Ξεκίνησε την Τρίτη το Διεθνές Συνέδριο για τους ενάλιους πολιτιστικούς χώρους

Το έργο BLUEMED με την υποστήριξη της κοινότητας Med Sustainable Tourism διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο για τη διαχείριση επισκέψιμων ενάλιων χώρων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, »Dive in Blue Growth»

Οι παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου βασίζονται στον τουρισμό προσφέροντας σημαντικά υποθαλάσσια φυσικά και πολιτιστικά αγαθά ενώ, λόγω των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών τους, είναι ευάλωτες στις επιπτώσεις ακραίων κλιματικών συνθηκών. Οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως: α) έλλειψη συντονισμένων πολιτικών, μεθόδων και εργαλείων για την αποδοτική στήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, β) αναποτελεσματική προστασία της υποθαλάσσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και αδυναμία αξιοποίησης της για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, γ) ανεπαρκή μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων ακραίων κλιματικών συνθηκών.

Το έργο BLUEMED στοχεύει στην ενοποιημένη προστασία και διατήρηση της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Μεσογείου για να βοηθήσει τις παράκτιες και νησιωτικές οικονομίες να ευημερήσουν υιοθετώντας ένα βιώσιμο γαλάζιο μοντέλο για την τουριστική ανάπτυξη και να προστατεύσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Το έργο είναι μέρος του προγράμματος Interreg MED 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του βιώσιμου τουρισμού στην Μεσόγειο, το Συνέδριο αποτελεί ευκαιρία για καταδυόμενους αρχαιολόγους, δημόσιους οργανισμούς, τοπικές κυβερνήσεις και αρχές, πανεπιστήμια, ερευνητές, ΜΚΟ, τουριστικούς οργανισμούς, διαχειριστικές αρχές καταδυτικών πάρκων και κέντρα κατάδυσης να ανταλλάξουν απόψεις σε προβλήματα και λύσεις για τη διαχείριση της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ως επίσημοι προσκεκλημένοι του Συνεδρίου θα μιλήσουν: ο Roberto Pettiagi, σύμβουλος του Istituto Superiore per la Conservazione ed il Restauro (ISCR) για θέματα Αποκατάστασης Υποθαλάσσιου Έργου, ο Δημήτρης Πάδος, Καθηγητής, με Διαπρεπή Έδρα “Charles E. Schmidt”, Μηχανικής και Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και ο Χρήστος Οικονόμου, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής μονάδας της DG MARE που ασχολείται με τη θαλάσσια πολιτική στην Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, τον ναυτικό και τον παράκτιο τουρισμό και την ναυτική ασφάλεια.

Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου, το οποίο ξεκίνησε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, είναι οι εξής:

α) Διαχείριση και προστασία επισκέψιμων χώρων Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Καταδυτικών Πάρκων.

β) Πρωτοβουλίες για το βιώσιμο γαλάζιο τουρισμό μέσω των επισκέψιμων χώρων Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Καταδυτικών Πάρκων.

γ) Τεχνολογίες που προσφέρουν εμπειρίες κατάδυσης εικονικής πραγματικότητας σε μη δύτες

Η παρακολούθηση των ομιλιών είναι δωρεάν με εγγραφή στην ηλεκτρονική σελίδα του συνεδρίου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο BLUEMED και το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση

Παρακαλούμε όπως βρείτε συνημμένο το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.