Ξεκίνησε από τα βόρεια η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα»

Ξεκίνησε από τα βόρεια η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίδα» που θα πλήξει για τις επόμενες ημέρες τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η πτώση της θερμοκρασίας ξεκίνησε από τα βόρεια της χώρας όπου ήδη σημειώνονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θράκης. Καθώς το ψυχρό μέτωπο κινείται νότια, αναμένονται τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Διαβάστε επίσης: Καιρός – Αρναούτογλου: Χιόνια στην Αττική από το μεσημέρι της Δευτέρας

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο τις επόμενες ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αναμένονται χιονοπτώσεις και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα»:

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις και σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις μεταξύ 23:00 της Παρασκευής 21/01 και 02:00 του Σαββάτου 22/01 (Γράφημα 1), και μεταξύ 02:00 και 05:00 του Σαββάτου 22/01 (Γράφημα 2).

Ο αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις και σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις μεταξύ 23:00 της Παρασκευής 21/01 και 02:00 του Σαββάτου 22/01.

 

Ο αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις και σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις μεταξύ 02:00 και 05:00 του Σαββάτου 22/01.

Πώς θα είναι ο καιρός το Σάββατο

Τοπικές και παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται στη δυτική και νότια χώρα. Πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες υπάρχει στα νότια-νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Άνεμοι από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα πελάγη. Παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στα βόρεια τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Έρχονται πολικές θερμοκρασίες – Έως και -15 την Κυριακή

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας Πελοποννήσου πάνω από τα ~200 μέτρα. Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα είναι πιο τοπικά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, ενώ στα βόρεια τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 6, στην Ήπειρο από -10 έως 10 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -10 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 5 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα ~300-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρα ακόμα και σε πεδινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Ααναλυτικά ο καιρός του επταημέρου: 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, μεθαύριο Κυριακή σε μεγάλο μέρος των ηπειρωτικών το θερμόμετρο θα δείξει -6 και -8 βαθμούς, ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά ο υδράργυρος θα πέσει στους -15 βαθμοί Κελσίου.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει στην πρόγνωση 3-7 ημερών η ΕΜΥ, την Κυριακή στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια, οι οποίες στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στο Ιόνιο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο σχεδόν αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δε θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 06 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

Τη Δευτέρα, στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και στα νοτιότερα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα βροχές. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ και μόνο στα Δωδεκάνησα θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός και σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας ολικός.

Την Τρίτη στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και στα νοτιότερα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα τοπικές βροχές. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όμως τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός και κατά τόπους στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα ολικός.

Η κακοκαιρία φαίνεται να υποχωρεί από την Τετάρτη, οπότε στα δυτικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στα νοτιοανατολικά μέχρι το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Κατά τόπους ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες.

Μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, κυρίως στα δυτικά και νότια, προβλέπεται την Πέμπτη, αλλά και πάλι θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες. Οι χιονοπτώσεις θα είναι ασθενείς και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά.

Έτοιμος δηλώνει ο κρατικός μηχανισμός

Σε δύο κύκλους έρχεται το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίδα» που θα πλήξει τις επόμενες μέρες την χώρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι ενώ γίνονται συνεχείς συσκέψεις και υπάρχει διαρκής επαφή με όλη την Πολιτική Προστασία της χώρας για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του μηχανισμού. Ακόμη, όπως είπε, προβλέπεται να λειτουργήσουν και ενιαία συντονιστικά κέντρα όπως συνέβη με τις κακοκαιρίες «Μπάλλο» και «Διομήδη».

«Ήδη έχουν παρθεί μέτρα και στους δήμους και στις περιφέρειες με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αγορά αλατιού έτσι ώστε όποτε χρειαστεί κι αν χρειαστεί να κρατήσουμε και το Εθνικό Δίκτυο ανοιχτό αλλά ακόμα και δρόμους μέσα στους δήμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επιπλέον, όπως τόνισε με βάση τις μετεωρολογικές ενδείξεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις περιοχές κάτω από τη Θεσσαλία διότι από τη Δευτέρα θα είναι πολύ έντονα τα καιρικά φαινόμενα εκεί, καθώς επίσης και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

«Η συνεργασία θα είναι όπως έγινε με τον «Μπάλλο» και τον «Διομήδη». Ενιαία συντονιστικά κέντρα που θα συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και η αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία, όλοι όσοι συνδράμουν σε τέτοιες περιπτώσεις», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης. Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση κι αυτού του καιρικού φαινομένου καθώς όπως είπε «η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κρίσεις».

«Παρόλο το έκτακτο καιρικό φαινόμενο και τα έντονα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, θα τα αντιμετωπίσουμε και θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή για να μπορέσει ο καθένας να πάει στη δουλειά του να συνεχίσει την καθημερινότητά του και μάλιστα δίχως ιδιαίτερα προβλήματα», κατέληξε.

Εκχιονιστικά και αλατιέρες

Στο κέντρο διαχείρισης έκτακτων περιστατικών της περιφέρειας Αττικής στο Καπανδρίτι βρίσκονται σε ετοιμότητα εκχιονιστικά και αλατιέρες. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, σε επιφυλακή βρίσκονται 80 εκχιονιστικά οχήματα και ερπυστριοφόρα, ενώ η Περιφέρεια έχει προμηθευτεί 2.500 τόνους αλατιού.

Σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των αστέγων της πόλης από το κρύο παραμένει ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων, διατηρώντας ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες και αυξάνοντας τις επιτόπιες παρεμβάσεις του Streetwork στους δρόμους της πρωτεύουσας, ώστε να μη μείνει κανένας μόνος και απροστάτευτος.

Από τις 11 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι σήμερα το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων έχει υποδεχθεί στους χώρους του 38 συνανθρώπους μας, εκ των οποίων οι 32 παραμένουν στη κέντρο.

Στη θερμαινόμενη αίθουσα που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας φιλοξενούνται 19 άτομα, τα οποία λαμβάνουν καθημερινά κουβέρτες και έτοιμα γεύματα.

Τονίζεται ότι λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών θερμοκρασιών οι θερμαινόμενες αίθουσες στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, που βρίσκεται στην οδό Ταϋγέτου 60 (τηλέφωνα επικοινωνίας 2102011151 και 2102235605) παραμένουν σε 24ωρη λειτουργία, τηρώντας αυστηρά όλους τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Για όσους επιμένουν να παραμείνουν στον δρόμο, τα κλιμάκια του «StreetWork» ενισχύονται σε όλη την πόλη. Οι ομάδες αυτές, που αποτελούνται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν νοσηλευτή, βρίσκονται όλο το 24ωρο στο πλευρό τους, μοιράζοντας κουβέρτες, ζεστά ρούχα και ροφήματα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η 24ωρη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΥΑΔΑ (210-5246515), ώστε οι πολίτες να μπορούν να αναφέρουν σημεία στα οποία βρίσκονται άστεγοι, που χρειάζονται βοήθεια.

Νέα Οδός: Ενημέρωση των οδηγών για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Με ανακοίνωσή της η Νέα Οδός ενημερώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και το σύνολο των ανθρώπων και του μηχανισμού της βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα. Ωστόσο, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων συνιστούμε στους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ενώ αν πρέπει να ταξιδέψουν:

Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρείας.

Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας), μπορούν να καλούν στο 22950 26900.

Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα), μπορούν να καλούν στο 2641 306 306 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075

Σχετικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων υπενθυμίζεται ότι:

Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

Η ταχύτητά μας με χρήση αλυσίδων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.

Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της «Ελπίδας»

Χιονοπτώσεις

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις

Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ή της χιονοθύελλας:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.

Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα, ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα, αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

Παγετός

Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας, καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.

Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).

Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει»), τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη, ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα, επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ώστε να τις απομονώσετε.

Θυελλώδεις άνεμοι

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Εάν κατοικούν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, να αποφεύγουν την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter