Ξεκινά η αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Ξεκινά η αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Έφτασε η στιγμή της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, σχεδόν δύο χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά της 22ης Μαρτίου 2017.

Οι παρεμβάσεις πρόκειται να ξεκινήσουν από τον εξωτερικό χώρο του ιστορικού μνημείου,που έχει χαρακτηριστεί στο σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο  στην Ευρώπη.

Σήμερα  έχουν αφαιρεθεί όλα τα υπολείμματα από την πυρκαγιά καθώς και η μεταλλική κατασκευή που κάλυπτε την οροφή του Τεμένους. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται να γίνει πλήρης δομική και μορφολογική αποκατάσταση του «περιβλήματος» και τους περιβάλλοντος χώρου του μνημείου που κατασκευάστηκε το 1420.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ανασκαφικές εργασίες, εργασίες καθαρισμού εξωτερικών και εσωτερικών επιφανειών και στερέωσης των στοιχείων τους, ανάταξης ελλιπόντων στοιχείων, αναγκαίων συμπληρώσεων, ανακατασκευών ή αντικαταστάσεων, συντήρησης λίθινου, γραπτού διακόσμου και επιχρισμάτων, αποκατάστασης κουφωμάτων και επίπλωσης.

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση του μιναρέ του Τεμένους, πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα ενόργανου ελέγχου που θα διευκολύνει την σύνταξη της απαιτούμενης μελέτης και των επεμβάσεων αποκατάστασής του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ιστορικό μνημείο πρόκειται να ξαναμετατραπεί σε σημείο αναφοράς, ανακτώντας στο ακέραιο την ιστορική του ταυτότητα.

Να σημειωθεί πως ήδη έχει εγκριθεί το ποσό των 5 εκ. €, ενώ στην αποκατάσταση του μνημείου θα συμβάλλει και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Σε ό,τι αφορά τη διαλεύκανση των αιτίων της πυρκαγιάς, η δίκη έχει αναβληθεί για τις 15 Μαρτίου 2019.

Πηγή: e-evros.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter