Ξεκινούν οι ενέργειες για το μουσείο Μάνου Ελευθερίου στη Σύρο

Ξεκινούν οι ενέργειες για το μουσείο Μάνου Ελευθερίου στη Σύρο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Συριανής εφημερίδας Κοινή Γνώμη, η Δημοτική Αρχή της Σύρου ξεκινά τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στον μεγάλο ποιητή, στιχουργό και συγγραφέα, Μάνο Ελευθερίου.

Η συζήτηση για τη δημιουργία του εν λόγω χώρου, είχε ξεκινήσει με την αδερφή του ποιητή, Λιλή Ελευθερίου, ήδη από το 2019 οπότε και υπέγραψε συμφωνητικό με το Δήμο Σύρου, παραχωρώντας κάποια προσωπικά αντικείμενά του με σκοπό να εκτεθούν στο Μουσείο.

Έκτοτε, για διάφορους λόγους οι διαδικασίες δεν προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο η απόφαση του Δήμου να απευθυνθεί στην εταιρεία ΠΟΛΥΠΤΥΧΟΝ, γνωστή για το ποιοτικό της έργο σε αντίστοιχα μουσεία, αυξάνοντας μάλιστα τον αρχικό προϋπολογισμό, δείχνει μια σωστή κατεύθυνση.

Με την ευχή αυτές να είναι οι βάσεις για να υποδεχτεί το νησί της Σύρου τον ποιητή όπως του αρμόζει.

Ακολουθεί το δημοσίευμα

“Με γοργούς ρυθμούς προχωρά πλέον η προσπάθεια για την ανάπτυξη του μικρού εκθετηρίου “Μάνος Ελευθερίου” στον χώρο του ΠΑΝΘΕΟΝ, στην πλατεία Μιαούλη, καθώς η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης είναι σε επαφή και σε συνεννοήσεις με εταιρεία που θα αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, η οποία θα οδηγήσει στην κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου και στην τοποθέτηση των προσωπικών αντικειμένων του μεγάλου Συριανού ποιητή.

Για την εν λόγω συνεργασία, η Δημοτική Αρχή θα προβεί στην αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού για το εκθετήριο και συγκεκριμένα από 15.000 ευρώ θα εξασφαλίσει το ποσό των 30.000 ευρώ, για να μπορέσει η εταιρεία ΠΟΛΥΠΤΥΧΟΝ να αναπτύξει το έργο της, βάσει του οποίου θα διαμορφωθεί το μικρό “μουσείο” για τη ζωή και το έργο του Μάνου Ελευθερίου.

Σχετικές λεπτομέρειες για τις ενέργειες από πλευράς Δήμου έδωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος – βάσει των πρώτων συνεννοήσεων με την ανωτέρω εταιρεία – εξήγησε πως οι εργασίες για το εκθετήριο και τη διαμόρφωσή του δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν πριν το τέλος του 2022.

Σημειώνεται εξ αρχής πως προσωπικά αντικείμενα του Μάνου Ελευθερίου θα παραχωρήσει στον Δήμο η αδερφή του, Λιλή Ελευθερίου, προκειμένου να λειτουργήσει το εκθετήριο σωστά.

Διαβάστε επίσης:

Για το πολυπόθητο Μουσείο του Μάνου Ελευθερίου στη Σύρο

Εταιρεία με εξειδίκευση αναλαμβάνει τη διαμόρφωση του εκθετηρίου

Ερωτηθείς σχετικά με το στάδιο των ενεργειών του Δήμου για τη δημιουργία του μικρού εκθετηρίου στον χώρο του πρώην ΠΑΝΘΕΟΝ, ο Μηνάς Αληφραγκής μίλησε για την προετοιμασία της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά την οργανωμένη συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία.

“Έχουμε έρθει σε επαφή με μία εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, την ΠΟΛΥΠΤΥΧΟΝ, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενδεικτικά να πω ότι έχει συνεργαστεί με το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και με άλλους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους. Έχουμε έρθει σε μία συμφωνία μαζί με τους υπεύθυνους της εταιρείας ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός του εκθεσιακού χώρου” γνωστοποίησε αρχικά, λέγοντας παρακάτω πως, το έργο της εταιρείας χωρίζεται σε τρεις φάσεις.

“Αυτή η δουλειά συνοψίζεται σε τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση είναι οι προκαταρκτικές εργασίες, ο προγραμματισμός του εκθεσιακού χώρου, η δεύτερη φάση αφορά στον νοηματικό και αρχιτεκτονικό μουσειογραφικό σχεδιασμό και η τρίτη φάση είναι η οριστικοποίηση του σχεδιασμού της έκθεσης και τα τελικά παραδοτέα” ανέφερε αναλυτικά, διευκρινίζοντας ακόμη πως, η συγκεκριμένη εταιρεία “θα μας συνοδεύσει μέχρι την προκήρυξη του έργου. Θα μας υποδείξει το τρόπο που θα γίνει το εκθετήριο και πώς θα στηθούν όλα τα αντικείμενα. Εμείς θα προχωρήσουμε στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και θα επιβλέψει όλο το έργο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε και για την κάλυψη του κόστους τόσο της συνεργασίας με την εταιρεία, όσο και της προμήθειας του απαιτούμενου εξοπλισμού. “Το πρόβλημα είναι πως εμείς αρχικά είχαμε προβλέψει το ποσό των 15.000 ευρώ στον προϋπολογισμό, αλλά η αμοιβή που ζητά η εταιρεία για όλα τα παραπάνω είναι 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Οπότε περιμένουμε την τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε να γίνει η ανάθεση στη συγκεκριμένη εταιρεία και να προχωρήσουμε” σχολίασε, σημειώνοντας ακόμη πως, “Θα προχωρήσουμε σε αυτήν την συνεργασία με απευθείας ανάθεση και γι αυτό κάνουμε τις επαφές μας. Θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα γιατί θα αγοραστεί και τεχνικός εξοπλισμός και προθήκες και όσα μας υποδείξει η μελέτη που θα εκπονηθεί”.

Διαβάστε επίσης:

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος στιχουργός και ποιητής Μάνος Ελευθερίου

Παραχώρηση προσωπικών αντικειμένων και όχι δωρεά προς τον Δήμο

Αναφορικά με το περιεχόμενο του εκθετηρίου το οποίο θα πρέπει να μεταφέρει τον επισκέπτη στη ζωή του μεγάλου ποιητή και στο έργο του, ο κ. Αληφραγκής διευκρίνισε πως ο Δήμος είναι σε επαφή με την κα Ελευθερίου για την παραχώρηση προσωπικών αντικειμένων.

“Είμαστε σε επαφή με την κα Ελευθερίου και με τη δικηγόρο της. Μας έχει οριστικοποιήσει ποια θα είναι τα εκθέματα γιατί ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να έχει αυτές τις πληροφορίες η εταιρεία με την οποίαν θα συνεργαστούμε για να προχωρήσει στο πλάνο της. Είμαστε σε πλήρη συμφωνία” ανέφερε, τονίζοντας μάλιστα πως, “μιλάμε για παραχώρηση προσωπικών αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και όχι για δωρεά”.

Ερωτηθείς για τον χώρο του ΠΑΝΘΕΟΝ και την αξιοποίησή του, ο ίδιος υπενθύμισε παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. “Ο χώρος που θα γίνει είναι στο ΠΑΝΘΕΟΝ στην πλατεία Μιαούλη. Έχει παρθεί σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο σε παλαιότερη συνεδρίαση και θα προχωρήσουμε για το εκθετήριο σε αυτόν τον χώρο” δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Δεδομένης της κριτικής που έχει δεχθεί η Δημοτική Αρχή για την καθυστέρηση που υπήρξε μέχρι προσφάτως στο κομμάτι των ενεργειών της, ρωτήθηκε να απαντήσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. “Δεν μπορώ να πω κάτι. Απλώς ότι όλα τα πράγματα, όλες οι υποθέσεις μπαίνουν σε μία σειρά, σε ένα πλάνο και προχωράμε. Δεν μπορούσε μέσα σε μία ημέρα να κάνουμε τα πάντα. Άλλωστε δαπανήσαμε πολύ χρόνο για να βρούμε και το συγκεκριμένο γραφείο. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να φτιάξεις από το μηδέν ένα εκθετήριο” δήλωσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Ένα ποίημα για τον Μάνο Ελευθερίου 3 χρόνια από το θάνατό του

Χρονοδιάγραμμα και υλοποίηση

Ακολούθως, ερωτηθείς για τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου της εταιρείας και για τον χρόνο υλοποίησης των εργασιών διαμόρφωσης του ΠΑΝΘΕΟΝ σε εκθετήριο για τη ζωή και το έργου του Μάνου Ελευθερίου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος υπήρξε σαφής.

“Γίνεται η προσπάθεια από την πλευρά μας. Εξασφαλίζουμε τα χρήματα και θα κάνουμε την ανάθεση στην εταιρεία άμεσα. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την εταιρεία. Το βλέπω εφικτό να προχωρήσουμε μέσα στο 2022. Συγκεκριμένα, προβλέπονται 2 μήνες για να γίνουν οι προκαταρκτικές εργασίες, ο προγραμματισμός και η προετοιμασία του χώρου, ακόμη ένα 2μηνο για να γίνει ο νοηματικός και αρχιτεκτονικός μουσειογραφικός σχεδιασμός και τέλος, ένα 6μηνο για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού. Μιλάμε για ένα διάστημα 10 μηνών. Ενδεχομένως προς το τέλος του 2022 να μπορούσε να ολοκληρωθεί το “έργο”” υποστήριξε ο Μηνάς Αληφραγκής, απαντώντας τέλος και στην ερώτηση αν για τη λειτουργία του και προκειμένου αυτός να είναι επισκέψιμος θα πρέπει ο Δήμος να λάβει σχετικές αποφάσεις εγκαίρως.

“Σίγουρα είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει το προσεχές διάστημα. Θα το συζητήσουμε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Το σημαντικό είναι πως η Σύρος θα αποκτήσει έναν επισκέψιμο χώρο για μία προσωπικότητα των γραμμάτων και του πολιτισμού. Είναι τιμή μας που ο Μάνος Ελευθερίου καταγόταν από τη Σύρο” ανέφερε ο κ. Αληφραγκής κλείνοντας τις δηλώσεις του”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter