Ξέμεινε από δακρυγόνα η αστυνομία – Αγοράζουν χημικά, ασπίδες, κράνη, γιλέκα, εκτοξευτήρες, οχήματα

Ξέμεινε από δακρυγόνα η αστυνομία – Αγοράζουν χημικά, ασπίδες, κράνη, γιλέκα, εκτοξευτήρες, οχήματα

Ξεκινώντας από τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια ως την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στα νησιά και στον Έβρο η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται πως ξέμεινε από δακρυγόνα και άδεισαν οι αποθήκες…

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η ηγεσία της Αστυνομίας επικαλούμενη την έλλειψη που παρουσιάζεται αλλά και ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού των ΜΑΤ, στα οποία προφανώς στηρίζεται μεγάλο μέρος της πολιτικής του εκφοβισμού από την κυβέρνηση, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το αμέσως επόμενο διάστημα η αστυνομία πρόκειται να αγοράσει χιλιάδες ασπίδες, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, όπως επίσης και μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων.

Επικαλούμενοι τις πρόσφατες δράσεις της αστυνομίας στον Έβρο, οι αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι εκεί οι διμοιρίες εκτόξευαν κατά μέσον όρο 1.000 με 1.100 δακρυγόνα την ημέρα, με αποτέλεσμα οι αποθήκες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων να… ξεμείνουν από πολεμοφόδια.

Όπως αναφέρεται, μια διαδικασία προμήθειας χημικών που ξεκίνησε εκτάκτως τον Μάρτιο δεν ολοκληρώθηκε. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκαλύπτουν ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος προμηθειών αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες πηγές ενημέρωσης ανεβάζουν το ποσό στα 34 εκατομμύρια.

Ο σχεδιασμός –σύμφωνα με την εφημερίδα – ξεκίνησε αμέσως μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού και της ηγεσίας της Ε.Ε. στον Εβρο, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της κρίσης με την Τουρκία.

Αναφέρεται επίσης στο εσωτερικό της αστυνομίας ότι η διαδικασία ξεκίνησε κατόπιν απαίτησης του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιλέκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η αγορά 22.000 νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων. Τα πρώτα 6.500 γιλέκα μάλιστα έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ η σύμβαση για την αγορά των υπολοίπων 15.500 είναι έτοιμη να υπογραφεί. 

Κράνη

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία για να αγοραστούν 5.000 καινούργια προστατευτικά κράνη. Τα 2.000 θα δοθούν στους αστυνομικούς των διμοιριών και τα υπόλοιπα 3.000 στους δικυκλιστές των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και όχι μόνο. 

Ασπίδες

Παράλληλα, «τρέχει» προμήθεια 3.000 νέων ασπίδων, καθώς ο έλεγχος στις αποθήκες υλικού αποκάλυψε ότι οι εφεδρείες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εξαντληθεί. «Η τελευταία αγορά εξοπλισμού για τα ΜΑΤ είχε γίνει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, το υλικό από την εξάρτυση των διμοιριών δεν αντικαθίστατο», σχολίασε αρμόδιος αξιωματούχος. Στους άνδρες των ΜΑΤ θα διατεθούν ακόμα νέες στολές, προστατευτικοί θώρακες, γάντια και αρβύλες.

Δακρυγόνα – εκτοξευτήρες

Συγχρόνως, η πρόσφατη εμπειρία του Εβρου θορύβησε την ηγεσία του υπουργείου, η οποία προχωρεί στην προμήθεια μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων, λαμβάνοντας υπόψη και το είδος των χημικών που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι αστυνομικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να προμηθευτούν ακόμα και 50 χιλιάδες δακρυγόνα, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για την προμήθεια εκτοξευτήρων με δυνατότητα να ρίχνουν χημικά «κατά ριπάς». 

Κλούβες, Αίαντες & drones

Επιπροσθέτως, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να ανακατασκευάσει τα συνολικά 50 λεωφορεία «κλούβες» των ΜΑΤ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αγοραστεί το διάστημα 1999-2003. Η γενική ανακατασκευή κρίθηκε περισσότερο συμφέρουσα σε σύγκριση με τη λύση της αγοράς νέων λεωφορείων και της μετασκευής τους με τρόπο που να ικανοποιούν τις ανάγκες των ΜΑΤ. Υπάρχουν εισηγήσεις για την προμήθεια νέων οχημάτων καταιονισμού – «Αίαντες». 

Η πρόταση αφορά την αγορά μικρότερων οχημάτων απ’ αυτά που ήδη διαθέτει η αστυνομία, με δυνατότητα να επιχειρούν σε στενότερους δρόμους, εντός αστικού ιστού. Συζητήσεις γίνονται για την αγορά επιπλέον θωρακισμένων οχημάτων για την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), που επίσης ήταν παρούσα στα γεγονότα στον Εβρο. 

Κατόπιν εντολής του κ. Χρυσοχοΐδη, η αστυνομία κινείται για την αγορά μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Θα διατεθούν για την επιτήρηση των συνόρων και όχι μόνο. Πολλοί στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για «αγορά εικοσαετίας» που θα συμβάλει στην «αναπτέρωση του ηθικού των αστυνομικών».

Πληροφορίες: Καθημερινή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter