«Ξεκλειδώνει» η συνταξιοδότηση χιλιάδων μη μισθωτών με χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

«Ξεκλειδώνει» η συνταξιοδότηση χιλιάδων μη μισθωτών με χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Τη λύση του γόρδιου δεσμού της συνταξιοδότησης χιλιάδων μη μισθωτών που πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά λόγω χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούσαν να βγουν σε σύνταξη αναμένεται να επιφέρει η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr από τη διευρυμένη ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου) Οικονομικών και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι λόγω των οφειλών τους στα Ταμεία αδυνατούσαν να βγουν σε σύνταξη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει κούρεμα προσαυξήσεων έως 85% και μαζί με το κούρεμα βασικής οφειλής η μέση μείωση της συνολικής οφειλής θα αγγίζει το 70%. 

Μέσω αυτής της γενναίας μείωσης, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση χιλιάδων μη μισθωτών, οι οποίοι θα ρυθμίσουν τα υπόλοιπα των οφειλών τους προς τα Ταμεία και το ποσό που θα προκύψει από τη ρύθμιση, θα παρακρατείται από τη σύνταξή τους προκειμένου να αποπληρωθεί η οφειλή σε έως 120 δόσεις.

Όπως είχε διευκρινίσει σε πρόσφατη συνέντευξή της η Έφη Αχτσιόγλου στο Real FM, η βασική οφειλή θα μειωθεί μέσω του επανυπολογισμού των εισφορών από το 2002 έως 31/12/2016, με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που είχε ο οφειλέτης τα χρόνια αυτά. «Πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιας ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους» τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Παράπονα για τις καθυστερήσεις στις συντάξεις

Η Έφη Αχτσιόγλου από κοινού με τον Γιώργο Χουλιαράκη δέχτηκαν παράπονα από τους βουλευτές για την καθυστέρηση έκδοσης περισσότερων από 100.000 κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ.

Η εξήγηση που έλαβαν οι βουλευτές από τους υπουργούς αφορούσε την υποστελέχωση της ειδικής υπηρεσίας που έχει συσταθεί στον ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων. Οι υπουργοί επισήμαναν πως ήδη τρέχει πρόγραμμα πρόσληψης υπαλλήλων μέσω του ΟΑΕΔ, με παραπάνω από 100 υπαλλήλους να οδηγούνται στην εν λόγω υπηρεσία.

Τέλος, η κα Αχτσιόγλου δεσμεύτηκε ότι έως το καλοκαίρι όλες οι συντάξεις θα έχουν εκδοθεί, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση βρήκε 400.000 συντάξεις εν αναμονή, ενώ έως και σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 500.000 συντάξεις. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter