Ξεκινά στο Βερολίνο το 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Ξεκινά στο Βερολίνο το 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Από την Πέμπτη 7 μέχρι την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον της κινηματογραφικής κοινότητας στρέφεται στο Βερολίνο. 

Η 69η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου χαρίζει λάμψη και αστέρια στη γοητευτική γερμανική πρωτεύουσα.

Την τρέχουσα δεκαετία το Βερολίνο προσπαθεί να σταθεί ισάξια δίπλα στις Κάννες και στη Βενετία αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μείνει κάπως πίσω. Ο λόγος είναι ότι την τελευταία τριετία το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα υπολείπεται αρκετά σε ονόματα και λαμπερές πρεμιέρες. Οι υποστηρικτές του βέβαια υπεραμύνονται των επιλογών των διοργανωτών καθώς θεωρούν ότι με τις αυστηρά καλλιτεχνικές επιλογές τους πριμοδοτούν κάποια νέα ονόματα και ταλαντούχους σκηνοθέτες που θα αποτελέσουν την αφρόκρεμα της επόμενης γενιάς δημιουργών της έβδομης τέχνης. Οι επικριτές του φεστιβάλ όμως κάνουν λόγο για εντελώς λαθεμένες επιλογές και για αποτυχία προσέλκυσης των μεγάλων σκηνοθετών, οι οποίοι προτιμούν να δείξουν τις ταινίες τους στις Κάννες, στη Βενετία ή ακόμη και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στα συνεχώς ανερχόμενα φεστιβάλ του Τορόντο ή του Σάντανς στην περίπτωση των ανεξάρτητων φιλμ.

Τι περιμένουμε λοιπόν να δούμε φέτος στη γερμανική πρωτεύουσα; Η γιορτή θα ξεκινήσει με την ταινία της Δανέζας Λόνε Σέρφιγκ («An education») με τίτλο «The kindness of strangers» και πρωταγωνιστές τους Ζόε Καζάν, Αντρέα Ράισμπορο και Τζέι Μπαρουσέλ (διεθνής συμπαραγωγή που αφηγείται τις ιστορίες τεσσάρων ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη και περίεργη φάση της ζωής τους). Μεταξύ των δεκαεπτά διεκδικητών της Χρυσής Aρκτου συναντάμε σκηνοθέτες όπως ο Φατίχ Ακίν [το «Κίτρινο γάντι» του αφηγείται την ιστορία ενός serial killer (Γιόνας Ντάσλερ) στο Μόναχο του 1970], που πήρε πρόσφατα το μεγάλο βραβείο με την ταινία «Μαζί ποτέ», ο Γάλλος Φρανσουά Οζόν («Η χάρη του Θεού»), η Πολωνή Ανιέσκα Χόλαντ (το «Mr. Jones» έχει θέμα την ιστορία του Ουαλού δημοσιογράφου Γκάρετ Τζόουνς που πρώτος μετέφερε στη Δύση την είδηση του μεγάλου λιμού στη Σοβιετική Ενωση του 1930), η Ισπανίδα Ιζαμπέλ Κοϊξέ (το «Elisa and Marcela» σε παραγωγή Netflix πραγματεύεται τον πρώτο γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου που έγινε στην Ισπανία) κ.ά.

Στη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ θα προβληθούν 400 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, αρκετές εκ των οποίων έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες, ενώ τα φλας των φωτογράφων περιμένουν την άφιξη των μεγάλων επίσημων καλεσμένων που φέτος είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Ζιλιέτ Μπινός, η Κατρίν Ντενέβ, η Νταϊάν Κρούγκερ, ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο νικητής του προπέρσινου Οσκαρ ερμηνείας με το «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα» Κέισι Αφλεκ κ.ά.

Τα ελληνικά χρώματα εκπροσωπούνται από τον Σύλλα Τζουμέρκα και την ταινία του «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» που θα προβληθεί στο δημοφιλές τμήμα του Πανοράματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter