Ξεκινούν οι διαδικασίες για μερική αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ – Απεστάλη το αίτημα προς ESM

Ξεκινούν οι διαδικασίες για μερική αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ – Απεστάλη το αίτημα προς ESM

Η Αθήνα επιθυμεί την αποπληρωμή των ακριβών δανείων, με το ποσό αυτό να αντιστοιχεί σε δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020. 

Η Αθήνα απέστειλε σήμερα επίσημο αίτημα στον ESM για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το επιτόκιο αυτού του μέρους των ακριβών δανείων διαμορφώνεται στο 5,13%, ενώ συνολικά το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ έως το 2024 φθάνει τα 9,3 δισ. ευρώ.

Ο ESM έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή του σε μια τέτοια κίνηση, καθώς, όπως είχε πει ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά το πρόσφατο Eurogroup, «έχει οικονομική λογική για λόγους αναδιάρθρωσης του χρέους».

Με την προεξόφληση ενός τέτοιου ποσού η ελληνική κυβέρνηση «περνάει» ένα ακόμα θετικό μήνυμα στις Αγορές. 

Διαβάστε ακόμα: Υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ελληνικού δανείου στο ΔΝΤ ο Ρέγκλινγκ

Την εξέλιξη αυτή την είχε ήδη προαναγγείλει ο ΟΔΔΗΧ τον περασμένο Σεπτέμβριο σε παρουσίασή του στους ξένους επενδυτές, λέγοντας πως 3,3 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι ρευστότητας» έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup πως θα διατεθούν για την επαναγορά χρέους (ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.λπ.), του οποίου οι όροι δεν είναι ευνοϊκοί, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. 

Διαβάστε ακόμα: Ντομπρόβσκις: Θετικός στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ

Το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, με την κ. Λαγκάρντ να σημειώνει ότι συμφωνεί και ότι το Ταμείο είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. 

Διαβάστε ακόμα: Πόουλ Τόμσεν: «Καλοδεχούμενη» η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Διαβάστε ακόμα: Τα ελληνικά βήματα για την πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» δανείου του ΔΝΤ

Το «δικαίωμα» του ESM

Μέχρι τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές που αναμένεται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, αναμένεται να έχει δοθεί το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ. Η έγκριση αυτή είναι αναγκαία γιατί σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα επί κυβερνήσεων Σαμαρά – Παπανδρέου – Βενιζέλου η πρόωρη εξόφληση χρέους προς το ΔΝΤ προϋποθέτει ταυτόχρονη εξόφληση αντίστοιχου ποσού και προς τον ESM. Δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων όμως του ESM αλλά και των μακρινών λήξεων των αντίστοιχων ομολόγων, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί πρόωρη προεξόφληση του ESM. Κατά συνέπεια έχει ζητηθεί να παραιτηθεί του σχετικού του δικαιώματος (waiver) ο ESM, κάτι που έγινε και στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, θα υπάρξει έγκριση μερικής αποπληρωμής (3,9 δισ. ευρώ από τα 9,2 που χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ τα οποία έχουν επιτόκιο 5,1%). Αναμένεται να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, την ύπαρξη των οποίων κατ’ αποκλειστικότητα είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή το Documento. Πάντως ο διεθνής οικονομικός Τύπος επισημαίνει πλέον και το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται από την αρχή του χρόνου. Σύμφωνα με το Bloomberg, «οι 60 επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν προσφέρει φέτος συνολικές αποδόσεις 25%, επίδοση που φέρνει το ΧΑ στο νούμερο 2 των 94 σημαντικότερων χρηματιστηριακών δεικτών. Οι επενδυτές επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις εδώ και μια δεκαετία».

Διαβάστε ακόμα: Νέα έξοδος στις αγορές το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter