Ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η δίκη Λαγού, Μίχου και άλλων χρυσαυγιτών για την επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη

Ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η δίκη Λαγού, Μίχου και άλλων χρυσαυγιτών για την επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη

Ξεκίνησε την Τρίτη στο Εφετείο Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την επίθεση χρυσαυγιτών στο στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη το 2013 στην οποία πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί οι Ν. Μίχος και Γ. Λαγός Θ. Μπαρέκας, Γ. Σταμπέλος, Δ. Αγιοβλασίτης και Χρ. Γαλανάκης, Όλοι πλην του Χρ. Γαλανάκη καταδικάστηκαν και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, κατέθεσε ο μάρτυρας Αχιλλέας Κίσσας, αστυνομικός που είχε ειδοποιηθεί να μεταβεί στο σημείο καθώς τον ενημέρωσαν πως 30 δίκυκλα με ελληνικές σημαίες και μπλούζες με διακριτικά της Χρυσής Αυγής κινούνταν προς την Ηλιούπολη. Ο ίδιος κατέθεσε πως έφτασε με καθυστέρηση μίας ώρας ενώ μέχρι το βράδυ είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη τραυματία.

Όπως κατέθεσε και στον πρώτο βαθμό ο κ. Κίσσας είπε πως έμαθε από συναδέλφους του ότι ο Γ. Λαγός πήγε το ίδιο βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα όπου είχαν οδηγηθεί οι προσαχθέντες από την επίθεση.

Από την πλευρά του Ν. Μίχου υποβλήθηκε αίτημα αποβολής της Πολιτικής Αγωγής πράγμα που το δικαστήριο απέρριψε. 

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Νοεμβρίου. 

Πρωτόδικα ο πρώην βουλευτής Ν. Μίχος και ο ευρωβουλευτής Γ. Λαγός καταδικάστηκαν με το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, ως επικεφαλής στο τάγμα εφόδου, σε βάρος του Π. Δριμυλή, διαχειριστή του κοινωνικού χώρου. Άλλα τέσσερα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν καταδικαστεί ως φυσικοί αυτουργοί για επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία.

Παράλληλα, το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό αποφάσισε -υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση- την παύση της ποινικής δίωξης για την πράξη της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και για τους εννέα κατηγορούμενους, ενώ δυο από αυτούς απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης σε πρώτο βαθμό, ο Γ. Λαγός « ακολουθώντας με το αυτοκίνητό του την πορεία, επέβλεπε τη συμμετοχή των προσώπων που ακολουθούσαν την πορεία και την εξέλιξη του συμβάντος. Όπως προκύπτει από τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει πριν και μετά το συμβάν, ήταν από τους οργανωτές της πορείας. Και στα μηνύματα που ο ίδιος έστειλε αναφορικά με το συμβάν αναφέρει “πήγε πολύ καλά, αλλά στο τέλος κάνανε προσαγωγές” και χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό αριθμό (“ήρθαμε και τους γ…..με”, “πάμε τώρα στο τμήμα”), το οποίο υποδηλώνει ότι είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της πορείας και της επίθεσης και με την παρουσία του ενίσχυσε την απόφαση των ως άνω κατηγορουμένων (και των υπολοίπων αγνώστων δραστών) να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Αντίστοιχα και ο δεύτερος κατηγορούμενος (σ.σ. ο Νίκος Μίχος) είχε ανάλογο ρόλο. Ειδοποιήθηκε, δε, για να συμμετάσχει από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος».

Μυστικά & Documento

19/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter