Ξεκίνησε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» – Θα κάνει έρευνες ανοιχτά της Καρπασίας

Ξεκίνησε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» – Θα κάνει έρευνες ανοιχτά της Καρπασίας

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, στην Άγκυρα πραγματοποίησαν τελετή απόπλου του «Γιαβούζ» το οποίο ξεκίνησε σήμερα για την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια της τελετής, οι έρευνες θα διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες και το γεωτρύπανο θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων. Το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας, επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Η Τουρκία έχει στείλει ήδη τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ , όπως έχει παραδεχτεί ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Ο «Πορθητής» βρίσκεται στα ύδατα δυτικά της Κύπρου ενώ το «Γιαβούζ» θα κατευθυνθεί προς τα ανατολικά.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Πρέπει να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις από μόνη της ή να έχει λόγο σε οποιοδήποτε θέμα αφορά ολόκληρο το νησί», υπογράμμισε ο Ντόνμεζ και πρόσθεσε:

«Θα θέλαμε επίσης να προειδοποιήσουμε ορισμένους “εξωτερικούς” παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, να μην ασχολούνται με ψευδαισθήσεις που δεν έχουν τέλος και δεν μπορούν να επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Μην συμμετέχετε σε παράνομα σχέδια».

«Ήμασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα και θα είμαστε εδώ αύριο και καμία εξουσία δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την ιστορική αλήθεια», τόνισε.

«Θα υπερασπιστούμε πλήρως τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στη Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες γεώτρησης που έχουν τις ρίζες τους στα νόμιμα δικαιώματά μας. Το «Γιαλούζ» θα αποδείξει γι άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα του έθνους σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Tο γεωτρύπανο Γιαβούζ απέπλευσε το μεσημέρι από το λιμάνι Ντιλόβασι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, προς την Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από τη φρεγάτα Fatih του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter