Πολύκαρπος Γεωργιάδης: Η διόγκωση του κατηγορητηρίου, η κατασκευή ενόχου και η κατάργηση της διάκρισης εξουσιών

Πολύκαρπος Γεωργιάδης: Η διόγκωση του κατηγορητηρίου, η κατασκευή ενόχου και η κατάργηση της διάκρισης εξουσιών
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα δίκη του 43χρονου αναρχικού Πολύκαρπου Γεωργιάδη στο Δ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ο οποίος συνελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020 έξω από μία αποθήκη που νοίκιαζε ο ίδιος στο όνομά του στο Κουκάκι. 

Το χρονικό της σύλληψης και η διόγκωση του κατηγορητηρίου 

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην αποθήκη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, βρέθηκε μία τσάντα με ποσότητα εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητών και φυσιγγίων.
Τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες ο Π. Γεωργιάδης βρίσκεται προφυλακισμένος, στις φυλακές Λάρισας, αφού το πλημμέλημα της απλής κατοχής εκρηκτικών και πυρομαχικών αναβαθμίστηκε αυθαίρετα, στο κακούργημα της «κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος ή τροφοδοσία ομάδων, οργανώσεων, ενώσεων προσώπων κλπ».
Σημειώνεται πως ο ίδιος δεν έχει αρνηθεί την κατηγορία της απλής κατοχής, καθώς όπως είχε πει στην απολογία του στον ανακριτή πρόκειται για υλικό το οποίο δεν είχε βρεθεί από τις αστυνομικές έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2008 και αφορά παλαιότερη καταδίκη του.
«Η ποσότητα είναι πολύ μικρή. Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν μεγαλύτερη ζυγίζοντας μαζί με τα εκρηκτικά και σκουπίδια επειδή ήταν στην ίδια τσάντα.
Έχουμε να κάνουμε με διεκτραγώδηση και διόγκωση ενός περιστατικού που πράγματι έγινε και που άνθρωπος το αναγνωρίζει από την πρώτη στιγμή καθώς όπως λέει είναι ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Δεν αρνήθηκε ποτέ την ευθύνη του γι’ αυτό το πράγμα αλλά από κει και πέρα δε χρειάζεται να φτιάχνεται ένα χωροφυλακίστικο σενάριο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γίνεται μία προσπάθεια να διογκωθεί η υπόθεση επειδή βολεύει επικοινωνιακά. Είναι μία ακραία αστυνομική υπερβολή», λέει στο Documento ο συνήγορος υπεράσπισης του Π. Γεωργιάδη, Γιαννης Ραχιώτης.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο ακόμα μία περίεργη προσθήκη στην υπόθεση είναι αυτή των σφαιρών. Ένα χρόνο μετά την σύλληψή του, η ΕΛΑΣ ισχυρίστηκε πως οι σφαίρες που βρέθηκαν είχαν μπει και είχαν βγει – χωρίς όμως να πυροδοτηθούν – σε ένα όπλο, στο οποίο είχαν μπει και είχαν βγει και οι σφαίρες που είχαν χρησιμοποιηθεί σε πυροβολισμούς – με άλλο όπλο – στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, προσπαθώντας έτσι με αυτόν τον συνειρμό που θα ζήλευε ακόμα και ο Ιονέσκο, να συνδέσουν τον Π. Γεωργιάδη με τους πυροβολισμούς στο αστυνομικο τμήμα, μόνο που δεν πρόσεξαν ότι ο κατηγορούμενος εκείνη τη χρονική περίοδο βρισκόταν στη φυλακή.
Από την πλευρά του κατηγορουμένου είχε ζητηθεί από την πρώτη στιγμή να ειδοποιείται από τις αρχές για όποια πραγματογνωμοσύνη σκοπεύουν να κάνουν προκειμένου να ορίζουν με τη σειρά τους και εκείνοι τεχνικό σύμβουλο. Όπως αναφέρει ο Γ. Ραχιώτης, το αρνήθηκαν κατηγορηματικά.
«Όλες αυτές οι αυθαιρεσίες  και οι αντιφάσεις της Αντιτρομοκρατικής θεωρώ ότι είναι μόνο το κέλυφος της υπόθεσης, γιατί πιστεύω ότι η βαθύτερη ουσία της, είναι πολιτική. Ουσιαστικά η διόγκωση του κατηγορητηρίου που εξασφάλισε η Αντιτρομοκρατική έχει να κάνει με την πολιτική μου δράση και την πολιτική μου τοποθέτηση τόσα χρόνια μέσα στο κίνημα. Είναι ένα κομμάτι του κατασταλτικού πογκρόμ που έχει εξαπολύσει το κράτος εναντίον του εσωτερικού εχθρού, στο πλαίσιο της κατασταλτικής και μιλιταριστικής του οχυρώσης», δηλώνει μιλώντας στο Documento ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης. 

Κατασκευάζοντας το προφίλ του ενόχου στα μάτια του κόσμου

 
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γιάννη Ραχιώτη, οι παραπάνω δεν είναι οι μόνες προσπάθειες διόγκωσης του κατηγορητηρίου με σκοπό την σίγουρη προφυλάκιση.

Η πρώτη -ανεπιτυχής- επιχείρηση αναβάθμισης του κατηγορητηρίου είχε έρθει λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του Πολύκαρπου Γεωργιάδη και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. Η αστυνομία τότε εξέδωσε μία ανακοίνωση (σ.σ. συντάχθηκε στις 28.9.20) η οποία αναφέρει -χωρίς να αποτελεί επίσημη έκθεση- ότι στον σκληρό δίσκο του συλληφθέντα βρέθηκε προκήρυξη της «Οργάνωσης Λαϊκών Αγωνιστών» για την επίθεση στον ΣΕΒ στις 24.11.2015.Η ΕΛ.ΑΣ. μέσω της ανακοίνωσής της αφήνει να εννοηθεί πως ο Π. Γεωργιάδης είναι ο δημιουργός της προκήρυξης της ΟΛΑ.

«Κουκάκι: Ως μέλος της Οργάνωσης Λαϊκών Αγωνιστών θεωρείται ο 42χρονος», «Κουκάκι : Προκήρυξη της «ΟΛΑ» στη γιάφκα του 42χρονου», «Γιάφκα στο Κουκάκι: Προκήρυξη της ΟΛΑ στο σκληρό δίσκο του 42χρονου φίλου του Παλαιοκώστα», αυτοί είναι μόνο μερικοί τίτλοι που φιγούραραν σε περίοπτες θέσεις σχεδόν στο σύνολο των ΜΜΕ της χώρας, την ίδια κιόλας ημέρα.

Ο στόχος είχε επιτευχθεί. Η κοινή γνώμη είχε ήδη πειστεί ότι ο κατηγορούμενος Π. Γεωργιάδης είναι μέλος της ΟΛΑ και είχε στην κατοχή του την πρωτότυπη προκήρυξη της οργάνωσης.

Ακολούθησε και η επίσημη έκθεση από την πλευρά της αστυνομίας μία εβδομάδα μετά, στις 7.10.20 που έλεγε ακριβώς ό,τι και η πρώτη -ανεπίσημη ουσιαστικά- ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στις στις 05 Ιανουαρίου του 2016 και ώρα 21:32 σε τουλάχιστον τρία σάιτ: enikos.griefimerida.gr και protothema.gr. Ενώ αργότερα στις 06 Ιανουαρίου του 2016 και ώρα 00:46, αναρτήθηκε στο Indymedia.

Ωστόσο λίγες ημέρες μετά, διατάχθηκε συμπληρωματική έκθεση για το περιβόητο pdf και ως εκ θαύματος διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο αρχείο το οποίο βρέθηκε σε εξωτερικό σκληρό δίσκο του κατηγορούμενου είναι το ίδιο όχι με αυτό που αναρτήθηκε στο Indymedia, αλλά με αυτό που είχε δημοσιευτεί στα ΜΜΕ.

Με λίγα λόγια, ο Π. Γεωργιάδης είχε «κατεβάσει» την προκήρυξη από κάποιο δημοσίευμα των παραπάνω Μέσων τα οποία την είχαν στην κατοχή τους πριν εκείνη αναρτηθεί στο indymedia από την ΟΛΑ, την ώρα δηλαδή που εκτός της οργάνωσης την είχε στην κατοχή της μόνο η αντιτρομοκρατική (σ.σ. ήδη δύο εβδομάδες).

Τι ώθησε την ΕΛ.ΑΣ. να διατάξει ξαφνικά συμπληρωματική εξέταση, λίγες μόνο ημέρες μετά αφού δήλωνε πως τα πειστήρια είναι αδιαμφισβήτητα και έριχνε ανερυθρίαστα λάσπη σε έναν ήδη προσωρινά φυλακισμένο;

Η αλήθεια είναι ότι μετά την έκθεση της ΔΕΕ η πλευρά του Π. Γεωργιάδη αποφάσισε να ορίσει δικό της τεχνικό σύμβουλο για το θέμα. Όταν λοιπόν, στις 8 Οκτωβρίου κατατέθηκε επίσημα πια στον ανακριτή ότι ο τεχνικός σύμβουλος θα μεταβεί στις 12 του μήνα στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., την επόμενη κιόλας ημέρα (9.10.20) διατάχθηκε η συμπληρωματική έκθεση η οποία και ολοκληρώθηκε πριν προλάβει ο τεχνικός σύμβουλος να πάει στις 10.10.20.

Κατάργηση της διάκρισης εξουσιών

 
Ακόμα ένα, ίσως και το μεγαλύτερο κραυγαλέο συμβάν σχετικά με τη συγκεκριμένη δικογραφία είναι μία παραγγελία του ανακριτή προς την ΕΛ.ΑΣ., που της δίνει εν λευκώ τη δυνατότητα να κάνει ανακριτικές πράξεις.
Αντί δηλαδή να πραγματοποιήσει ο ανακριτής την ανάκριση όπως συμβαίνει, έστειλαν ένα έγγραφο το οποίο λέει πως η αστυνομία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει σχετικά με την υπόθεση.
Με αυτό τον τρόπο η ΕΛ.ΑΣ. έχει δικαίωμα να παράξει διάφορα έγγραφα τα οποία κανονικά αν τα έκανε ο ανακριτής θα έπρεπε να ειδοποιείται ο κατηγορούμενος έτσι ώστε να  δίνει τις παρατηρήσεις του και να είναι παρών.
Η πλευρά του Πολύκαρπου Γεωργιάδη έκανε σχετική προσφυγή η οποία απορρίφθηκε.
«Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο παρακάμπτονται όλα τα δικαιώματα του κρατουμένου και φτιάχνονται ό,τι έγγραφα χρειάζονται χωρίς αντίλογο», σημειώνει ο Γ. Ραχιώτης.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πως και αν η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. κατασκευάζει ενόχους κατά το δοκούν.
Σημειώνεται δε πως σχετικά με την κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα για την κατοχή εκρηκτικών υλών με σκοπό τη διάθεση σε τρίτους ή εφοδιασμό οργανώσεων, το μοναδικό στοιχείο που υπάρχει είναι ένα ανώνυμο τηλεφώνημα.
Όπως τονίζει ο Π. Γεωργιάδης, «είναι γνωστό ότι η αντιτρομοκρατική μέσα από μία φαμπρικα ανώνυμων τηλεφωνημάτων στοχεύει στην δημιουργία ενός πλαισίου αυθαιρεσίας ώστε αγωνιστές και αγωνίστριες να τεθούν στο στόχαστρο της καταστολής, η αντιτρομοκρατική να μπορει να κάνει ό,τι θέλει και να καταφέρνει με θολά και ανύπαρκτα στοιχεία να κατασκευάζει ή να αναβαθμίζει κατηγορητήρια ώστε να εξασφαλίζει τη δικαστική ομηρία ή την προφυλάκιση τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε αναβάθμιση κατηγορητηρίου με αυτόν τον τρόπο. Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχει μόνο ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο, δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις, δεν υπάρχουν μαρτυρίες, ούτε καταθέσεις αστυνομικών, ούτε παρακολούθηση ούτε τίποτα».
«Η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της από την πρώτη στιγμή»

«Η συγκεκριμένη ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που πλέον έχει γίνει συγκυβέρνηση Μητσοτάκη – Καρατζαφέρη, έχει δείξει τις προθέσεις της, από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής της, με την επίθεση που έχει εξαπολύσει, ήδη από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της, στο αναρχικό αντιεξουσιαστικό κίνημα, στις καταλήψεις στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το δόγμα νόμος και τάξη», λέει ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης και προσθέτει:

«Από τότε λέγαμε ότι αυτή η επίθεση είναι προοίμιο μιας γενικευμένης κατασταλτικής επιθέσεις εναντίον του εργατικού και φοιτητικού κινήματος, εναντίον των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, εναντίον κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, στην αστική δημοκρατία, όπως το δικαίωμα της διαδήλωσης και της απεργίας και πλέον με πρόσχημα την πανδημία και την συνδυασμένη υγειονομική και οικονομική κρίση αυτή η επίθεση γίνεται ακόμα πιο λυσσασμένα. Οι φτωχοί πεθαίνουν στους δρόμους και στα γκέτο, η δημόσια υγεία απαξιώνεται και υποβαθμίζεται, ενώ την ίδια ώρα τα κράτη υπερεξοπλίζονται και μπουκώνουν με μπόλικο χρήμα τις πολεμικές βιομηχανίες. Δεν μπορούμε να δούμε και αυτή την υπόθεση σαν κάτι ξεχωριστό, παρά μόνο σαν ένα πολύ μικρό, απειροελάχιστο, κομμάτι μιας γενικευμένης επίθεσης του κράτους ενάντια στο κίνημα και στην κοινωνική βάση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter