Ξεκινά σήμερα η πρώτη σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου

Ξεκινά σήμερα η πρώτη σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου

Με στόχο την ενίσχυση των ευρω-αραβικών σχέσεων διεξάγεται στις 24-25 Φεβρουαρίου, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Σαρμ ελ Σέιχ, στην Αίγυπτο, η πρώτη σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα συμπροεδρεύσουν της συνόδου, όπου θα συζητηθούν μια σειρά από ζητήματα, όπως η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάπτυξη αλλά και το μεταναστευτικό, που αποτελεί μείζον ζήτημα για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής όσων εγκαταλείπουν την Αφρική και τη Μέση Ανατολή για την Ευρώπη.

Την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και αραβικού κόσμου είχε υπογραμμίσει στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΕΕ- Αραβικού Συνδέσμου, στις αρχές Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι. “Ό,τι συμβαίνει στον αραβικό κόσμο επηρεάζει τους Ευρωπαίους και ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη επηρεάζει τον αραβικό κόσμο. Έχουμε την ευθύνη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να βρούμε κοινές λύσεις στις κοινές προκλήσεις”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μογκερίνι, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης. Θέλοντας, μάλιστα, να αποτυπώσει με ξεκάθαρο τρόπο τη σύγκλιση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, είχε πει πως υπήρξε κοινό έδαφος στο 90-95% των θεμάτων που συζητήθηκαν, αν και στο τέλος της συνάντησης δεν υπήρξε κάποιο κοινό ανακοινωθέν.

Η συνάντηση της 4ης Φεβρουαρίου ήταν κατ’ ουσίαν προπαρασκευαστική της συνόδου κορυφής ΕΕ- Αραβικού Συνδέσμου, στο Σαρμ ελ Σέιχ, γι’ αυτό και στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν ζητήματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνόδου, όπως επίσης και διάφορα περιφερειακά ζητήματα που αφορούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως ο πόλεμος στη Λιβύη, η πολιτική μετάβαση στη Συρία, η ειρηνική επίλυση του πολέμου στην Υεμένη κ.ά. Από τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η δέσμευση να υπάρχει εμβάθυνση της ευρω-αραβικής συνεργασίας για την οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας, την εγγύηση της ασφάλειας και την προώθηση της οικονομικής, της κοινωνικής και της τεχνολογικής εξέλιξης.

Σχέσεις ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου

Οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες έχουν μια μακρά και πλούσια ιστορία πολιτιστικών, οικονομικών, εμπορικών και πολιτικών σχέσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική εγγύτητα και τη συνεπαγόμενη αλληλεξάρτηση, συνέλαβε στη θεσμοθέτηση μιας ισχυρής σχέσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κοινός στόχος είναι μια ακόμα στενότερη συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία τόσο στην Ευρώπη όσο και στον αραβικό κόσμο. Ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι ο μόνος που συγκεντρώνει στους κόλπους του όλες τις αραβικές χώρες και ο βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αραβικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, ΕΕ και Αραβικός Σύνδεσμος διατηρούν σταθερές και ένθερμες σχέσεις, στη βάση του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν το 2015.

Συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών πραγματοποιούνται συχνά στη διάρκεια του έτους, ενώ ετησίως πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των πρέσβεων πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ και των μονίμων αντιπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ κάθε διετία πραγματοποιούνται και υπουργικές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Την τελευταία διετία, επίσης, στις συνόδους του Αραβικού Συνδέσμου είχε προσκληθεί και η κ. Μογκερίνι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter