Ξεκινώντας από το -11%

Ξεκινώντας από το -11%

Καθώς το 2020 φαίνεται να κλείνει με ύφεση κοντά στο -10,5%, η παγωμένη οικονομική δραστηριότητα προκαλεί πανικό στην αγορά, με την οικονομία να κατρακυλάει το α΄ τρίμηνο του φετινού έτους κατά -11%.

Πολύ χαμηλά για να μπορέσει να επιτευχθεί η προβλεπόμενη από τον προϋπολογισμό ανάπτυξη του 4,5% για το 2021, όταν ο χαμένος τζίρος του Δεκεμβρίου και του εκπτωτικού Ιανουαρίου αγγίζει τα €7,5 δισ.

Η ελληνική οικονομία καταρρέει, όσο κι αν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι η ανάπτυξη έρχεται με βήμα ταχύ.

Τα προ των πυλών λουκέτα προκαλούν τρόμο σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Αν σκεφτεί κάποιος ότι η εκτίμηση όλων είναι ότι το 50% των επιχειρήσεων εστίασης κινδυνεύει να μην ανοίξει ξανά, τότε αποκαλύπτεται το μέγεθος του εργατικού δυναμικού που θα παραμείνει άνεργο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις λάθος επιλογές στην οικονομία και με τις επιπτώσεις του εκτεταμένου lockdown να εκτροχιάζουν από τις πρώτες ημέρες του έτους τα δημοσιονομικά μεγέθη, επιχειρεί παρά τις επιφυλάξεις των αρμόδιων επιστημόνων να ανοίξει το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Με τα €3 δισ. όμως που κοστίζει ανά μήνα το lockdown απαιτούνται ρηξικέλευθες αποφάσεις και γενναία μέτρα ενίσχυσης, που δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να πάρουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και αυτό ενώ υπάρχουν €32 δισ. ταμειακά διαθέσιμα και αναμένεται να αντληθούν €12 δισ. από τις αγορές και €5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά έχει γίνει φανερό πλέον πού θέλουν να κατευθύνουν τα χρήματα αυτά ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Πάντως όχι προς την ενίσχυση του κοινωνικού συνόλου, για το οποίο αποδείχθηκε ότι αδιαφορούν πλήρως.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter