Ξεκινάει το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου

Ξεκινάει το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου

Το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Ελλάδος κλείνει φέτος τα 20 χρόνια του και τα γιορτάζει µε ένα ελκυστικό πρόγραµµα που φέρνει την άνοιξη πιο κοντά (η βασική θεµατική ενότητα της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωµένη στο άρωµα) έπειτα από έναν βαρύ χειµώνα.

Η επιλογή για το αφιέρωµα στο άρωµα δεν πρέπει να µας ξαφνιάζει καθώς η Γαλλία φηµίζεται για το savoir-faire της. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν πέντε κλασικές ταινίες –«Violette Nozière» του Κλοντ Σαµπρόλ (1978), «Τελευταίο µετρό» του Φρανσουά Τριφό (1980), «La boum» του Κλοντ Πινοτό (1980), «Garde à vue» του Κλοντ Μιλέρ (1981), «Trois places pour le 26» του Ζακ Ντεµί (1988)– που σε µια καίρια στιγµή της πλοκής αναδεικνύουν ένα άρωµα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό. Τα εγκαίνια της θεµατικής ενότητας θα γίνουν στις 3 Απριλίου µε ένα masterclass µε τίτλο «Αρωµα, µόδα: µια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδική στο άρωµα Εlisabeth de Feydeau.

Στις επιλογές των ταινιών παρουσιάζονται γαλλόφωνες δηµιουργίες που προτείνουν οι πρεσβείες του Βελγίου, του Καναδά, του Λιβάνου, του Λουξεµβούργου, του Μαρόκου, της Τσεχίας, της Ελβετίας και της Τυνησίας, οι οποίες φυσικά συνδυάζονται µε καυτά ονόµατα του σύγχρονου γαλλικού κινηµατογράφου. Στο διαγωνιστικό τµήµα το «Κολύµπα ή αλλιώς βυθίσου» του Ζιλ Λελούς που βρίσκεται µπροστά και πίσω από την κάµερα, η «Τρυφερή αγκαλιά» της Ζαν Αρί µε θέµα την υιοθεσία, η αισθηµατική «Μια αγάπη ανέφικτη» της Κατρίν Κορσινί και το «Τελευταίο µάθηµα» που θίγει το ζήτηµα της ενδοσχολικής βίας έχουν τα φόντα να διακριθούν, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη, ειδικά από τον Σαφί Νεµπού (που δίνει στην Μπινός έναν δυνατό ρόλο µε το «Ποια νοµίζει ότι είµαι;») και την Κλερ Μπεργκέρ («Αγάπη είναι»).

Από τα υπόλοιπα τµήµατα ξεχωρίζουν οι παρουσίες των Καρόλ Μπουκέ και Σαρλότ Ράµπλινγκ στο «Και ο χορός καλά κρατεί», του Ερίκ Καντονά στο «Ulysse και Mona», του Ολιβιέ Γκουρµέ στην «Εµµονή», ενώ µε ενδιαφέρον αναµένεται η ταινία «Μελτέµ» του Ελληνογάλλου Βασίλη ∆ογάνη που είναι γυρισµένη στη Μυτιλήνη.

Ειδικής σηµασίας είναι επίσης το αφιέρωµα στο ∆εκαπενθήµερο των Σκηνοθετών, τη διάσηµη παράλληλη κατηγορία που γιόρτασε πέρυσι τα 50ά γενέθλιά της στις Κάννες, µε τα βλέµµατα στη φετινή επετειακή έκδοση να επικεντρώνονται κυρίως στη «Φατιµά» και στο «Αµίν».

Στο ίδιο πλαίσιο καινοτοµίας και αµφίδροµης επαφής µε το κοινό θα πραγµατοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά οργανωµένα από την οµάδα του Athens International Children’s Film Festival.

Η ταινία που θα ανοίξει το φεστιβάλ (2/4) είναι «Το πρόβληµά µου είσαι εσύ», µια κωµωδία του Πιερ Σαλβατορί, ενώ το «Μυστήριο του κυρίου Πικ» (φωτογραφία) του Ρεµί Μπεζανσόν είναι η ταινία λήξης στις 10/4.

INFΟ

Aναλυτικά το πρόγραµµα στο www.festivalfilmfrancophone.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter