Documento: Ξεκινά νομικός ανένδοτος

Documento: Ξεκινά νομικός ανένδοτος

Το εξώδικο του Documento προς τη διαφημιστική εταιρεία Initiative ήταν μόνο η αρχή

Με κάθε δυνατό τρόπο αντιδρά το Documento στον καθεστωτικό αποκλεισµό από τις καµπάνιες κατά της πανδηµίας. Εκτός από το εξώδικο προς τη διαφηµιστική εταιρεία που ανέλαβε τον ρόλο του αντικλήτου του Στέλιου Πέτσα µοιράζοντας κρατικό χρήµα σε φίλια ή ανύπαρκτα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος των συντακτών της εφηµερίδας απέστειλε διαµαρτυρία στην ΕΣΗΕΑ προκειµένου να στηλιτεύσει τις προσβλητικές αναφορές του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ εναντίον των δηµοσιογράφων του Documento.

To εξώδικο

Και τα τρία Μέσα που αποκλείστηκαν από τις δύο καµπάνιες, η εφηµερίδα Documento και τα σάιτ documentonews.gr και koutipandoras.gr, κοινοποίησαν εξώδικο στην εταιρεία Initiative Media ζητώντας να παρασχεθεί εγγράφως µέσα σε διάστηµα πέντε ηµερών από την κοινοποίηση του εξωδίκου η υποβληθείσα πρότασή της για την κατανοµή της προϋπολογιζόµενης δαπάνης ως προς τα ΜΜΕ που συµµετείχαν στις ενηµερωτικές εκστρατείες «Μένουµε Σπίτι» και «Μένουµε Ασφαλείς», συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Από την εταιρεία που εκτελεί τις ρεβανσιστικές και ολοκληρωτι-κές στοχεύσεις του Μεγάρου Μαξίµου ζητούνται επίσης ο πλήρης κατάλογος των ΜΜΕ στα οποία δόθηκαν χρήµατα από τον κρατικό κορβανά (δόθηκε τελικά, κατόπιν εορτής και πιέσεων) και –κυρίως– τα ποσά που έλαβε καθένα ξεχωριστά.

Στην περίπτωση που τα αιτήµατα των τριών Μέσων δεν ικανοποιηθούν, είναι ρητή η προειδοποίηση της προσφυγής µε σκοπό την προστασία των έννοµων συµφερόντων των τριών Μέσων ενώπιον των αρµόδιων ποινικών και αστικών δικαστηρίων, ακόµη και µε τη διαδικασία των ασφαλιστικών µέτρων. Αλλωστε, η εταιρεία δεν έχει πολλές επιλογές από τη στιγµή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εναπόθεσε σε αυτήν την «καυτή πατάτα» του εν κρυπτώ διαµοιρασµού του κρατικού χρήµατος. Είτε θα πορευτεί µόνη σε αυτό τον γολγοθά που µόλις άρχισε είτε θα επιστρέψει την ευθύνη στον Στ. Πέτσα. Μέση λύση δεν υπάρχει!

Αφαντη η Διαύγεια

Στο εξώδικο επισηµαίνεται επιπλέον ότι παρά το γεγονός πως η εφηµερίδα και τα δύο σάιτ έχουν µεγάλη απήχηση και αναγνωσιµότητα, η διαφηµιστική εταιρεία επέλεξε για την προβολή των εκστρατειών Μέσα «πολύ χαµηλότερης επιδραστικότητας στον πληθυσµό».

Εξίσου σηµαντικό δεδοµένο που περιλαµβάνεται στο εξώδικο είναι ότι κανένα στοιχείο δεν έχει δηµοσιευτεί στο πρόγραµµα «∆ιαύγεια» του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης σχετικά µε τη διανοµή των 20 εκατ. ευρώ. «Προδήλως η επιλογή των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης και η διανοµή του ποσού των €20.000.000 έγινε µε κριτήρια υποκειµενικά και µεροληπτικά, αδιαφανή, δηλαδή αυθαίρετα και συνεπώς παράνοµα» σηµειώνεται στο εξώδικο και υπογραµµίζεται: «Η διανοµή του κονδυλίου των €20.000.000 από τον κρατικό προϋπολογισµό και τα χρήµατα των Ελλήνων φορολογουµένων δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας σας, αλλά ούτε στην αυθαίρετη προαίρεση και τις πολιτικές προτιµήσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων που επέλεξαν την εταιρεία σας και τον τρόπο διανοµής του ποσού των €20.000.000, δεδοµένου ότι δεν πρόκειται για περιουσία ούτε των ιδίων ούτε της πολιτικής δυναστείας που ανήκουν και εκπροσωπούν αλλά για χρήµατα των Ελλήνων Φορολογουµένων, των οποίων η διαχείριση υπόκειται τόσο σε διοικητικό όσο και σε δικαστικό έλεγχο».

«Μαύρο» στους αναγνώστες

Επιπλέον, τονίζεται ότι «η εν κρυπτώ και κατά το δοκούν, µε ανισοτιµία και µεροληπτικά κριτήρια, διανοµή του προαναφερθέντος κονδυλίου, προς όφελος προφανώς συγκεκριµένων ΜΜΕ µε γνωστό πολιτικό προσανατολισµό και κοµµατικούς δεσµούς και δεσµεύσεις, καθώς και ο αποκλεισµός των υπολοίπων ΜΜΕ από την εν λόγω διανοµή, συνιστά πρόδηλη καταστρατήγηση της ratio legis της από 14-3-2020 Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου. Ενεκα δε του αδικαιολόγητου και παράνοµου αποκλεισµού µας από την εν θέµατι επικοινωνιακή εκστρατεία, αναγνώστες µας, οι οποίοι επιλέγουν ως µοναδική πηγή ενηµέρωσης τα δικά µας ΜΜΕ, δεν ενηµερώθηκαν εγκύρως και εγκαίρως για τα µέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, Covid-19, και ως εκ τούτου από παράλειψή σας ετέθη σε κίνδυνο η υγεία της συγκεκριµένης µερίδας του αναγνωστικού κοινού».

Και καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ

Με αφορμή την άθλια απάντηση του Στ. Πέτσα στην ερώτηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον αποκλεισμό του Documento, ο εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας Απόλλων Λιακόπουλος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΣΗΕΑ. Σε αυτήν στηλιτεύει την ομολογία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ ως προς τα δήθεν κριτήρια που οδήγησαν στον αποκλεισμό της εφημερίδας, αφού ο Στ. Πέτσας αποκαλεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους δημοσιογράφους του Documento διακινητές ψευδών ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος των συντακτών προώθησε στην ΕΣΗΕΑ τον κατάλογο με τα 1.232 Μέσα που εισέπραξαν κρατικό χρήμα και υπογράμμισε: «Στην πραγματικότητα αυτό που δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ότι η εκτελεστική εξουσία είναι αρμόδια να κρίνει το δημοσιογραφικό έργο, πραγματοποιώντας πλήρη αντιστροφή και καταργώντας ουσιαστικά τον ρόλο της δημοσιογραφίας ως μέσου ελέγχου της αυθαιρεσίας της εξουσίας εν γένει. Επιπλέον, οι μομφές αυτές στρέφονται άμεσα και κατά των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Μέσο καθώς πλήττουν και τη δική τους αξιοπιστία και κύρος. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για κραυγαλέο δείγμα νοοτροπίας ολοκληρωτισμού και χειραγώγησης του Τύπου που υπερβαίνει το κομματικό πεδίο και αφορά τον δημοσιογραφικό κλάδο στο σύνολό του. Ουσιαστικά, πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας».

Ο Απ. Λιακόπουλος κάλεσε την Ενωση Συντακτών να καταδικάσει την αποτρόπαιη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ επανήλθε κοινοποιώντας τα αμφιβόλου δημοσιογραφικής υπόστα-σης σάιτ (όπως αυτά του Μένιου Φουρθιώτη και του Κυριάκου Βελόπουλου) που πληρώθηκαν με δημόσιο χρήμα για να προβάλλουν τις υγειονομικές καμπάνιες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter