Ξεμένει από ΜΕΘ η Θεσσαλονίκη – Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα να στείλει «τελεσίγραφο» στους κλινικάρχες

Ξεμένει από ΜΕΘ η Θεσσαλονίκη – Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα να στείλει «τελεσίγραφο» στους κλινικάρχες

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη η οποία κατέχει την πρωτιά στα κρούσματα κορονοϊού και διασωληνωμένων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ, με την κυβέρνηση να… ανακαλύπτει κατόπιν εορτής την ανάγκη επίταξης ΜΕΘ από τους ιδιώτες.

Σε έγγραφό του ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας ζήτησε την άμεση διάθεση 200 κλινών για ασθενείς κορονοϊού από ιδιωτικές κλινικές.

Η κυβέρνηση έδωσε «τελεσίγραφο» μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης στους κλινικάρχες για απάντηση, ωστόσο το χρονικό όριο παρήλθε και ως εκ τούτου, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, θα προχωρήσει το έργο της επίταξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης, οι διαθέσιμες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη είναι 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής και υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 του ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο έχει φτάσει το 100%.

Αρνήσεις από τους κλινικάρχες

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, σε δηλώσεις του στo ieidiseis.gr επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους πίσω από την άρνησή τους.«Αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και
χωρίς κορονοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν
έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19
κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές
μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές
δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Που να τα βρούμε τα χρήματα;»
, σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Γρηγόριος Σαραφιανός

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αντιδρά χωρίς σχέδιο», σημείωσε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της επίταξης ιδιωτικών ΜΕΘ.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αντιδρά χωρίς σχέδιο

«Κάποιοι παίζουν με την υγεία και την ζωή μας! Τελεσίγραφο στους κλινικάρχες, λέει έστειλε το υπουργείο Υγείας, για να διαθέσουν 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, τι μας λένε; Ότι άφησαν όλο αυτό το διάστημα να περάσει, γιατί δεν τους άφηναν οι κλινικάρχες;», διερωτάται η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

«Και τι σημαίνει 200 κλίνες; Τόσες δέχονται να δώσουν;

Πλήρης ένταξη, χωρίς όρους και παζάρια, των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων! Όλοι και όλα σε αυτήν μάχη από την οποία κανείς δεν μπορεί να δραπετεύσει!

Και μια ερώτηση που χρήζει απάντησης:

Ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει σε δημόσιο νοσοκομείο γιατρό-διαλογέα που κάνει διαλογή περιστατικών; Ποια περιστατικά περνάνε και ποια κόβονται και δεν διακομίζονται στο ιδιωτικό;» καταλήγει η Δ. Αυγέρη.

«Επίταξη τώρα των ιδιωτικών κλινικών», ανέφερε η κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της.

«Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές business επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς να περιμένει πια καμία “κατανόηση” από τους κλινικάρχες, η κυβέρνηση να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι πρέπει να γίνει «άμεση επίταξη χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις».

«Να επιταχθούν άμεσα χωρίς και καμία διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές όλες οι διαθέσιμες ΜΕΘ που υπάρχουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να ενταχθεί όλος ο ιδιωτικός τομέας υγείας στον ευρύτερο σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία στη χώρα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το έγγραφο που έστειλε ο γενικός γραμματέας:

«Ασφυκτική» η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Η Π.Ε Θεσσαλονίκης δοκιμάζεται από την έξαρση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας. Την Πέμπτη, όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 774 κρούσματα στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Δραματική η εξέλιξη της πανδημίας: 3.227 νέα κρούσματα – Θεσσαλονίκη και Αττική στο «κόκκινο» – 59 νεκροί – 499 σε ΜΕΘ

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κατάσταση έχει ξεφύγει του ελέγχου και τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται στα όριά τους. Ένα από τα σχέδια που συζητούνται για να τεθούν σε εφαρμογή, εάν χρειαστεί, είναι η μεταφορά ασθενών μέσω τρένων στα νοσοκομεία της Αθήνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter