Ξενώνα για τους συγγενείς ασθενών και νέο μαστογράφο εγκαινίασε στο Ηράκλειο ο Πολάκης (Photos & Video)

Ξενώνα για τους συγγενείς ασθενών και νέο μαστογράφο εγκαινίασε στο Ηράκλειο ο Πολάκης (Photos & Video)

Μία πρωτοποριακή δομή υποστήριξης των συγγενών των ασθενών που νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου εγκαινίασε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Πρόκειται για τον ξενώνα Αριάδνη, η υλοποίηση του οποίου βασίστηκε σε μία ιδέα των εργαζομένων του νοσοκομείου και χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Όπως εξήγησε ο κ. Πολάκης, οι άνθρωποι που έρχονται από τα νησιά του Αιγαίου και όλη την Κρήτη είχαν ανάγκη αυτόν τον χώρο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, λόγω μακροχρόνιας νοσηλείας, κρίνεται απαραίτητη η διαμονή των συνοδών συγγενών σε ξενοδοχείο, που συνεπάγεται υψηλές δαπάνες και γι’ αυτό η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να αξιοποιήσει την ιδέα του σωματείου. Το έργο, όπως είπε, χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, με το ποσό των περίπου 100.000, ενώ στις 20.000 ευρώ ανήλθαν οι δωρεές. Υλοποιήθηκε χάρη και στην εθελοντική εργασία των τεχνικών του νοσοκομείου και αριθμεί 8 κρεβάτια, τα οποία διατίθενται κατά προτεραιότητα σε συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή που η κατοικία τους βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 χλμ. από το Ηράκλειο.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τη στήριξη της δημόσιας υγείας. Το δημόσιο σύστημα υγείας βγαίνει από την κρίση και την υπολειτουργία των πρώτων μνημονιακών χρόνων είπε ο κ. Πολάκης, επισημαίνοντας πως έχει σταθεροποιηθεί και σήμερα πια γίνεται «να χρηματοδοτούμε τέτοιες δομές που αυξάνουν τη δυναμικότητα του συστήματος, δείχνουν ποιότητα υπηρεσιών, σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο και στους ασθενείς και στους συγγενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. 

Συγχαρητήρια στη διοίκηση και του νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ που υλοποίησαν το έργο, συγχαρητήρια στους εργαζόμενους που δούλεψαν εθελοντικά, ένα ευχαριστώ στους δωρητές, στον σύλλογο εργαζομένων που είχε την ιδέα». Ο κ. Πολάκης ανέφερε πως η ιδέα αυτή θα αξιοποιηθεί και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Σάββα στην Αθήνα. «Τώρα που πατήσαμε στα πόδια μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τέτοιες ιδέες και σε κεντρικά νοσοκομεία που νοσηλεύουν ασθενείς από απομακρυσμένες περιοχές και νομίζω ότι θα είναι μία μεγάλη προσφορά στην κοινωνία μας» είπε.

Περαιτέρω για τα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας ο κ. Πολάκης είπε: «Πριν από κάποια χρόνια είχαμε ανθρώπους οι οποίοι χρειαζόταν, χημειοθεραπευτικά φάρμακα, επειδή έπασχαν από κακοήθη νόσο και γυρνούσαν στα κοινωνικά φαρμακεία για να βρουν το φάρμακό τους. Σήμερα πια τα φαρμακεία αυτά έχουν κλείσει. 

Ήδη καλύψαμε και τους ανασφάλιστους και τους ασφαλισμένους. Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των ανθρώπων, η αλληλεγγύη της κοινωνίας είναι που στήριξε το σύστημα και τους ανθρώπους τα χρόνια 2010 με 2014 όμως από τη στιγμή που κυβέρνησε η Αριστερά έπρεπε να αποδείξει και το απέδειξε, ότι τα κοινωνικά δικαιώματα η δημόσια υγεία η δημόσια παιδεία είναι αγαθά που δεν μπορούν να στηρίζονται μόνο στην αλληλεγγύη των ανθρώπων, αλλά είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας».

Στη συνέχεια ο κ. Πολάκης που συνοδευόταν από τον διοικητική του Βενιζέλειου Ιωάννη Τασόπουλο, τον αναπληρωτή διοικητή Γιώργο Μοσχοβάκη, τη διοικήτρια 7ης ΥΠΕ Ελένη Μαυρομάτη, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ηρακλείου και στελέχη ιατρικών υπηρεσιών και εργαζόμενους επισκέφθηκε τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου. Ακολούθως συναντήθηκε με τους εργαζόμενους του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ βρέθηκε και στο εργοτάξιο της νέας πτέρυγας του Βενιζέλειου, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία εξέλιξης του έργου από τον υπεύθυνο της κατασκευαστικής εταιρείας.

 Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για συνταγματική υποχρέωση του κράτους και της οργανωμένης κοινωνίας να τα παρέχει όλα, όσα χρειάζονται δηλαδή οι πολίτες και οι άνθρωποι, που ανήκουν σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, με δημόσιο δωρεάν και αποτελεσματικό τρόπο. 

«Αυτά προσφέρουμε εμείς στους ανθρώπους και στην κοινωνία μας μέσα από όλα αυτά τα οποία υλοποιήσαμε και τα προηγούμενα χρόνια, τα δύσκολα χρόνια που είχαμε την επιτροπεία πάνω από το κεφάλι μας.… τώρα τους διώξαμε αυτούς και θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό που πραγματικά πιστεύουμε και στο υπόλοιπο διάστημα που μένει μέχρι τις εκλογές και κυρίως μετά από αυτές», είπε ο κ. Πολάκης.

Νωρίτερα ο κ. Πολάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου, όπου εγκαινίασε τον ψηφιακό μαστογράφο, τον πρώτο ψηφιακό μαστογράφο που μπαίνει σε πρωτοβάθμια δομή της Κρήτης, όπως είπε. «Είναι ένα απτό δείγμα της αναβάθμισης της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης. 

Να υπενθυμίσω πως το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου πριν από λίγα χρόνια είχε αποστελεχωθεί πλήρως, είχε ένα παμπάλαιο ακτινολογικό μηχάνημα, είχε λίγους γιατρούς και τίποτε άλλο. Αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου έχει ενισχυθεί με προσωπικό, έχει πάρει ψηφιακό μαστογράφο, υπέρηχο, τεστ κοπώσεως, ακτινολογικό μηχάνημα που έχει ψηφιοποιηθεί, παντογράφο, καρδιολογικό υπέρηχο, μηχάνημα οστικής πυκνότητας, δηλαδή έναν εξοπλισμό που παλιότερα τον έβρισκες μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές». 

Επίσης το Κέντρο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, έχει αναπτύξει δραστηριότητες όπως μαθήματα ανώδυνου τοκετού, υλοποιεί προγράμματα κατ οίκον νοσηλείας, προγράμματα προληπτικής ιατρικής, προγράμματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Έχουν γίνει προσλήψεις ιατρών, έχει αναπτυχθεί παράλληλα στον χώρο και η ΤΟΜΥ με αποτέλεσμα σήμερα πια το Κέντρο Υγείας να είναι μία δομή που υποδέχεται, ασθενείς, κάνει εξετάσεις, θεραπεύει 550 ανθρώπους κάθε μέρα ανακουφίζοντας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας και τη δευτεροβάθμια δομή της πόλης του Ηρακλείου.

«Τα τελευταία 35 χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύθηκε στην Κρήτη με 1.800 άτομα προσωπικό, 530 είναι γιατροί και οι υπόλοιποι ανήκουν στο υπόλοιπο προσωπικό από τους οποίους τα 300 άτομα ενίσχυσαν την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έτσι θα συνεχίσουμε, όλο τον εξοπλισμό εννοείται ότι θα τον δουλεύουν οι εργαζόμενοι του συστήματος. 

Ανήκει στο σύστημα, ανήκουν στο σύστημα και όχι όπως είπε ο κύριος Μητσοτάκης νοικιάζοντας τους σε ιδιώτες, δίνοντας δώρο τους εργαζομένους μας για να οικονομάνε οι ιδιώτες από τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στο δημόσιο σύστημα υγείας», συμπλήρωσε δε πως: «Αυτή είναι η πολιτική μας επιλογή στην υγεία αυτή θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε και πραγματικά αυτές τις μέρες έχω ζήσει στιγμές μεγάλης ευτυχίας, διότι γυρίζω όλη την Ελλάδα και εγκαινιάζουμε τη λειτουργία μηχανημάτων εξοπλισμού, χωρών που τώρα τελειώνουμε μετά από μία μεγάλη γραφειοκρατική και βαριά διαδικασία διαγωνισμών, που δεχτήκαμε ακόμη και μετά σαμποτάζ από διάφορες πλευρές του συστήματος. 

Εγκαινιάζουμε και τοποθετούμε μηχανήματα και εξοπλισμό, δημιουργούμε χώρους, όπως τον αξονικό στην Ικαρία, τη μονάδα τεχνητού νεφρού που χτίζεται εκεί, αξονικό 64 τομών στη Λαμία, σήμερα εγκαινιάζεται αξονικός τομογράφος στο Βόλο, ανοίξαμε το νοσοκομείο στη Λευκάδα, ανοίξαμε δύο ΤΟΜΥ υγείας σε Κορυδαλλό και Δραπετσώνα.

Γενικά σε όλη την Ελλάδα πραγματικά σε όλη τη χώρα, ενισχύεται το ΕΣΥ. Υπογράφτηκαν συμβάσεις για 19 αξονικούς σε διάφορα σημεία της χώρας που αναβαθμίζουν όλο το σύστημα υγείας.

Αυτή την περίοδο υλοποιείται από καινούργιους οικονομικούς πόρους , όχι από μεταφερόμενους πόρους ή από έργα του ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου. Υπάρχουν νέες χρηματοδοτήσεις , εθνικοί πόροι δηλαδή ή και με ίδιους πόρους ακόμη και των περιφερειών και ένα κομμάτι ΕΣΠΑ από νέες χρηματοδοτήσεις, γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν στις αναβαθμίσεις του εξοπλισμού και στήριξης των νέων τμημάτων αλλά και για αναβάθμιση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Όλο αυτό που συμβαίνει θα συνεχιστεί σε όλη την επόμενη περίοδο και έτσι περνάμε σε μία επόμενη μέρα στο σύστημα υγείας».

Αναφορικά με τις εκλογές ο κ. Πολάκης είπε ότι: «Ο ελληνικός λαός συγκρίνοντας πώς ήταν το 2014, 2015 με το πώς είναι σήμερα τα πράγματα και ειδικά στις υποδομές και τις κοινωνικές δομές, βλέποντας και την καθημερινότητα του σήμερα, ανεξάρτητα από το ότι, ένα μεγάλο μέρος συστημικών ΜΜΕ δεν βλέπει και δε δείχνει τις αλλαγές, και όλα όσα είναι υπαρκτά, όλα όσα εγκαινιάζονται και δεν είναι σε μακέτες, όλα αυτά, είναι το δείγμα που έχει ο πολίτης πλέον μπροστά του». 

Και πρέπει είπε ο κ. Πολάκης ο Έλληνας «να αποφασίσει αν θα συνεχίσει και την επόμενη τετραετία με μία κυβέρνηση που θα στηρίξει τη δίκαιη ανάπτυξη, για μία κοινωνία ισοτιμίας, αλληλεγγύης, που θα στηρίξει το κοινωνικό κράτος, τη μείωση της ανεργίας, θα προσπαθήσει να ξαναφέρει τα παιδιά πίσω από το εξωτερικό. Ο πολίτης πρέπει να επιλέξει αυτό ή αν θα ξαναγυρίσει στη χώρα με τους γκάγκστερ που τη χρεοκόπησαν».

Τέλος, όπως ανακοίνωσε από το Ηράκλειο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι: «Χρηματοδοτούμε με άλλες 400.000 ευρώ την υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση της αντικατάστασης των γερασμένων υποδομών πληροφορικής που διαθέτει. 

Ένα μεγάλο μπράβο στην υπηρεσία μηχανογράφησης διότι κάνει πρωτοποριακά πράγματα σε όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ που στέλνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα αποτελέσματα των εξετάσεων των ασθενών και μπορούν οι πολίτες να τα λάβουν στο σπίτι τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter