστώνει την ανάγκη των άρθρων που πρέπει να αναθεωρηθούν και «τίποτα άλλο…», ενώ ο Κ. Τασούλας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως μπλέκει την πολιτική με τα νομικά για να δικαιολογήσει την «τερατώδη» άποψη του.

Ο Γ. Γκιόκας, από το ΚΚΕ, αντέστρεψε την κατάσταση. Περιέγραψε το σενάριο καταψήφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ των άρθρων που θα είχε προτείνει μία κυβέρνηση ΝΔ, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αποχή του κόμματός του από την ψηφοφορία. «Ή θα γίνει σύμφωνα με την κατεύθυνση αυτή ή δεν θα γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος στο σενάριο που διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Κεντρώων, με τον Μ. Γεωργιάδη να τονίζει ότι το κόμμα του δεν συναινεί σε καμία δέσμευση της επόμενης Βουλής για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων.

«Σας ζητάμε συναίνεση γιατί πιστεύουμε ότι θα είμαστε πλειοψηφία»

Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ολιστικά στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Αφού διευκρίνισε τη διαφορά ανάμεσα στις έννοιες «κατεύθυνση» και «περιεχόμενο» για τα υπό αναθεώρηση άρθρα, επικαλέστηκε κείμενα δύο εκ των συνταγματολόγων (σ.σ. Ξ. Κοντιάδη και Π. Παπαρά) που συναντήθηκαν πρόσφατα με τον Κυρ. Μητσοτάκη και οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της δεσμευτικότητας ως προς την κατεύθυνση.

«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε πλειοψηφία και γι’ αυτό σας ζητάμε συναίνεση» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος αναφορικά με το περιεχόμενο του άρθρου 32, επικρίνοντας μάλιστα την αντιπολίτευση για την πρόθεσή της να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί.

Οι διαφωνίες Κοντονή

Την αρραγή στάση της συμπολίτευσης αναφορικά με τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την κατεύθυνση και το περιεχόμενο που προτείνεται από την παρούσα «έσπασε» και σήμερα ο Στ. Κοντονής. Λίγο πριν αρχίσει η δι’ εγέρσεως ψηφοφορία ακούστηκε η φωνή του πρώην υπουργού χωρίς να είναι ανοικτό το μικρόφωνό του. «Σας ακούσαμε και χθες κ. Κοντονή…» απάντησε με νόημα ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή του τοποθέτηση, ο Στ. Κοντονής πήρε σαφείς αποστάσεις από την πρόθεση δέσμευσης της επόμενης Βουλής από την παρούσα για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του και για την πρόταση της πλειοψηφία ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter