Ξεκινά η δίκη του Κώστα Πάσσαρη 18 χρόνια μετά τις δολοφονίες δύο αστυνομικών

Ξεκινά η δίκη του Κώστα Πάσσαρη 18 χρόνια μετά τις δολοφονίες δύο αστυνομικών

Ξεκινά η δίκη του Κώστα Πάσσαρη, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για νέα αναβολή της υπόθεσης. Το Δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία ανέφερε πως «ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής».

Η δίκη θα γίνει χωρίς την παρουσία του κατηγορούμενου Κώστα Πάσσαρη. Οι Ρουμανικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοσή του κατηγορούμενου στην Ελλάδα, εξαιτίας μιας γραφειοκρατικής παράλειψης των ελληνικών αρχών.

Συγκεκριμένα όπως είχε αναφέρει το Documento η ρουμανική Δικαιοσύνη είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν το ακριβές χρονικό διάστημα που θα απαιτούνταν να παραμείνει ο Πάσσαρης στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε ορίζει η ρουμανική νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η Βουλή της χώρας το 2004. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν περιλήφθηκε στο αίτημα των ελληνικών αρχών, οι οποίες απάντησαν ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ούτε κατά προσέγγιση.

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Πάσσαρης έχει δηλώσει επανειλημμένως μέσω του δικηγόρου του ότι επιθυμεί να εκδοθεί στην Ελλάδα για να δικαστεί.

Οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι βρέθηκαν και σήμερα στο δικαστήριο δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής, διαμαρτύρονται καθώς όλα αυτά τα χρόνια αναμένουν την τιμωρία των υπευθύνων για το χαμό των δικών τους ανθρώπων.

Το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων που φέρεται να έχει διαπράξει ο Κώστας Πάσσαρης και συμπεριλαμβάνονται σε τρεις ογκωδέστατες δικογραφίες τέθηκε στο δικαστήριο .

«Είμαστε στα όρια της παραγραφής» ανέφερε η πολιτική αγωγή με τον συνήγορο υπεράσπισης να τονίζει με τη σειρά του ότι «οι ανθρωποκτονίες παραγράφονται το 2026».

Τρεις αναβολές στη δίκη

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η δίκη του Κ. Πάσσαρη στην Ελλάδα είχε αναβληθεί τρεις φορές, προκειμένου να εκδοθεί προσωρινά για να δικαστεί. Η τελευταία αναβολή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, δόθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τον περασμένο Σεπτέμβρη. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα το γραφείο της Ρουμανίας στη Eurojust είχε αποστείλει email προς τις ελληνικές αρχές ζητώντας επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με την έκδοση. Αυτές είχαν να κάνουν με το χρονικό διάστημα που θα έμενε ο Πάσσαρης στην Ελλάδα και την παροχή εγγυήσεων για επιστροφή στη Ρουμανία σε συμφωνημένο χρόνο καθώς επίσης και ότι οι ελληνικές αρχές θα αναλάβουν τα έξοδα μεταφοράς. Δύο ημέρες μετά την αποστολή email η ελληνική πλευρά έστειλε τη δική της απάντηση. Σ’ αυτήν ανέφερε ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει με ακρίβεια το χρονικό διάστημα που θα έπρεπε να παραμείνει στην Ελλάδα ο Πάσσαρης, ενώ λίγες μέρες μετά η Εισαγγελία Εφετών διευκρίνισε στις ρουμανικές αρχές ότι η ελληνική πλευρά θα καλύψει πλήρως τα έξοδα μεταφοράς του 43χρονου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter