Ξεκάθαρο μήνυμα Μόντι σε Πούτιν: «Δεν είναι εποχή για πόλεμο»

Ξεκάθαρο μήνυμα Μόντι σε Πούτιν: «Δεν είναι εποχή για πόλεμο»

Σε αμήχανη θέση βρέθηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασία της Σαγκάης (SCO) που πραγματοποιείται στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Μόντι δήλωσε συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον Πούτιν, ότι «τώρα δεν είναι ώρα για πόλεμο, καθώς η ασφάλεια των τροφίμων, των λιπασμάτων και των καυσίμων είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του κόσμου αυτή τη στιγμή». «Σας μίλησα στο τηλέφωνο γι’ αυτό», πρόσθεσε ο Μόντι και κατέληξε λέγοντας ότι «η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος κρατούν τον κόσμο ενωμένο».

Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Μόντι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ εξέφρασε την επιδίωξή του να τερματιστούν οι στρατιωτικές συγκρούσεις, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Γνωρίζω τη θέση σας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και γνωρίζω τις ανησυχίες σας. Θέλουμε να θέσουμε τέλος σε όλο αυτό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος. Έσπευσε παράλληλα να προσθέσει ότι το Κίεβο ήταν αυτό που απέρριψε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Βρισκόμενος σε σφοδρή αντιπαράθεση με τη Δύση και υπό καθεστώς σκληρών οικονομικών κυρώσεων εξαιτρίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν έχει επανειλημμένως υποστηρίξει πως η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη, επειδή μπορεί να κοιτάξει προς τα ανατολικά και προς τις μεγάλες ασιατικές δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία.

Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον υπάρχει κριτική στον Ρώσο πρόεδρο και από αυτές τις χώρες.  Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με τον Ρώσο πρόεδρο να παραδέχεται ότι το Πεκίνο διατηρεί «ανησυχίες» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως φαίνεται, το ουκρανικό αποδεικνύεται το «αγκάθι» τόσο στις σινορωσικές σχέσεις, όσο και σε αυτές της Μόσχας με την Ινδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία είναι πλέον ο Νο. 2 αγοραστής ρωσικού πετρελαίου (μετά την Κίνα), καθώς άλλες χώρες έχουν μειώσει τις αγορές τους από τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Τύπος: «Ρήγματα» στη σχέση Κίνας και Ρωσίας – Ο Όρμπαν διχάζει την ιταλική Δεξιά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter