«Ξεπάγωμα» πλειστηριασμών και «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας ζητά η Κομισιόν

«Ξεπάγωμα» πλειστηριασμών και «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας ζητά η Κομισιόν

Αν και η 9η Έκθεση Αξιολόγησης που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, καθώς τα δύο σημαντικά θέματα για τη χώρα μας που περιλαμβάνουν την ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και την απελευθέρωση της επόμενης δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μέσω των εκταμιεύσεων κερδών από τις κεντρικές τράπεζες, αποτελούν τμήμα της 10ης αξιολόγησης που θα γίνει το Μάιο, εν τούτοις η έκθεση ξεχώρισε για τους επαίνους με τους οποίους κάλυψε διάφορα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, που λόγω του νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα τους, αποτελούν «κόκκινο πανί» για την ελληνική κοινωνία.

Αλλαγές στο καθεστώς υπερωριών και το εργατικό δίκαιο

Ο λόγος αφορά το λεγόμενο «μεταρρυθμιστικό» έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην εκπαίδευση, ουσιαστικά δηλαδή την εξομοίωση των πτυχίων των κολλεγίων με τα ΑΕΙ και το νόμο Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια.

Μπορεί στο φοιτητικό κίνημα και στα αρμόδια ελληνικά επιμελητήρια, Οικονομικό και Τεχνικό, οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές να μην «άρεσαν», όμως στους θεσμούς «άρεσαν», γι’ αυτό με την 9η Έκθεση της Κομισιόν ζητείται μια ανάλογη «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» στην αγορά εργασίας, με αλλαγές στο «πολύ περιοριστικό» ισχύον πλαίσιο γα τις υπερωρίες καθώς και στο εργατικό δίκαιο.

Να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί στις 15 Μαρτίου

Σε ότι αφορά τα ακανθώδη οικονομικά θέματα, από την 9η Έκθεση ξεχωρίζει η επιτακτική προτροπή της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση να δώσει τέλος στο γενικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών που επιβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η γενική αναστολή, τονίζεται στο έγγραφο, εάν παραταθεί κι άλλο, θα προκαλέσει προβλήματα στην αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, οπότε οι ελληνικές αρχές καλούνται να αρχίσουν μετά τις 15 Μαρτίου τους πλειστηριασμούς για όλους και όλα, με ενδεχόμενη εξαίρεση την πρώτη κατοικία των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών. Στους ίδιους τόνους ακολουθεί η προτροπή να μην καθυστερήσει η ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου, μετά την λήξη της παράτασης της 1η Ιουνίου.

Μεγάλη η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Σε ότι αφορά τις οικονομικές προοπτικές, η Κομισιόν τονίζει τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας. Αν και σημειώνει καταρχήν ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί σημαντικό απόθεμα ρευστότητας και δανείζεται με χαμηλά επιτόκια από την αγορά, διαπιστώνει παράλληλα ότι η πανδημία συνεχίζει να έχει έντονο αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία καθώς η ανάκαμψη της Ελλάδας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 ήταν λιγότερο δυναμική από τη σημαντική ανάκαμψη που κατέγραψαν οι άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης του τουρισμού.

Καθώς η πρόοδος στην καταπολέμηση της πανδημίας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς, είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, καταλήγει η 9η Έκθεση, η αβεβαιότητα παραμένει – κι αυτή η αβεβαιότητα δεν αφορά μόνο την ανάκαμψη του τουρισμού αλλά και την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter