Ξεκίνησαν τον οικονομικό πόλεμο οι ΗΠΑ

Ξεκίνησαν τον οικονομικό πόλεμο οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει περάσει στην επίθεση στο πεδίο του εμπορίου, επιβάλλοντας σειρά μέτρων προστατευτισμού ευρείας κλίμακας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή μέτρα αντιντάμπινγκ τα οποία στοχοθετούν το εισαγόμενο ατσαλόσυρμα και σύρμα από μη κραματοποιημένο χάλυβα με προέλευση από την Ιταλία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι βιομηχανίες που παράγουν αυτά τα είδη τα «πωλούν σε τιμή κατώτερη της δίκαιης αξίας τους», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Οι εισαγωγές που βάζει στο στόχαστρο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανήλθαν το 2016 σε 160,4 εκατ. δολάρια (12,2 εκατ. από την Ιταλία, 45,6 από τη Νότια Κορέα, 40,7 από την Ισπανία, 41,4 από την Τουρκία).

Οι εισαγωγές ίδιων προϊόντων από την Ουκρανία και τη Νότια Αφρική, που αρχικά συμπεριλαμβάνονταν στην προκαταρκτική διαδικασία που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, δεν κατονομάζονται στην τελική απόφαση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι λαμβάνει μέτρα αντιντάμπινγκ εναντίον των σφιγκτήρων, ή φλαντζών, από χάλυβα με προέλευση από την Κίνα και την Ινδία. Στα κινεζικά προϊόντα επιβλήθηκε δασμός 257,11% και σε εκείνα της Ινδίας δασμός από 18,10% μέχρι και 145,25%.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι η χώρα του δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο, σπεύδοντας ταυτόχρονα να διαβεβαιώσει ότι δεν είναι σκοπός της Ουάσινγκτον να αρχίσει τέτοιον, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών στο Μπουένος Άιρες.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να επέμβουμε για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υπερασπίσουμε ένα εμπόριο ελεύθερο και δίκαιο με όρους αμοιβαιότητας», είπε ο Μνούτσιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια συνάντησή του με περίπου δεκαπέντε ομολόγους του στο περιθώριο της

Ο εμπορικός πόλεμος «δεν είναι ο σκοπός μας, αλλά δεν τον φοβόμαστε», συνέχισε, απηχώντας τη θέση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι δασμοί που επέβαλε ο οποίος στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%) τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα προστατευτισμού, αλλά για ένα ελεύθερο εμπόριο που γίνεται με όρους ισονομίας και αμοιβαιότητας», επαναλάμβανε ακατάπαυστα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, απαιτώντας ταυτόχρονα από την Κίνα να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές εταιρείες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter